Τα 12 κορυφαία μνημεία

Τα 12 κορυφαία μνημεία

Kτίσματα μοναδικής ομορφιάς και σημασίας που πρέπει να επισκεφθείς κάποια στιγμή στη ζωή σου

Τα 12 κορυφαία μνημεία
Το φθινόπωρο είναι για πάρα πολλούς η καλύτερη εποχή για ταξίδια, αφού τους δίνει τη δυνατότητα να συνδυάσουν την ξεκούραση με την περιήγηση σε μερικά από τα πιο σημαντικά και χαρακτηριστικά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Σύμφωνα με την Unesco -και όχι μόνο- αυτά είναι τα 12 που αξίζει να δει κάθε ταξιδιώτης. Ανάμεσά τους, φυσικά, συγκαταλέγεται και η Ακρόπολη.

Το ερώτημα που θέτει σε ρεπορτάζ του CNN ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας, Daniel Libeskind, είναι αν στο μέλλον θα δούμε να δημιουργούνται κτίσματα ανάλογης σημασίας και μοναδικής ομορφιάς όπως αυτά που παρουσιάζονται στη συνέχεια. Όπως τονίζει στο άρθρο του, «η μοντέρνα αρχιτεκτονική είναι εντυπωσιακή αλλά της λείπει η προσωπικότητα, η σφραγίδα της μοναδικότητας». Ετοιμάστε βαλίτσες.

1 Μον-Σαιν-Μισέλ (Γαλλία)
Κλείσιμο


Στην ακτή της Νορμανδίας αυτό το οχυρωμένο χωριό κτίστηκε τον 11ο αιώνα κάτω από τη γοτθικού ρυθμού μονή των Βενεδικτίνων.

2 Πέτρα (Ιορδανία)


Μεταξύ Νεκράς και Ερυθράς Θάλασσας, ήταν η πρωτεύουσα των Ναβαταίων από τον 6ο αιώνα πΧ. Εγκαταλείφθηκε τον 2ο αιώνα μΧ. μετά από ισχυρό σεισμό. Σκαλισμένη σε κόκκινο ασβεστόλιθο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία στον κόσμο.

3 Βενετία (Ιταλία)


Απλώνεται σε 118 μικρά νησιά, ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής όπου ακόμα και στα μικρότερα κτίρια βρίσκονται έργα των μεγαλύτερων καλλιτεχνών. Στην Ιταλία βρίσκονται συνολικά 47 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

4 Βαλέτα (Μάλτα)


Έχει διατηρηθεί σχεδόν ακέραια και αποτελεί ένα ζωντανό μουσείο. Παρά το μικρό της μέγεθος, αυτή η χερσόνησος φιλοξενεί 320 μνημεία, τα περισσότερα για τα δεδομένα μιας περιοχής αυτού του μεγέθους.

5 Μπαγκάν (Μιανμάρ)


Το τεράστιο βουδιστικό συγκρότημα πρόκειται σύντομα να ενταχθεί στη λίστα της Unesco λόγω της σπουδαιότητάς του. Περιέχει 2.500 μνημεία που χρονολογούνται από τον 10ο αιώνα μΧ.

6 Εθνικό Πάρκο Γκορέμ και Καππαδοκία (Τουρκία)


Σχηματισμένοι από τη διάβρωση στην κοιλάδα και τo περιβάλλον της, βρίσκονται διάσπαρτοι μοναδικοί σχηματισμοί με εντυπωσιακές υπόγειες πόλεις που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα μΧ.

7 Ανγκόρ (Καμπότζη)


Στην καρδιά της ζούγκλας, το κτιριακό σύμπλεγμα είναι αφιερωμένο στον θεό Βίσνου και περιέχει τα ερείπια των πρωτευουσών της αυτοκρατορίας των Χμερ από τον 9ο έως τον 15ο αιώνα μΧ.

8 Ακρόπολη (Ελλάς)


Το κόσμημα της Αθήνας και της χώρας, ένα ανυπέρβλητης ομορφιάς μνημείο που στέκει ακόμα λαμπερό παρά τις λεηλασίες που έχει υποστεί ανά τους αιώνες.

9 Χαμπί (Ινδία)


Το τεράστιο συγκρότημα δεσπόζει από τον 14ο αιώνα μΧ. μέσα στις μπανανοφυτείες της Καρνατάκα.

10 Μάτσου Πίτσου (Περού)


Η δυσπρόσιτη μαγική πόλη των Ίνκας βρίσκεται σε υψόμετρο 2.430 μέτρων. Κρυμένη από το τροπικό δάσος, κτίστηκε τον 15ο αιώνα μΧ. και αποτελεί μια από τις λίγες περιοχές των Ίνκας οι οποίες δεν λεηλατήθηκαν από τους Ισπανούς εισβολείς.

11 Πυραμίδα της Γκίζας


Αποτελεί το μοναδικό από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου που έχει διασωθεί.

12 Τάλουμ (Μεξικό)


Στην άκρη ενός λόφου πάνω από την Καραϊβική βρίσκεται μια από τις τελευταίες πόλεις που χτίστηκαν και κατοικήθηκαν από τους Μάγιας. Διατηρήθηκε για 70 χρόνια μετά την εισβολή των Ισπανών τον 16ο αιώνα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης