Ο εγωισμός του γραψίματος

Ο εγωισμός του γραψίματος

Η Μανίνα Ζουμπουλάκη μιλά για το νέο βιβλίο της, τα «Αόρατα Κορίτσια»

Ο εγωισμός του γραψίματος
Τα «Αόρατα Κορίτσια» είναι το 13ο βιβλίο της συγγραφέως και δημοσιογράφου Μανίνας Ζουμπουλάκη κι ένας πολύ καλός λόγος για να της ζητήσω να πιούμε έναν καφέ και να τα πούμε. Συναντιόμαστε λοιπόν σε ένα cafe της Σκουφά, μια από εκείνες τις μέρες του Φλεβάρη που λούστηκαν για λίγο στον ήλιο ξεγελώντας το γκρίζο της καρδιάς και του μυαλού. «Η πρώτη σπίθα για να γράψεις ένα βιβλίο είναι σαν μια “καψούρα” που μπορεί να αφορά σε άντρα ή γυναίκα, ένα μέρος ή μια κατάσταση», μου λέει όταν τη ρωτάω για το πώς ξεκινάει να γράφει.

«Όταν άρχισα να γράφω ήθελα να βάλω σε βιβλίο τον μαγνητισμό που εξέπεμπε ένας καλός ηθοποιός στη σκηνή θεατρικού έργου», συνεχίζει. «Συνήθως αρχίζω να γράφω μια σκηνή με μια γυναίκα επειδή μου είναι ευκολότερο να συνδεθώ με την ψυχολογία της. Στη συνέχεια, ταξιδεύω τον χαρακτήρα, ψάχνω τη ζωή του, σημείο στο οποίο βοηθάει και η φαντασία. Προφανώς δεν είμαι καλά στα μυαλά μου». Στα «Αόρατα Κορίτσια» ένταξε στην ιστορία μιας ηθοποιού, που είναι βασικός χαρακτήρας του βιβλίου, ιστορίες από τον παππού και τη γιαγιά της, από όταν η ίδια ήταν κορίτσι 15 ετών. «Ξέρεις πώς είναι εκείνη η ηλικία», μου λέει. «Θυμάσαι για πάντα όσα συνέβησαν και έμαθες τότε».

Κλείσιμο


Λέει ότι η πρώτη δυσκολία σε ένα βιβλίο εμφανίζεται όταν φτάνει κοντά στη μέση του, τη στιγμή που ξαφνικά αναρωτιέται τι γράφει, αν όλο αυτό αξίζει τον κόπο. «Σε εκείνο το σημείο αρχίζω να το βρίσκω βαρετό ή να με ενοχλεί και τότε σταματώ, και συνήθως κάνω κάτι άλλο όπως γυμναστική ή περπάτημα». Δίνει έναν μήνα στον εαυτό της πριν το ξαναπιάσει και το διαβάσει. Θεωρεί ότι εκείνο που την κινεί είναι μια αίσθηση του ανίσχυρου απέναντι σε όσα συμβαίνουν. «Όμως έχω καταλάβει πως αν έστω και ένας άνθρωπος ταυτιστεί με όσα γράφεις τότε αξίζει τον κόπο να το κάνεις. Τα βιβλία τα γράφεις από εγωισμό».

Υπάρχουν, φυσικά, και οι ωραίες στιγμές όπως όταν αισθάνεται τρομερή ψυχική ανάταση καθώς η ηρωίδα ερωτεύεται ή γλυτώνει τον θάνατο. Θυμάται, χαρακτηριστικά, ότι σ' αυτή την ηρωίδα έκλαιγε. Θεωρεί ότι είναι βασικό για να γράψει κανείς ένα βιβλίο, να διαβάζει και να γράφει. «Μέσα από αυτά βρίσκει τη φόρμα και το ύφος που του ταιριάζουν», λέει. «Ξεκινώντας τα μιμείται και μετά σιγά σιγά τα βάζει στα δικά του γραπτά».



Για τη Ζουμπουλάκη δεν υπάρχει ένα τέλος σε μια ιστορία της. Συγκεκριμένα, κάνει τρία φινάλε, που σημαίνει ότι κάθε βιβλίο το τελειώνει τρεις φορές. Εν τω μεταξύ γεμίζει τον χρόνο της με άλλα πράγματα, πριν δουλέψει τη δεύτερη εναλλακτική της. Το επόμενο βήμα είναι να δώσει το βιβλίο σε μια κολλητή της, για να το διαβάσει και να της πει εντυπώσεις. «Πάντως, μου αρέσουν τα happy ends», συμπληρώνει. «Δεν έχει νόημα νομίζω να υπάρχει μόνο ένταση και το βιβλίο να τελειώνει, για παράδειγμα, ενώ οι ήρωες δεν έχουν κάνει έρωτα. Αν δεν το κάνουν τότε γιατί το έγραψα; Δηλαδή, μπαίνουν σ' ένα δωμάτιο, κλείνουν την πόρτα και ξέρεις τι θα κάνουν».

Πιστεύει ότι αν δεν γράψει, θα της στρίψει από την τρέλα των άλλων. «Πάντως, στο βάθος κρύβω έναν πολύ μοναχικό άνθρωπο και μονόχνοτο. Κι εγώ προσπαθώ να τον βρω αλλά είναι τόσο καλά κρυμμένος που δεν μπορώ», λέει. Στα «Αόρατα Κορίτσια» από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, η συγγραφέας, όπως μου εξηγεί, χρησιμοποίησε το ότι βλέπει την Ελλάδα ως vintage. Το σημερινό, όμως, περιβάλλον σαφώς την επηρεάζει, όπως τώρα το προσφυγικό, και γι’ αυτό το έβαλε και στο βιβλίο της. Σε προσωπικό επίπεδο, και εκείνη θυμάται πώς ήταν τα πρώτα χρόνια όταν η οικογένειά της είχε έρθει στην Ελλάδα από την Καππαδοκία - μάλιστα, στο εξώφυλλο έβαλε φωτογραφία της γιαγιάς της. «Κοίτα, τη ροή ενός βιβλίου την έχω σκεφτεί, αλλά στην πορεία διάφοροι παράγοντες την επηρεάζουν. Είναι μυθοπλασία αλλά με πραγματικά στοιχεία. Βλέπεις, η πραγματικότητα με απασχολεί, όχι σαν ρεπορτάζ αλλά στο βάθος της».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης