Πάμε μαέστρο!

Πάμε μαέστρο!

Ο Γιάννης Μπέζος υποδύεται τον Σουγιούλ στη μουσικοθεατρική παράσταση του Δημήτρη Μαλισσόβα «Ας ερχόσουν για λίγο»

Πάμε μαέστρο!
Τι συνδέει τραγούδια, όπως το «Ασ’ τα τα μαλλάκια σου», το «Ο μήνας έχει εννιά», το «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά», το «Άρχισαν τα όργανα», το «Απόψε το κορίτσι θέλει θάλασσα», το «Το τραμ το τελευταίο», το «Μια ζωή την έχουμε» και το «Ας ερχόσουν για λίγο»; Ο άνθρωπος που τα έντυσε με τη μουσική τους. Και το όνομα αυτού… Μιχάλης Σουγιούλ.

Υπήρξε ο κορυφαίος συνθέτης ελαφράς μουσικής στην Ελλάδα για τις δεκαετίες του '30, του '40 και του '50. Το πραγματικό του όνομα ήταν Μιχάλης Σουγιολτζόγλου και καταγόταν από εύπορη οικογένεια της Μικράς Ασίας. Το μουσικό του έργο ξεπερνά τα 700 τραγούδια –από τάνγκο και βαλς μέχρι καντάδες, δημοτικά και αρχοντορεμπέτικα-, ενώ έγραψε μουσική για 45 επιθεώρησεις, την εποχή που η επιθεώρηση ήταν η βασίλισσα του ελαφρού θεάτρου.

Τα τραγούδια του τραγουδήθηκαν από τις μεγαλύτερες ντίβες της εποχής: Σοφία Βέμπο, Δανάη, Άννα και Μαρία Καλουτά, Μάγια Μελάγια, Καίτη Μπελίντα, Στέλλα Γκρέκα, Ζωζώ Σαπουντζάκη υπήρξαν μερικές από τις βασικές ερμηνεύτριες των επιτυχιών του, ενώ ορισμένα από τα πιο διάσημα του τραγούδια, όπως το «Αστα τα μαλλάκια σου» και «Άρχισαν τα όργανα» συνάντησαν τις αισθαντικές φωνές του Τώνη Μαρούδα και του Νίκου Γούναρη. Σταθερή η παρουσία του και στην αθηναϊκή νύχτα κατά τις προαναφερθείσες δεκαετίες ως μαέστρος στα πιο γνωστά κοσμικά κέντρα, όπως η θρυλική Κομπαρσίτα.

Κλείσιμο


Με άλλα λόγια, ο Μιχάλης Σουγιούλ σημάδεψε ανεξίτηλα το κεφάλαιο Ελαφρά Μουσική στην προπολεμική και μεταπολεμική Ελλάδα. Τώρα, μία παράσταση ζωντανεύει όλη τη διαδρομή της ζωής και της καριέρας του μέσα από ένα μουσικοθεατρικό υπερθέαμα στο οποίο συμμετέχουν 26 ηθοποιοί, μουσικοί και χορευτές. Ο Γιάννης Μπέζος υποδύεται τον Σουγιούλ στη μουσικοθεατρική παράσταση του Δημήτρη Μαλισσόβα «Ας ερχόσουν για λίγο», που σηκώνει αυλαία στις 29 Φεβρουαρίου στο Θέατρον του Πολιτιστικού Κέντρου «Ελληνικός Κόσμος».

Μία παράσταση, που μας γυρίζει πίσω στα ταραγμένα χρόνια εκείνης της περιόδου, επιφυλάσσοντάς μας ένα ταξίδι στην Ελλάδα του χθες μέσα από τη ζωή και τα τραγούδια του Σουγιούλ. Η Ευριδίκη και η Τάνια Τρύπη πλαισιώνουν τον Γιάννη Μπέζο, ενώ μία ομάδα αγαπημένων ηθοποιών όπως η Ελένη Καρακάση, η Βαλέρια Κουρούπη, ο Σταύρος Νικολαϊδης, η Γιάννα Παπαγεωργίου και άλλοι, υποδύονται ήρωες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή του Σουγιούλ, ενώ ταυτόχρονα χορεύουν και τραγουδούν σαράντα από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του. Από τις 29 Φεβρουαρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη αφήστε τον χρόνο να γυρίσει πίσω μέσα από μουσικές και λόγια που ακόμα σιγομουρμουρίζουμε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης