Βιομηχανικό ντοκιμαντέρ στον Ταύρο

Βιομηχανικό ντοκιμαντέρ στον Ταύρο

Η βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας μέσα από τον φακό των Aδελφών Γαζιάδη

Βιομηχανικό ντοκιμαντέρ στον Ταύρο
Πόσο συχνά συναντάς κινηματογραφικό υλικό που να αφορά τη χώρα μας και να έχει γυριστεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1970; Σπάνια είναι η απάντηση, γι αυτό αν είσαι φίλος του ντοκιμαντέρ ή του -τόσο παρεξηγημένου στην Ελλάδα- βιομηχανικού κλάδου, την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, στις 17:30, θα πρέπει να βρίσκεσαι στον Ταύρο. Το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), στο πλαίσιο του εορτασμού του 2015 ως Έτους Βιομηχανικής και Τεχνολογικής Κληρονομιάς, θα πραγματοποιήσει ένα αφιέρωμα στο βιομηχανικό ντοκιμαντέρ.

Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος θα προβληθούν άγνωστα τεκμήρια της ελληνικής κινηματογραφίας που φέρουν την υπογραφή των Αδελφών Γαζιάδη. Πρόκειται για πρωτοπόρους κινηματογραφιστές, οι οποίοι γύρισαν δεκάδες ταινίες που απεικονίζουν την οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας, από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Με αυτή την αφορμή το Ιστορικό Αρχείο υπενθυμίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει σχετικά με την ενίσχυση της μελέτης και προβολής του βιομηχανικού ντοκιμαντέρ και, εν γένει, του οπτικοακουστικού υλικού που σχετίζεται με την ελληνική βιομηχανία.

Το αφιέρωμα οργανώνεται με τη σύμπραξη του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου και του Ιστορικού Αρχείου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) ενώ τα τεκμήρια που θα προβληθούν και θα σχολιαστούν επιστημονικά, προέρχονται από τις συλλογές του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ, του «Αρχείου της ΕΡΤ Α.Ε.» και του ΟΛΠ. Η δράση συνδυάζεται με έκθεση αρχειακού υλικού συναφούς με την παραγωγή των τεκμηρίων, ενώ η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη με απαραίτητη την κράτηση θέσεων.

Κλείσιμο

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Εισαγωγή.
«Ελληνική Βιομηχανία» (Κώστας Γαζιάδης, 1968, 56΄), παραγωγή Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως.
Σύντομο διάλειμμα.
«Ελληνική Ναυπηγική Βιομηχανία» (Κώστας Γαζιάδης, 1968, 11΄).
«Βιομηχανία Γάλακτος» (Κώστας Γαζιάδης, δεκαετία 1960, 5΄), παραγωγή Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος.
«Το Φωταέριο Αθηνών» (Μιχάλης Γαζιάδης, δεκαετία 1940, 10΄).
«Το Λιμάνι του Πειραιά» (Κώστας Γαζιάδης, 1932-1937, 7΄), παραγωγή Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς.
Συζήτηση με το κοινό.

Info
Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος
Κρατήσεις: 210 34 18011 (9:00 - 17:00, κατά τις εργάσιμες ημέρες).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης