Το app του δημότη

Το app του δημότη

Υπόβαλλε τα παράπονά σου στον Δήμο Πειραιά με τη βοήθεια ενός app

Το app του δημότη
Το Pireapp είναι μία δωρεάν εφαρμογή για smartphones που βασίζεται στην πλατφόρμα novoville και επιτρέπει στους δημότες και τους επισκέπτες του Πειραιά να αναφέρουν οτιδήποτε δυσχεραίνει την καθημερινότητά τους στην πόλη. Λακκούβες, παρατημένα σκουπίδια, φθαρμένα πεζοδρόμια είναι μερικά από τα προβλήματα που μπορεί πλέον ο Πειραιώτης να αναφέρει στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά με ένα κλικ από το κινητό του τηλέφωνο. Και αφού τα αναφέρει; Οι υπηρεσίες του δήμου έχουν πρόσβαση στο διαδικτυακό διαχειριστικό σύστημα του novoville
, μέσα από το οποίο βλέπουν σε πραγματικό χρόνο τα προβλήματα που δηλώνονται από τους δημότες και δρομολογούν την επίλυσή τους μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου. Και το εντυπωσιακό είναι ότι ο δημότης ενημερώνεται αυτόματα για την πορεία επίλυσης του ζητήματος που έχει αναφέρει μέχρι την οριστική του διευθέτηση!

Τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα διαθέτουν όλες εκείνες τις τεχνολογικές δυνατότητες προκειμένου οποιοδήποτε συμβάν να μπορεί να αποτυπωθεί και να αποσταλεί με όλα τα σημαντικά δεδομένα που το συνοδεύουν: ακριβή τοποθεσία μέσω του GPS, φωτογραφία και είδος συμβάντος/προβλήματος. Αυτά τα τρία στοιχεία μαζί με μια προαιρετική περιγραφή από τον δημότη είναι αρκετά ώστε ο δήμος να έχει πλήρη και ζωντανή εικόνα των προβλημάτων της πόλης. Ταυτόχρονα, μια σειρά από στατιστικά στοιχεία και χρήσιμα δεδομένα δίνουν τη δυνατότητα στη διοίκηση του δήμου να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα για τα συχνότερα προβλήματα, τις ελλείψεις σε πόρους, την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών και πολλά άλλα που επιτρέπουν τον καλύτερο σχεδιασμό και τη λήψη σχετικών αποφάσεων.

Κλείσιμο
Και αν κάποιος δεν έχει smartphone; Κανένα πρόβλημα! Για όλους τους δημότες που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία των smartphones υπάρχει ένας νέος, αλλά ταυτόχρονα παραδοσιακό τρόπος αναφοράς προβλημάτων: οι Πειραιώτες μπορούν να καλούν τη γραμμή του δημότη του Δήμου Πειραιά στο πενταψήφιο νούμερο 15510 για να αναφέρουν τα παράπονά τους. Εκεί εκπαιδευμένο προσωπικό του δήμου καταγράφει τα ζητήματα στην πλατφόρμα novoville και με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ενιαία καταγραφή και διαχείριση των ζητημάτων του Πειραιά.

Η πρωτοβουλία του Pireapp και του πενταψηφίου τηλεφωνικού αριθμού 15510 ονομάστηκε -όχι τυχαία- από τις αρχές του δήμου, «Ανοιχτή Γραμμή». Οπως δήλωσε και ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, «επιχειρούμε να χτίσουμε μια νέα σχέση μεταξύ δήμου και δημότη. Μέχρι σήμερα ο δημότης έψαχνε να βρει ποια υπηρεσία είναι αρμόδια, έπαιρνε τηλέφωνο στην καθαριότητα, στο πράσινο ή στην οδοποιία για μια λακκούβα, για ένα δέντρο που μπορεί να πέσει, για σκουπίδια. Ολο αυτό γινόταν λίγο άναρχα», και καταλήγει: «Απώτερος στόχος είναι πράγματι να επιλύονται περισσότερα προβλήματα όσο το δυνατό πιο γρήγορα, μέσα από μια σωστή αξιολόγηση. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε όλοι μαζί, δημότες και δημοτική αρχή, να βελτιώσουμε τη σχέση μας και να βελτιώσουμε την πόλη μας».



Το Pireapp ήταν μια πιλοτική προεκλογική πρωτοβουλία του Πέτρου Κόκκαλη, εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά. Μάλιστα είχε προκαλέσει μεγάλη εντύπωση και πολύ θετικά σχόλια τότε, καθώς μέσα σε διάστημα τριών μόλις εβδομάδων είχαν καταγραφεί μέσω της πιλοτικής εφαρμογής περισσότερα από 200 προβλήματα στην πόλη του Πειραιά. Στην επίσημη παρουσίαση του Pireapp, που έγινε στο εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ο κ. Κόκκαλης δεν έκρυβε την ικανοποίησή του: «Χρειάστηκαν να γίνουν κανονιστικές αλλαγές σε θέματα οργανισμού του δήμου, σε θέματα νομικά και βεβαίως και κυρίαρχα χρειάστηκε να εκπαιδευτούν και να ενστερνιστούν και οι εργαζόμενοι στον δήμο αυτή τη διαδικασία. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που μπορέσαμε και συνεργαστήκαμε με μία καθαρόαιμη ελληνική startup, που έχει φτιάξει αυτή την εφαρμογή και την εφαρμόζει και σε αρκετούς άλλους δήμους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το Pireapp είναι, άλλωστε, το πρώτο βήμα σε ένα ευρύ και φιλόδοξο σχέδιο ώστε ο Πειραιάς να καταστεί «έξυπνη πόλη». «Θα πρέπει σιγά-σιγά αυτή η πόλη να μπορέσει να χρησιμοποιεί τις δυνατότητες που της δίνει η τεχνολογία. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα σε σχέση με το Pireapp, ότι για πρώτη φορά θα αρχίσουμε να έχουμε μία κεντρική καταγραφή των προβλημάτων και θα αρχίσουμε να έχουμε επομένως και μία δημόσια διαφανή και γνωστή σε όλους ανταπόκριση», καταλήγει ο κ. Κόκκαλης.

Η ελληνική startup που έφτιαξε το Pireapp, το novoville, ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια από μια ιδέα που είχαν οι μετέπειτα συνιδρυτές της εταιρείας, Ηρακλής Μπουραντάς και Φώτης Ταλάντζης. Η ιδέα ξεκίνησε όταν μια ημέρα οι δύο φίλοι προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με τον δήμο τους και να αναφέρουν ένα σπασμένο κάδο. «Εντυπωσιαστήκαμε από το πόσο πολύπλοκη ήταν η διαδικασία εντοπισμού του σωστού τηλεφωνικού αριθμού και αρμόδιου τμήματος χωρίς απαραίτητα να σημαίνει την έλλειψη καλών προθέσεων του δήμου», αναφέρει ο κ. Ταλάντζης και συνεχίζει: «Το πρόβλημα και η λύση βρίσκεται στο πώς κλείνουμε το κενό ανάμεσα στον πολίτη και τον δήμο ωφελώντας ιδανικά και τους δύο». Αυτή είναι, άλλωστε, και η φιλοσοφία του novoville. Η διαφανής, αποτελεσματική και αμφίδρομη σχέση δήμου-δημότη. «Η απλή αναφορά ενός προβλήματος που συναντάμε στη γειτονιά μας είναι μια ελάχιστη, αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά σημαντική πράξη συμμετοχής. Σε μια εποχή αδιαφορίας για τα κοινά, ακόμα και αυτή η απλή πράξη αποκτά ιδιαίτερη σημασία», δηλώνει ο κ. Μπουραντάς.

Το novoville σήμερα λειτουργεί σε 15 δήμους της χώρας. Μεταξύ αυτών είναι ο Αλιμος, η Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη, η Νεάπολη-Συκιές Θεσσαλονίκης και η Χαλκίδα. Στα άμεσα πλάνα αυτής της νεοφυούς εταιρίας είναι η εξάπλωση της στο εξωτερικό με έμφαση την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ηδη τα πρώτα σημάδια είναι πολύ ενθαρρυντικά, όπως αναφέρουν οι δύο νέοι. Ο τομέας του civic tech είναι ραγδαία αναπτυσσόμενος παγκοσμίως και η ΕΕ αποτελεί μια τεράστια αγορά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης