Χριστούγεννα στο Μέγαρο

Χριστούγεννα στο Μέγαρο

Το αριστουργηματικό έργο της δυτικής θρησκευτικής μουσικής ο «Μεσσίας», έρχεται για να μας βάλει σε εορταστικό κλίμα με μία και μοναδική παράσταση

Χριστούγεννα στο Μέγαρο




Εάν ψάχνεις να βρεις τον καλύτερο τρόπο για να μπεις στο κλίμα των Χριστουγέννων, η λύση ακούει στο όνομα Καμεράτα και σε αυτό του μαέστρου της, Γιώργου Πέτρου. Σε μία και μοναδική συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, θα παρουσιαστεί το αριστουργηματικό έργο της δυτικής θρησκευτικής μουσικής, ο Μεσσίας, του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ. Πρόκειται για ένα εμβληματικό ορατόριο του γερμανού συνθέτη με όργανα εποχής, σε μια εκδοχή βασισμένη στην πρώτη εκτέλεση του έργου το 1742 στο Δουβλίνο. Μάλιστα θα συμμετάσχουν τέσσερις διακεκριμένοι Έλληνες μονωδοί: η σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη, η μετζοσοπράνο Μαίρη-Έλεν Νέζη, ο τενόρος Γιάννης Φίλιας και ο μπάσος Πέτρος Μαγουλάς. Μαζί τους, το φωνητικό σύνολο Armonia Atenea.

Κλείσιμο
Ο Μεσσίας (Μessiah, HWV 56) του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ (1865-1759), το δημοφιλέστερο ίσως θρησκευτικό έργο όλων των εποχών, εξακολουθεί να μαγεύει τους ακροατές 250 χρόνια μετά τον θάνατο του δημιουργού του. Ο Χαίντελ συνέθεσε το ορατόριό του το 1741, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να το παρουσιάσει στο Δουβλίνο. Εκεί θα μετέβαινε κατόπιν πρόσκλησης του αρμοστή της Ιρλανδίας, κόμη του Ντέβονσαϊρ, στο πλαίσιο μιας σειράς φιλανθρωπικών συναυλιών. Μάλιστα, τα έσοδα από τις παρουσιάσεις του Μεσσία διατέθηκαν για την ενίσχυση τριών τοπικών ιδρυμάτων, ενώ μέρος τους χρησιμοποιήθηκε για την απελευθέρωση 142 κρατουμένων για χρέη. Σε αυτές τις συναυλίες, ο συνθέτης, μεταξύ άλλων, έπρεπε να επιβεβαιώσει τη φήμη του ως δημιουργός εκκλησιαστικής μουσικής και να προτείνει στο κοινό ένα πρωτότυπο και εντυπωσιακό έργο.


Οι τέσσερις Έλληνες μονωδοί

Το αγγλικό ποιητικό κείμενο του ορατορίου, το οποίο βασίζεται κυρίως σε αποσπάσματα της Καινής Διαθήκης (Προφητείες, Ψαλμοί, Ευαγγέλια, Επιστολές Παύλου, Αποκάλυψη Ιωάννου), φέρει την υπογραφή του Τσαρλς Τζέννενς. Το έργο, με τα χορωδιακά του μέρη –το περίφημο «Αλληλούια» παραμένει πάντοτε μια σύνθεση ανυπέρβλητου μουσικού κάλλους–, πρωτοπαρουσιάστηκε στην ιρλανδική πρωτεύουσα στις 13 Απριλίου 1742. Συμμετείχαν σολίστ και ανδρικές - παιδικές χορωδίες από τους καθεδρικούς ναούς του Αγίου Πατρικίου και του Ιησού Χριστού. Έτυχε, δε, ενθουσιώδους υποδοχής από το κοινό και τους ειδικούς, γεγονός που εξασφάλισε στον Χαίντελ τον μεγαλύτερο θρίαμβο της ζωής του. Η πρώτη εκτέλεση του Μεσσία στο Λονδίνο έγινε έναν χρόνο αργότερα (1743), αλλά το έργο ερμηνεύτηκε ελάχιστες φορές όσο ήταν εν ζωή ο συνθέτης. Τυπώθηκε τελικά 20 χρόνια αργότερα, το 1763, μετά τον θάνατο του Χαίντελ, καθώς οι συνεχείς παρεμβάσεις και διορθώσεις του στην παρτιτούρα, είχαν δυσχεράνει την οριστική έκδοση του έργου.

Info
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, 9:00 μ.μ.
Τιμές εισιτηρίων: 14, 25, 35 και 50 ευρώ (Διακεκριμένη Ζώνη).
Ειδικές τιμές: 7,50 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 9,50 ευρώ (65+, πολύτεκνοι).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης