Μια έκθεση που δεν πρέπει να χάσεις!

Μια έκθεση που δεν πρέπει να χάσεις!

Μυήσου στον μαγικό κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με τη Digital Revolution

Μια έκθεση που δεν πρέπει να χάσεις!
Μετά το Barbican του Λονδίνου και το Tekniska της Στοκχόλμης η απόλυτη έκθεση για την ψηφιακή τεχνολογία έρχεται στην Αθήνα και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από τις 20 Οκτωβρίου μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Ξεναγηθήκαμε στον υπέροχο κόσμο της κι έχουμε να σας πούμε μόνο αυτό: αν υπάρχει μία έκθεση που πρέπει να δεις φέτος είναι αυτή! Το Digital Revolution είναι μία έκθεση που μελετά την επίδραση της ψηφιακής τεχνολογίας στις τέχνες, το ντιζάιν, τη μόδα, τα videogames. Ναι, το κατανοούμε ότι αυτό ακούγεται πολύ γενικό, οπότε ας γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι.

Η έκθεση χωρίζεται σε έξι διαφορετικούς χώρους. Μπορείτε να ξεκινήσετε από όπου θέλετε. Στο υπόγειο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών βρίσκεται ο κύριος εκθεσιακός χώρος, με την πρώτη ενότητα να μην είναι άλλη από την «Ψηφιακή Αρχαιολογία». Η γενιά των σημερινών 30άρηδων και 40άρηδων ήρθε η ώρα να θυμηθεί τα νιάτα της. Εδώ μπορείτε να βρείτε τα πρώτα βιντεοπαιχνίδια. Από το Pong, που μοιάζει σήμερα στα μάτια μας σαν απολίθωμα της παλαιολιθικής εποχής, μέχρι το θρυλικό Pac-man, το Tetris και το Super Mario. Κάπου εκεί θα βρείτε και τη συσκευή Game & Watch της Nintendo του 1980, που χρησιμοποιούσε την ίδια τεχνολογία με αυτή των αριθμομηχανών τσέπης, αλλά και το μετέπειτα Game Βoy, απαραίτητο αξεσουάρ για τα αγόρια που πήγαιναν σχολείο στα early ’90s.

Κλείσιμο


Η ενότητα δεν αφορά μόνο τα videogames. Μελετά την επίδραση της ψηφιακής τεχνολογίας στον χώρο των εικαστικών τεχνών, του ντιζάιν, της μουσικής και του κινηματογράφου από το 1970 μέχρι το 2010. Κάπως έτσι θα ανακαλύψετε εφευρέσεις, όπως το Speak & Spell του 1978, την πρώτη συσκευή που αποτύπωνε τη φωνή σε λέξεις. Οσον αφορά στον κινηματογράφο, θα ξεναγηθείτε από τα πρώτα CGI της δεκαετίας του ’80 μέχρι τον τρισδιάστατο κόσμο του “Inception” και του “Gravity”, που γυρίστηκε εξολοκλήρου ψηφιακά.

Σε άλλες ενότητες θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε πώς επέδρασε η ψηφιακή τεχνολογία στην καλλιτεχνική έκφραση και να παίξετε μουσική σε ένα πιάνο που κάθε νότα αντιστοιχεί σε ένα απόσπασμα ραδιοφωνικής εκπομπής από διαφορετικές χώρες του κόσμου. Επίσης να έρθετε πιο κοντά στο μέλλον μέσα από την εγκατάσταση Pyramidi του 2014, όπου τρία ρομπότ παίζουν μουσική μπροστά από ένα μεγάλο video wall, ή το Wearable Solar του 2013, ένα ρούχο που λειτουργεί και σαν… φωτοβολταϊκό για να έχετε πάντα φορτισμένο το smartphone σας. Για το τέλος κάντε μια ευχή, πείτε τη στο Wishing Wall του 2014 κι αυτό θα τη μετατρέψει σε μία ψηφιακή πεταλούδα που μπορείτε να κρατήσετε και στα χέρια σας!



Στο φουαγιέ του 4ου ορόφου γυρίζουμε ξανά τον χρόνο πίσω στα πρώτα ανεξάρτητα βιντεοπαιχνίδια, ενώ στον 3ο όροφο μας περιμένει η εγκατάσταση Together του 2014, ένα σύμπλεγμα από οθόνες που μπορούν να πάρουν και να ενσωματώσουν σε ένα έργο τέχνης μία φράση που θα γράψεις. Στο ισόγειο σας περιμένει μία ακόμα εγκατάσταση, το Petting Zoo, του οποίου τα πλοκάμια σας βλέπουν και αντιδρούν στις κινήσεις σας. Νιώθεις λίγο σαν να παίζεις σε ταινία sci-fi του Χόλιγουντ.

Τα δύο πιο εντυπωσιακά όμως installations βρίσκονται έξω από το κεντρικό κτίριο της Στέγης. Το πρώτο είναι παραπλεύρως του διπλανού κτιρίου του Odeon Starcity. Στο The Treachery of Sanctuary του 2012 αρκεί να σταθείς μπροστά από τρεις μεγάλες ασπρόμαυρες οθόνες, στις οποίες πετάνε πουλιά. Αμέσως θα εμφανιστεί στην οθόνη το σκιώδες είδωλό σου. Ο,τι κίνηση κάνεις την αναπαράγει, αλλά στη μία οθόνη ξαφνικά μένεις άφωνος όταν το χέρι σου μετατρέπεται σε μια τεράστια φτερούγα και γίνεσαι ο άνθρωπος-πουλί! Στις άλλες δύο οθόνες τα πουλιά σε κατασπαράσσουν εξαφανίζοντας σταδιακά το είδωλό σου.



Οσον αφορά την εγκατάσταση Assemblance του 2014, που βρίσκεται πίσω από το κτίριο της Στέγης, ο μεγάλος πρωταγωνιστής είναι τα λέιζερ. Μπαίνεις σε ένα σκοτεινό δωμάτιο όπου υπάρχουν δέσμες φωτός από λέιζερ. Το εντυπωσιακό είναι ότι μπορείς να καθοδηγήσεις με το χέρι σου τα λέιζερ φτιάχνοντας σχήματα στο πάτωμα σε συνεργασία με τους άλλους. Προσοχή όμως, δεν πρέπει να σηκώσεις το βλέμμα σου και να κοιτάξεις κατάματα τα λέιζερ για ευνόητους λόγους.

Το Digital Revolution είναι μία μοναδική έκθεση που θα σε μυήσει στον μαγικό κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας, θα σε κάνει να γυρίσεις τον χρόνο πίσω, να θυμηθείς, να διασκεδάσεις, αλλά και να γευτείς κάτι από το μέλλον, το οποίο αναμένεται συναρπαστικό. Μην τη χάσεις!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης