Οι μαέστροι του σινεμά

Οι μαέστροι του σινεμά

Οι άνθρωποι πίσω από τις κάμερες, οι διευθυντές φωτογραφίας θα πάρουν τον λόγο στο διήμερο με τίτλο «Οι μικρές» που διοργανώνει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Οι μαέστροι του σινεμά

Οι άνθρωποι πίσω από τις κάμερες, οι διευθυντές φωτογραφίας θα πάρουν τον λόγο στο διήμερο με τίτλο «Οι μικρές» που διοργανώνει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση


Στους διευθυντές φωτογραφίας, σε αυτούς τους αφανείς ήρωες της τέχνης του κινηματογράφου, είναι αφιερωμένο το διήμερο 10 και 11 Μαΐου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών η Στέγη θέλει να δώσει τον λόγο στους δημιουργούς πίσω από τις κάμερες, των οποίων τα ονόματα μπορεί συχνά να μας διαφεύγουν, αλλά σίγουρα η δουλειά τους είναι αυτή που κάνει -μεταξύ άλλων- μια ταινία ξεχωριστή.

Όπως ο ρόλος του μαέστρου μιας ορχήστρας είναι να μετασχηματίσει την παρτιτούρα του συνθέτη σε μουσική, έτσι και ο ρόλος του διευθυντή φωτογραφίας είναι να κάνει εικόνα την ιστορία και το όραμα του σκηνοθέτη. Με όπλα του το φως, τη σκιά, το χρώμα, τις αποχρώσεις, τις γωνίες λήψης, αλλά και με την επιλογή του κατάλληλου τεχνικού, θα δημιουργήσει, συνεισφέροντας και με τη δική του αισθητική, τη μαγεία της εικόνας και του οπτικού περιβάλλοντος που απαιτεί η δραματουργία της ταινίας.

Η ανάδειξη, προώθηση και διάδοση της τέχνης της Φωτογραφίας του Κινηματογράφου και του ρόλου του διευθυντή φωτογραφίας αποτελεί έναν από τους βασικούς σκοπούς της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών (GSC). Το κοινό θα παρακολουθήσει τις ταινίες, αλλά και θα ακούσει συζητήσεις με διευθυντές φωτογραφίας, που θα μας διαφωτίσουν για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν το σενάριο, τις αισθητικές τους αναφορές και την επιλογή των μέσων με τα οποία μας ταξιδεύουν στον μαγικό κόσμο της εικόνας.

Δύο από τους πρωταγωνιστές των φετινών βραβείων Όσκαρ θα βρίσκονται στη Στέγη για να μιλήσουν για τη δουλειά τους: ο Matyas Erdely, μέλος της Ουγγρικής Ένωσης Κινηματογραφιστών και διευθυντής φωτογραφίας της βραβευμένης με Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας “Son of Saul”, ο οποίος θα συζητήσει με τον Γιώργο Αρβανίτη, μέλος της Γαλλικής και της Ελληνικής Ένωσης Κινηματογραφιστών, και τον Δημήτρη Θεοδωρόπουλο, μέλος της Ελληνικής Ένωσης Κινηματογραφιστών, καθώς και ο Michael Paleodimos, διευθυντής φωτογραφίας της βραβευμένης με Όσκαρ Μικρού Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας “Stutterer”, ο οποίος θα συζητήσει με τον Γιάννη Σκοπετέα, επίκουρο καθηγητή Σκηνοθεσίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Τέλος, ο τέως πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Διευθυντών Φωτογραφίας IMAGO και μέλος της Βρετανικής Ένωσης Κινηματογραφιστών, Nigel Walters, θα τιμηθεί για την πολυετή προσφορά του, αλλά και για τη βοήθεια που έχει προσφέρει στην Ελληνική Ένωση Κινηματογραφιστών, η οποία θα τον ανακηρύξει επίτιμο μέλος της.

{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης