Ο Λάβκραφτ, ο Χουντίνι και ένα χαμένο κείμενο

Ο Λάβκραφτ, ο Χουντίνι και ένα χαμένο κείμενο

Μία δημοπρασία έφερε στο φως μία μελέτη που έγραψε ο Λάβκραφτ κατά παραγγελία του μεγάλου μάγου

Ο Λάβκραφτ, ο Χουντίνι και ένα χαμένο κείμενο
Δεν είναι νεκρό αυτό που αιώνια κείται… Προχθές, Τρίτη 15 Μαρτίου, συμπληρώθηκαν 79 χρόνια από τον θάνατο του Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ, ενός από τους μεγαλύτερους συγγραφείς ιστοριών τρόμου, επομένως το timing ήταν ιδανικό: ανάμεσα στα αρχεία ενός μαγαζιού με είδη μαγείας ανακαλύφθηκε μία μελέτη του... πατέρα του Κθούλου για τις προλήψεις, την οποία είχε παραγγείλει ο
Χάρι Χουντίνι και από την οποία είχε ως πρόσφατα διασωθεί μόνο το πρώτο κεφάλαιο. Και μπορεί αυτή η δουλειά του να μην είναι τόσο τρομακτική όσο οι αξέχαστες ιστορίες φρίκης που μας διηγήθηκε ο Λάβκραφτ, ωστόσο έχει και αυτή την αξία της, προερχόμενη από τον άρχοντα του τρόμου…


Κλείσιμο
Ο Χ. Φ. Λάβκραφτ

Το 1926 ο Χουντίνι ζήτησε από τον Λάβκραφτ να γράψει τη σχετική μελέτη, η οποία όμως θα έφερε την υπογραφή του πρώτου. Το πρότζεκτ με τίτλο Cancer of Superstition («Ο καρκίνος της πρόληψης») ξεκίνησε κανονικά, όμως ο θάνατος του γνωστού μάγου λίγο αργότερα το έβαλε στο ψυγείο, καθώς η χήρα του, Μπεατρίς, δεν ήθελε να το συνεχίσει.

Το 31 σελίδων σωζόμενο έντυπο κείμενο (το οποίο δεν είναι πλήρες γιατί λείπουν τρεις σελίδες) καταθέτει μία θεωρία πάνω στην ιστορία της πρόληψης, η οποία παρουσιάζεται ως μία «εγγενή τάση» που εντοπίζεται στις πρωτόγονες φυλές με πλήρη άγνοια των νόμων της φύσης. Σύμφωνα με το κείμενο, η πρόληψη επιμένει εξαιτίας της πνευματικής αδράνειας αυτών που απορρίπτουν τη σύγχρονη επιστήμη. Το έντυπο πρόκειται να δημοπρατηθεί στις 9 Απριλίου από την Potter & Potter Auctions στο Σικάγο, μαζί με άλλα αναμνηστικά του μεγάλου μάγου Χουντίνι.


Ο πρώτος καρπός της συνεργασίας των δύο ανδρών δημοσιεύτηκε στο Weird Tales 

Αυτή δεν ήταν η πρώτη συνεργασία των δύο ανδρών. Το 1924 ο Τζέικομπ Κλαρκ Χένεμπεργκερ, εκδότης του περιοδικού Weird Tales, ζήτησε από τον Λάβκραφτ να γράψει μία ιστορία η οποία θα παρουσιαζόταν στο περιοδικό και πάλι με την υπογραφή του Χουντίνι (ο Χένεμπεργκερ έλπιζε ότι το όνομα του τελευταίου θα λειτουργούσε ως «κράχτης» για την έκδοση). Η ιστορία αυτή υποτίθεται ότι βασιζόταν σε μία πραγματική εμπειρία του μεγάλου μάγου που βίωσε όταν επισκέφτηκε την Αίγυπτο. Ο Λάβκραφτ αρχικά ήταν απρόθυμος να ασχοληθεί, όμως τελικά τα χρήματα ήταν ένα καλό κίνητρο για να πειστεί. Η ιστορία με τίτλο Imprisoned with the Pharaohs (γνωστή και ως Under the Pyramids) κυκλοφόρησε στο τεύχος Μαΐου-Ιουλίου και ο Χουντίνι ενθουσιάστηκε τόσο πολύ, που συνέχισε τη συνεργασία τους και σε μικρότερα πρότζεκτ, μέχρι τον θάνατό του.


Από τον κατάλογο της δημοπρασίας Houdiniana, στο πλαίσιο της οποίας θα βγει στο σφυρί το Cancer of Superstition 

Η αρχική τιμή για το Cancer of Superstition είναι στα 13 χιλιάδες δολάρια (11,7 χιλιάδες ευρώ), με τον οίκο δημοπρασιών να εκτιμά ότι η τελική του τιμή μπορεί να φτάσει τα 25-40 χιλιάδες δολάρια (22,6-36,1 χιλιάδες ευρώ).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης