«Χακάροντας» τις οικονομικές συναλλαγές

«Χακάροντας» τις οικονομικές συναλλαγές

Οι Μιχάλης Ψαλλίδας και Σπύρος Αρσένης μιλούν για τον διήμερο διαγωνισμό καινοτομίας NBG i-bank #fintech crowdhackathon και εξηγούν γιατί αξίζει να πάρει κανείς μέρος

«Χακάροντας» τις οικονομικές συναλλαγές

Οι Μιχάλης Ψαλλίδας και Σπύρος Αρσένης μιλούν για τον διήμερο διαγωνισμό καινοτομίας NBG i-bank #fintech crowdhackathon και εξηγούν γιατί αξίζει να πάρει κανείς μέρος

Κλείσιμο

«Νέοι προγραμματιστές, με όρεξη, γνώση, ιδέες και όνειρα έρχονται, στο πλαίσιο μιας έγκυρης διαγωνιστικής διαδικασίας, σε συνεργασία με έμπειρους μέντορες και τις υλοποιούν κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου. Οι ιδέες γίνονται πράξη, πρωτότυπο προϊόν το οποίο εάν τελικά αποδειχθεί οτι έχει ενδιαφέρον μπορεί να εξελιχθεί και να δημιουργηθεί μια νέα συνεργασία με μια επιχείρηση που το χρειάζεται ή να δημιουργηθεί ακόμα και μια καινούργια επιχείριση-startup»: με τα λόγια αυτά ο Μιχάλης Ψαλλίδας επιλέγει να μου περιγράψει εν συντομία το ευρύτερο πλαίσιο του NBG i-bank #fintech crowdhackathon, του διήμερου διαγωνισμού καινοτομίας με θέμα τις οικονομικές συναλλαγές.

Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Crowdpolicy που ειδικεύεται στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την υλοποίηση πρωτοβουλιών και πλατφορμών CrowdSourcing και CrowdFunding, έχει δραστηριοποιηθεί σε ένα ευρύ φάσμα οργανισμών, ιδρυμάτων και start-up στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. «Ο διαγωνισμός γίνεται στο πλαίσιο των crowdhackathons που διοργανώνει η Crowdpolicy, πάνω σε θέματα που απασχολούν την οικονομία και την κοινωνία. Θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο, 23 και 24 Απριλίου 2016, στο Innovathens στην Τεχνόπολη. Η συμμετοχή όλων είναι δωρεάν, αρκεί να προλάβει κανείς να κλείσει θέση, καθώς είναι περιορισμένες (https://goo.gl/6wXWZ0)».

Ο Σπύρος Αρσένης, συντονιστής του προγράμματος NBG Business Seeds, εξηγεί γιατί πρέπει να πάρει κανείς μέρος στον διαγωνισμό


Η εκδήλωση, όπως συνεχίζει να μου εξηγεί ο Μιχάλης, όπως και όλα τα crowdhackathons, απευθύνονται σε προγραμματιστές, αναλυτές, designers, στελέχη marketing, φοιτητές, μαθητές και γενικότερα σε οποιονδήποτε έχει όρεξη να ασχοληθεί με τη δημιουργία εφαρμογών ή συστημάτων που δίνουν κάποια λύση και μπορεί να έχουν εμπορική ή κοινωνική αξιοποίηση. Παράλληλα, απευθύνονται σε οργανισμούς, εταιρείες, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, την τοπική αυτοδιοίκηση και γενικότερα το δημόσιο, καθώς αποτελούν μια διαδικασία ανοιχτής καινοτομίας, μέσα από την οποία οι φορείς αυτοί μπορούν να βρουν μεθοδολογίες και λύσεις που έχουν αξία. Tο πλήθος», τονίζει, μετά από μια μικρή παύση στον λόγο του, «όταν έρχεται σε επαφή με ένα πρόβλημα ή ιδέα, παρέχει πολύ μεγαλύτερο όγκο ιδεών και πληροφοριών, από ότι τα εσωτερικά στελέχη ενός οργανισμού ή ακόμα και ένας εξειδικευμένος σύμβουλος. Οι φορείς που συμμετέχουν έρχονται σε επαφή με νέες ιδέες, προτάσεις, εφαρμογές, χρησιμοποιούνται τα συστήματά τους και παίρνουν κριτικές και αυτά μέσω των μεντόρων που διαθέτουν. Όση μεγαλύτερη συμμετοχή έχει ένας φορέας, τόσο περισσότερο κερδισμένος βγαίνει».

{{{ articlebanner-330x100-1 }}}

Συνεχίζοντας την κουβέντα μας, μου αφηγείται πως όλα ξεκίνησαν με ένα άρθρο για το πώς μπορεί η πολιτεία -το κράτος-, χωρίς κόστος, να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή με εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα που καταγράφουν τις αποδείξεις που παίρνουμε. Ο τίτλος του ήταν «Χτίζοντας φορολογική κουλτούρα» και δημοσιεύτηκε στις 22 Μαρτίου 2015 εδώ. Η πρόταση, εν συντομία, είναι να δώσει τη δυνατότητα σε προγραμματιστές, με τη διαδικασία ενός hackathon, να υλοποιήσουν εφαρμογές, οι οποίες με τον κατάλληλο τρόπο θα συνδέονται με τα συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών.

«Όπως καταλαβαίνεις αυτό δεν έγινε. Έγινε όμως το εξής: αποφασίσαμε να το κάνουμε μόνοι μας και έτσι διοργανώσαμε στις 13-14 Ιουνίου 2015 το πρώτο crowdhackathon #apodeiksi. Η ανταπόκριση και η απήχηση ήταν πέρα από κάθε προσδοκία». Είδαν πώς δούλεψε στην πράξη όλη η διαδικασία, τον ενθουσιασμό όλων των συμμετεχόντων, τα αποτελέσματα που είχαν αλλά και τον δικό τους ενθουσιασμό παρά την κούραση. Έτσι αποφάσισαν να το κάνουν συστηματικά για συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας. «Στη συνέχεια οργανώσαμε το crowdhackathon #transport και το SETE Tourism crowdhackathon. Και τώρα έρχεται το τέταρτο».

Πού στοχεύετε με την προσπάθειά σας;

Τα crowdhackathon είναι δράσεις ανοιχτής καινοτομίας. Συμμμετέχουν νέοι, προγραμματιστές, designers, αναλυτές και κάθε ενδιαφερόμενος που έχουν ιδέες και προτάσεις για να λύσουν πρακτικά προβλήματα ή να φτιάξουν ένα καινοτόμο προϊόν ή υπηρεσία. Είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένας απλός διαγωνισμός καινοτομίας. Η μεγάλη αξία δημιουργείται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που γίνεται ο διαγωνισμός. Αναπτύσσονται δεξιότητες και λαμβάνουν γνώσεις οι διαγωνιζόμενοι, έρχονται σε επαφή με έμπειρα στελέχη και με τις τελευταίες τεχνολογίες και πρακτικές, εμπνέονται και δημιουργούν.

Οι διαγωνιζόμενοι κερδίζουν γνώσεις, εμπειρία, ικανότητες συνεργασίας σε ομάδα κάτω από πίεση, αναγνώριση, γνωριμίες και πιθανότητες συνεργασιών - δηλαδή θέσεις εργασίας ή δημιουργία νέων μικρών καινοτόμων επιχειρήσεων που θα στηρίξουν την οικονομία. Ότι λείπει από τη χώρα σήμερα. Οι φορείς και οι εταιρείες που συμμετέχουν έρχονται σε επαφή με νέες ιδέες και προτάσεις, βλέπουν νέους ανθρώπους με όρεξη και μεράκι, κερδίζουν τεχνογνωσία και βελτιώνουν τα προϊόντα τους.

Τα crowdhackathon είναι μια διαδικασία που συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας με πραγματική δημιουργία αξίας. Και αυτό είναι κάτι που λείπει πολύ από τη χώρα μας, σε αυτά τα χρόνια της ύφεσης. Το καλοκαίρι, παρόλο που είμασταν σε μια δύσκολη κατάσταση ως χώρα με τα capital controls και όλα όσα συνέβαιναν, κάναμε κανονικά τα crowdhackathon και αισθανόμασταν όλοι τόσο δημιουργικοί λες και ζούσαμε σε άλλο περιβάλλον. Γνώση, συνεργασία, καινοτομία, κοινωνική υπευθυνότητα και οικονομία, θέσεις εργασίας και δημιουργία επιχειρήσεων. Εκεί στοχεύουμε...

Τι προβλέπει το πρόγραμμα για τις 23-24 Απριλίου;

Ξεκινάμε το Σάββατο στις 10:00 με παρουσίαση των προδιαγραφών και χρήσιμων τεχνικών από εξειδικευμένα στελέχη προς τους προγραμματιστές. Οι συμμετέχοντες σχηματίζονται σε ομάδες -όσοι δεν έχουν ήδη ομάδα- και αποκτούν το δικό τους τραπέζι που θα συνεργάζονται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και θα φτιάξουν την εφαρμογή τους. Οι συμμετέχοντες χρειάζεται να έχουν μαζί τους τον υπολογιστή τους και πολύμπριζα. Όλα τα άλλα παρέχονται.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παρέχεται καφές και μεσημέρι και βράδυ φαγητό και αναψυκτικά. Οι μέντορες βρίσκονται όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης στον χώρο, και βοηθούν τις ομάδες στην ανάπτυξη της εφαρμογής τους. Γίνονται δύο mentoring sessions, όπου παρουσιάζεται η πορεία υλοποίησης των εφαρμογών και οι διαγωνιζόμενοι παίρνουν συμβουλές.

Την Κυριακή μετά τις 18:30 ξεκινούν οι παρουσιάσεις των ομάδων με τις εφαρμογές. Στη συνέχεια συνεδριάζει η κριτική επιτροπή και, λαμβάνοντας υπόψη και τη βαθμολογία του κόσμου που έχει παρακολουθήσει το pitching, βγάζει τους νικητές. Γίνεται η απονομή των βραβείων και ακολουθεί πάρτυ με φαγητό και μπύρες. Παράλληλα με αυτά, την Κυριακή 24 Απριλίου τις 16:00 γίνεται το δύωρο workshop Be Finnovative! για τις οικονομικές συναλλαγές, το οποίο μπορεί να παρακολουθήσει όποιος έχει σχετικό ενδιαφέρον. Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα εδώ.

{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης