Του στραβού το δίκιο!

Του στραβού το δίκιο!

Πάρε μέρος στην εκστρατεία της WWF για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων και μην παραμελήσεις ποτέ ξανά ένα λαχανικό ή φρούτο επειδή είναι άσχημο

Του στραβού το δίκιο!
Πόσες φορές έχεις απορρίψει μια ντομάτα εξαιτίας της εξωτερικής της εμφάνισης; Πόσες φορές έχεις κρίνει αρνητικά ένα κολοκυθάκι μόνο και μόνο επειδή δεν ήταν τέλεια σχηματισμένο; Πολλές είναι η απάντηση, αλλά δεν είσαι ο μόνος. Τώρα ήρθε η ώρα να αλλάξουμε νοοτροπία και όχι μόνο να προτιμήσουμε άσχημα φρούτα και λαχανικά αλλά και να βγάλουμε μαζί τους την πιο «άσχημη» selfie! Και για να δώσουν το καλό παράδειγμα, η WWF και η Καλύτερη Ζωή την Κυριακή μαγειρεύουν 5.000 μερίδες μπριάμ από λαχανικά που θα κατέληγαν στα σκουπίδια λόγω ασχήμιας ή λόγω περισσεύματος.

Περίπου το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλιέται στους αγρούς, στα σουπερμάρκετ, στα νοικοκυριά και στα εστιατόρια επειδή δεν έχει τέλεια εμφάνιση και είναι διαφορετικό. Ρατσισμός και στα φρούτα και τα λαχανικά λοιπόν και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που αν σπατάλη μειωνόταν κατά 25% θα ήταν δυνατόν να λυθεί το πρόβλημα του υποσιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη το 30% των φρούτων και λαχανικών δεν φτάνει ποτέ στα ράφια των καταστημάτων επειδή δεν ανταποκρίνεται στα αυστηρά εμφανισιακά κριτήρια των σούπερ μάρκετ. Το αποτέλεσμα; Οι αγρότες βλέπουν τις σοδειές τους να σαπίζουν, ενώ σπαταλάμε νερό, ενέργεια και πρώτες ύλες. Αντιμέτωπη με αυτή την κρίση, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακήρυξε το 2014 ως έτος κατά της σπατάλης τροφίμων. Σιγά-σιγά, διάφορα σούπερ μάρκετ ανά την Ευρώπη προσπαθούν να εντάξουν στα ράφια τους φρούτα και λαχανικά με «ιδιαίτερο χαρακτήρα».



Με αυτό το σκεπτικό η WWF και η Καλύτερη Ζωή ξεκίνησαν την καμπάνια «Δεν υπάρχει κάτι πιο άσχημο από τη σπατάλη τροφίμων» και ψάχνουν δυναμικούς υποστηρικτές. Τι πρέπει να κάνεις; Καταρχήν να στηρίζεις με κάθε τρόπο τα τρόφιμα που δεν είναι τόσο όμορφα και να σπάσεις αυτό τον φαύλο κύκλο της σπατάλης. Βρες την ομορφιά των «άσχημων λαχανικών» στη γεύση τους, τη μειωμένη τιμή τους και το περιβαλλοντικό καλό που κάνεις δίνοντάς τους μια δεύτερη ευκαιρία. Επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει ζήτηση, αρχίζεις να σπας τον φαύλο κύκλο των χαμένων λαχανικών. Την επόμενη φορά που θα αντικρίσεις μια ντομάτα λιγότερο κόκκινη από τις συνηθισμένες, ένα στραβό καρότο, μια πατάτα με περίεργο σχήμα ή ένα μήλο με σημάδια, χάρισε τους μία ευκαιρία και θυμήσου ότι τελικά δεν υπάρχει τίποτα πιο άσχημο από τη σπατάλη τροφίμων!
Κλείσιμο

Λίγο πιο διασκεδαστικό το επόμενο βήμα. Μόλις βρεις το πιο άσχημο λαχανικό ή φρούτο μπορείς εκτός από το να καταναλώσεις, να φωτογραφηθείς μαζί του κάνοντας και εσύ την πιο άσχημη γκριμάτσα σου. Ο φωτογραφικός διαγωνισμός «Του στραβού το δίκιο!» έχει ήδη ξεκινήσει και μέχρι τις 17 Οκτωβρίου μπορείς να διεκδικήσεις like για τη φωτογραφία σου και να κερδίζεις ένα κουτί με γευστικά, πρωτότυπα και συλλεκτικά δώρα από τη WWF Ελλάς.

Στο πλαίσιο της ίδια καμπάνιας, την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στον κέντρο της Αθήνας, στην Πλατεία Κοτζιά, η οργάνωση θα μαγειρέψει 5.000 μερίδες μπριάμ από λαχανικά που θα κατέληγαν στα σκουπίδια λόγω ασχήμιας ή λόγω περισσεύματος. Το μενού της ημέρας θα περιλαμβάνει επίσης επιδείξεις μαγειρικής κατά της σπατάλης από γνωστούς σεφ, Disco Soup Street Party από γνωστούς DJ's, εκπαιδευτικά βιωματικά εργαστήρια για παιδιά και anti-food waste coktails! Η εκδήλωση διοργανώνεται από την αγγλική οργάνωση Feedback, τη WWF Ελλάς, το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, το British Council και το Slow Food Thrace, με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων. Το μόνο πραγματικό άσχημο είναι να πετάμε τόνους θρεπτικών φρούτων και λαχανικών στα σκουπίδια. Μάθε περισσότερα εδώ και έλα να γιορτάσουμε παρέα!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης