Από τη Las Ramblas στην Ευπατριδών στο Γκάζι

Από τη Las Ramblas στην Ευπατριδών στο Γκάζι

Το θεατρικό έργο Smiley του Καταλανού Guillem Clua σημειώνει επιτυχία όπου κι αν παίζεται στην Ευρώπη και στην Αμερική

Από τη Las Ramblas στην Ευπατριδών στο Γκάζι
Ο Μίνως Θεοχάρης και ο Δημήτρης Μακαλιάς είναι ο Alex και ο Bruno, δύο νέοι ομοφυλόφιλοι που από τη Las Ramblas στην κοσμοπολίτικη και αρχοντική Βαρκελώνη φθάνουν σε ένα στενό δρομάκι στο Γκάζι – στην Ευπατριδών, μια αναπνοή δρόμος από την Ιερά Οδό. Συνεχίζουν έτσι το μακρύ, αλλά ενδιαφέρον ταξίδι των ηρώων του σαραντάρη θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη Guillem Clua, που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια από ένα τοπικό διαγωνισμό δραματουργίας στη Χιρόνα, μια πόλη της Καταλονίας.



Κλείσιμο
Το θεατρικό έργο Smiley –που έλκει την καταγωγή του τίτλου του από τη χαμογελαστή φατσούλα των δημοφιλών emoticons στα social media– ξεκίνησε την επιτυχημένη διαδρομή (η παράσταση στο Γκάζι είναι μόνο μία από τις στάσεις που έχει πραγματοποιήσει) από τη Χιρόνα όπου παίχθηκε μια σύντομη (διάρκειας 40 λεπτών) αρχική εκδοχή του με τον τίτλο Colon. Με τον τίτλο Smiley ανεβαίνει για πρώτη φορά σκηνοθετημένο από τον ίδιο τον συγγραφέα σε μια μικρή σκηνή της Βαρκελώνης τον χειμώνα του 2012. Η παράσταση σημειώνει επιτυχία και μεταφέρεται σε μεγαλύτερης χωρητικότητας αίθουσα λίγους μήνες μετά την πρεμιέρα της, ενώ το 2014 η παράσταση εξακολουθεί να παίζεται αυτή τη φορά στο κέντρο της καταλανικής πρωτεύουσας στο θέατρο Club Capitol Theatre πάνω στη Las Ramblas. Την ίδια χρονιά παίζεται και στο Σαντιάγκο της Χιλής, ενώ τον Μάιο του 2015 κάνει πρεμιέρα και στο Βερολίνο. Στην Ελλάδα, παίζεται για 2 παραστάσεις την εβδομάδα (Δευτέρα και Τρίτη) στο Θέατρο Αβατον.



Αλλά, γιατί το έργο του Καταλανού Clua σημειώνει επιτυχία όπου και αν παίζεται; Μια γρήγορη απάντηση είναι γιατί οι δύο ήρωες μπορούν να σταθούν –με κατάλληλες προσαρμογές– σε κάθε σύγχρονη μεγαλούπολη. Κι αυτό γιατί είναι απόλυτα εύπλαστοι χαρακτήρες που πατούν με σιγουριά στο διεθνοποιημένο περιβάλλον που διαμορφώνει η επικράτεια των social media. Εδώ σε ένα μεγάλο βαθμό κρύβεται και το μυστικό της επιτυχίας – ένα κείμενο με διαλόγους και ατάκες που αντέχουν στην αναμέτρηση τους με τις πραγματικότητες της εποχής, μια γλώσσα μαγκιόρικη και ρέουσα με πικάντικες πινελιές που θα έκαναν τους σεμνότυφους κάθε ηλικίας να αναζητήσουν τη σιγουριά και την ασφάλεια της τουαλέτας.



Πέραν όλων των άλλων είναι και η μαεστρία του σαραντάρη συγγραφέα να φτιάχνει με ευτελή υλικά της καθημερινότητας -κουβέντες για παράδειγμα που ανταλλάσουν οι gay στα μηνύματα τους από το κινητό– ένα γεμάτο, χορταστικό συναισθηματικό κόσμο και να αφηγείται μια ιστορία αγάπης που έχει και γέλιο και συγκίνηση… Μια ιστορία για την επικοινωνία και την προσέγγιση, το πρώτο άγγιγμα και και το πρώτο χάδι, το πρώτο φιλί… Όλα συμβαίνουν ή μπορεί να συμβούν την εποχή της δικτύωσης!

Το Smiley παρ’ όλα αυτά παραμένει μια ρομαντική κομεντί γεμάτη αθωότητα, που έχει μεταφερθεί ψυχή τε και σώματι στην αθηναϊκή πραγματικότητα. Φροντίζουν γι’ αυτό οι συντελεστές της παράστασης, ο σκηνοθέτης Μάνος Πετούσης, η μεταφράστρια Μαρία Χατζηεμανουήλ, ο μουσικός Στάμος Σέμσης (το τραγούδι της παράστασης είναι σε στίχους της Φωτεινή Αθερίδου και του Μίνωος Θεοχάρη). Ο τελευταίος τα δίνει όλα στη παράσταση (ειδικά όταν εξηγεί τον αρχαίο ιαπωνικό μύθο για την κόκκινη κλωστή ή στέλνει λάθος μηνύματα σε λάθος ανθρώπους), ενώ ο Μακαλιάς είναι το αιώνια καλό και συνεσταλμένο παιδί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης