Ο Αιμίλιος ξανά… μόνος με τον Άμλετ

Ο Αιμίλιος ξανά… μόνος με τον Άμλετ

Η εντελώς διαφορετική και πρωτότυπη σκηνική ανάγνωση του «Άμλετ» από τον Αιμίλιο Χειλάκη επιστρέφει για 12 μόνο παραστάσεις

Ο Αιμίλιος ξανά… μόνος με τον Άμλετ

Η εντελώς διαφορετική και πρωτότυπη σκηνική ανάγνωση του «Άμλετ» από τον Αιμίλιο Χειλάκη επιστρέφει για 12 μόνο παραστάσεις


Ένας ηθοποιός. Όλοι οι κεντρικοί ρόλοι της κορυφαίας σαιξπηρικής τραγωδίας. Μία παράσταση 75 λεπτών που συμπυκνώνει όλη την ουσία του αριστουργήματος του παγκόσμιου θεάτρου. Μετά τις πολύ επιτυχημένες παραστάσεις στην Πάτρα και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις αρχές του 2014, ο Αιμίλιος Χειλάκης παρουσιάζει ξανά από τις 6 Μαΐου, αυτή τη φορά στη σκηνή του Θεάτρου Κιβωτός, το εξαιρετικό «Μόνος με τον Άμλετ».

Πρόκειται για μία εντελώς διαφορετική και πρωτότυπη σκηνική ανάγνωση του «Άμλετ», που έκανε ο ίδιος ο Χειλάκης μαζί με τον στενό συνεργάτη του και θεατρολόγο, Μανώλη Δούνια. «Το “Μόνος με τον Άμλετ” γεννήθηκε από μία ανάγκη αντίδρασης. Προσωπικής αντίδρασης σε κάποια γεγονότα, αλλά και πολιτικής αντίδρασης. Αρέσκομαι να λέω πολιτειακή αντίδραση. Είναι πολιτειακή η θέση του ηθοποιού. Πολιτειακή είναι η θέση ενός ανθρώπου που αναγνωρίζει τον ρόλο του μέσα σε μία κοινωνία. Η πολιτειακή μου θέση λοιπόν με έκανε να σκεφτώ ότι αν δεν μιλήσουμε σήμερα για τη μη πράξη θα πέσει στον βρόντο μια ευκαιρία», μου έλεγε το Γενάρη του 2014 και τα λόγια του μοιάζουν τρομακτικά επίκαιρα και σήμερα.

Χρησιμοποιώντας τη διαχρονική και υπέροχη μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά η παράσταση «Μόνος με τον Άμλετ» παρακολουθεί την προσπάθεια του νεαρού πρίγκιπα Άμλετ να διανύσει την απόσταση ανάμεσα στη Σκέψη και την Πράξη. «Η διασκευή αυτή δείχνει ουσιαστικά τη μοναξιά όλων των ηρώων στον “Άμλετ”. Τη μοναξιά όλων των ανθρώπων, που αρέσκονται να σκέφτονται υπερβατικά, αλλά δεν πράττουν. Αυτή τη μοναξιά των ηρώων συνειδητοποιήσαμε και βαφτίσαμε την παράσταση “Μόνος με τον Άμλετ”. Γιατί αυτός ο μόνος ηθοποιός, που παίζει όλο το έργο, ουσιαστικά καταγγέλλει τη μοναξιά. Καταγγέλλει τη μη κοινωνικότητα, την απραξία. Με έναν τρόπο δηλαδή προκαλούμε τον κόσμο να πράξει δείχνοντάς του ανθρώπους που δεν πράττουν», σημείωνε ο Αιμίλιος στη συνέντευξή μας τότε.

Η σκηνοθεσία του, σε συνεργασία με τον Μανώλη Δούνια, είναι πραγματικά εμπνευσμένη. Κάθε στιγμή και μια εικόνα. Με ένα άκρως λιτό σκηνικό και όπλα του το σώμα του και μία σειρά από φροντιστηριακά αντικείμενα ο Αιμίλιος ξεδιπλώνει μόνος στη σκηνή την ιστορία του Άμλετ υποδυόμενος παράλληλα τον ομώνυμο σαιξπηρικό ήρωα, τον Κλαύδιο, τη Γερτρούδη, την Οφηλία, τον Λαέρτη, τον Πολώνιο, τον Οράτιο… Δεν αλλάζει φωνές, δεν αλλάζει κοστούμια, δεν καμώνεται τους ήρωες. Δίνει το στίγμα τους και μέσα από μία πληθώρα ευφυών σκηνοθετικών λύσεων, λες και τους ζωντανεύει μπροστά σου.

Να ζει κανείς ή να μη ζει; «Το θέμα πια είναι πώς να ζει;», παρατηρεί ο Αιμίλιος κι εγώ περιμένω να τον απολαύσω ξανά «Μόνο με τον Άμλετ» για μόνο 12 παραστάσεις, από τις 6 μέχρι τις 29 Μαΐου, στο θέατρο Κιβωτός.

{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης