Επιτέλους πρεμιέρα για το “Sweet Charity”

Επιτέλους πρεμιέρα για το “Sweet Charity”

Ένα ταξίδι στην πιο λαμπερή πλευρά της Νέας Υόρκης των ’60s

Επιτέλους πρεμιέρα για το “Sweet Charity”
Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που μάθαμε ότι το θέατρο Badminton σχεδιάζει να παρουσιάσει τη φετινή σεζόν το πολυβραβευμένο μιούζικαλ “Sweet Charity”. Στις 16 Μαρτίου η μεγάλη αυτή παραγωγή κάνει επιτέλους πρεμιέρα με τη Σμαράγδα Καρύδη να υποδύεται, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Chet Walker, την ονειροπόλα, αθεράπευτα αισιόδοξη, αλλά μονίμως άτυχη στον έρωτα δεσποινίδα Hope Charity Valentine.

Το “Sweet Charity” μας γυρίζει πίσω στην Αμερική της δεκαετίας του ’60 για να μας διηγηθεί την ιστορία μίας κοπέλας, που δουλεύει ως χορεύτρια “taxi girl”. Τι σημαίνει αυτό; Taxi girls ονόμαζαν τις κοπέλες που προσλάμβαναν τότε οι μόνιμοι άντρες θαμώνες των μπαρ για να τους συνοδέψουν σε έναν χορό. Η Charity αναζητά την αληθινή αγάπη, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί κανένας που να της την προσφέρει απλόχερα.

Κλείσιμο


Με το μαγικό άγγιγμα του Neil Simon στο σπαρταριστά ρομαντικό κείμενο, τη μουσική του Cy Coleman, που μας χάρισε μερικά από τα μεγαλύτερα σουξέ στην ιστορία του μιούζικαλ στο Broadway, όπως το εμβληματικό “Big Spender”, και τη χορογραφική και σκηνοθετική ιδιοφυία του Bob Fosse, το “Sweet Charity” έκανε πρεμιέρα στο Broadway το 1965 κερδίζοντας βραβείο Tony χορογραφίας και αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές από κοινό και κριτικούς. Σύμφωνα με τους μεταγενέστερους μελετητές της ιστορίας του μιούζικαλ, το “Sweet Charity” σηματοδοτεί το πέρασμα από τα μιούζικαλ των Rodgers και Hammerstein της δεκαετίας του ’50 στη νέα γενιά μιούζικαλ που σηματοδότησαν στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ο οι Lloyd Webber και Sondheim.

O Bob Fosse αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ιστορία του μιούζικαλ. Ουσιαστικά είναι ο άνθρωπος που το αναγεννά και το σφραγίζει. Το “Chicago”, το “Cabaret”, το “All that jazz” παραμένουν παραστάσεις αξεπέραστες μέχρι σήμερα. Βραβευμένος με οκτώ Tony χορογραφίας και ένα σκηνοθεσίας ο τίτλος του Mr Musical του ανήκει δικαιωματικά.



Ο Chet Walker, που υπογράφει τη σκηνοθεσία στην ελληνική εκδοχή του “Sweet Charity” στο Badminton με πρωταγωνιστές τη Σμαράγδα Καρύδη, τον Σταύρο Ζαλμά, τον Μέμο Μπεγνή, τη Ντορέτα Παπαδημητρίου και τη Νάντια Μπουλέ, υπήρξε μαθητής και ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Fosse. Το ταλέντο του φάνηκε σε όλο του το μεγαλείο όταν σκηνοθέτησε την παράσταση “Fosse” το 1999 – δώδεκα χρόνια μετά τον θάνατο του Δασκάλου του. Ήταν μία παράσταση–φόρος τιμής στον μέντορά του, που κυριολεκτικά σάρωσε τα Tony.

Τώρα ο Walker έρχεται να δώσει το δικό του στίγμα στη νέα εκδοχή του “Sweet Charity” πατώντας πάνω στα χνάρια φυσικά του Fosse. Η Σμαράγδα Καρύδη, μετά το “Chicago” στο Παλλάς, δοκιμάζει για δεύτερη φορά τις δυνάμεις της στο μιούζικαλ σε έναν ρόλο που μοιάζει να της ταιριάζει γάντι. Στο πλευρό της πίσω από τη σκηνή μία ομάδα ταλαντούχων καλλιτεχνών, όπως ο Γιώργος Καπουτζίδης και ο Σταμάτης Πατρώνης που απέδωσαν στα ελληνικά το κείμενο, ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος που επιμελήθηκε τους στίχους, ο Γιώργος Πάτσας που έφτιαξε τα σκηνικά, η Τότα Πρίτσα στα κοστούμια και η Ελευθερία Ντεκώ στους φωτισμούς.

Από τις 16 Μαρτίου ετοιμαστείτε να ταξιδέψετε στην πιο λαμπερή πλευρά της Νέας Υόρκης των ’60s μέσα από ένα υπερθέαμα με προδιαγραφές Broadway!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης