Το τέλος του “Person of interest” σύμφωνα με τον Χάρολντ Φιντς

Το τέλος του “Person of interest” σύμφωνα με τον Χάρολντ Φιντς

Με αφορμή την πρεμιέρα του πέμπτου κύκλου της σειράς, ο πρωταγωνιστής Μάικλ Έμερσον μιλά για τις σχέσεις μεταξύ των βασικών ηρώων, αλλά και την τεχνητή νοημοσύνη

Το τέλος του “Person of interest” σύμφωνα με τον Χάρολντ Φιντς
Σε παρακολουθούν. Η κυβέρνηση έχει ένα μυστικό σύστημα, μία μηχανή που σε κατασκοπεύει όλες τις ώρες… Οι παραπάνω προτάσεις δεν έχουν βγει από το πολιτικό μανιφέστο γνωστού κόμματος που ευδοκιμεί πάνω στη συνωμοσιολογία, αλλά από την εισαγωγή του “Person of interest”, της αγαπημένης σειράς που έχουν δημιουργήσει οι παραγωγοί του “Lost” και της οποίας ο πέμπτος κύκλος κάνει πρεμιέρα μεθαύριο, Τρίτη.


Κλείσιμο

Ο πρωταγωνιστής
Μάικλ Έμερσον
μίλησε με την Τσάρλι Τζέιν Άντερς του io9 για τη σειρά, η οποία φέτος θα έχει μία «κουτσουρεμένη» σεζόν: μόλις 13 επεισόδια, σε σύγκριση με τις προηγούμενες που είχαν από 22 ή και 23. Και επειδή υπάρχουν πολλοί ψίθυροι ότι αυτός θα είναι και ο τελευταίος κύκλος της σειράς, η συνέντευξη φτάνει κατ’ ευθείαν στο ψητό. «Ποτέ δεν περίμενα η σειρά να έχει ευχάριστο τέλος. Εννοώ ότι όταν και εάν έλθει το τέλος, αυτό περιμένω ότι θα είναι αμφιλεγόμενο», λέει ο τηλεοπτικός Χάρολντ Φιντς. Άλλωστε, με την τεχνητή νοημοσύνη να κυκλοφορεί ελεύθερη, «το Κουτί της Πανδώρας έχει ανοίξει. Δεν μπορεί να αναιρεθεί ό,τι έγινε. Ίσως να μην είναι καν διαχειρίσιμο».

Ο Έμερσον είναι παλιός γνωστός με τους παραγωγούς της σειράς. Είχαν δουλέψει μαζί και στο “Lost”, όπου ο ίδιος έπαιζε τον δαιμόνιο Μπέντζαμιν Λάινους, έναν από τους ευφυέστερους και δολιότερους ρόλους που πέρασαν ποτέ από τη μικρή οθόνη. Ο τωρινός του ρόλος είναι ακριβώς το αντίθετο: μπορεί ο Χάρολντ να είναι επίσης ευφυέστατος, όμως είναι πολύ πιο ειλικρινής και με αγαθά κίνητρα: «Είμαι προγραμματισμένος να παίζω τον δόλιο, τον χειραγωγό. Όμως πιστεύω ότι και ο κ. Φιντς είναι ένας μεγάλος παίκτης. Απλά είναι ειλικρινής. Εξάλλου, δεν στερείται εντελώς του μυστηρίου. Αυτό είναι ένα πράγμα που μου αρέσει: λίγο μυστήριο», επισημαίνει.



Όσο περνούν τα επεισόδια, ο Χάρολντ χτίζει μία ολοένα βαθύτερη φιλία με τον άλλο βασικό ήρωα, τον Τζον Ρις (Τζιμ Καβίζελ): «Ο Ρις και ο Φιντς βρίσκονται σε μία σχέση που θυμίζει λίγο το ‘Παράξενο ζευγάρι’, σε μία εκδοχή αστεία και συνάμα σοβαρή. Πήγε καλά. Δεν μπορείς να ξέρεις που θα εξελιχθούν τα πράγματα μέχρι να τα δοκιμάσεις, καθώς τα πράγματα εξελίσσονται ενώ περνά ο χρόνος».

Καταλύτη στις σχέσεις μεταξύ των δύο βασικών ηρώων ίσως να έπαιξε και ένας… σκύλος: ο Μπέαρ, ένας βελγικός μαλινουά τον οποίο υιοθέτησαν οι Ρις και Φιντς στην αρχή του δεύτερου κύκλου: «Ίσως η άφιξη του σκύλου να συνέπεσε με την αποκρυστάλλωση της δυναμικής ανάμεσα στους δύο κεντρικούς ήρωες», λέει ο Έμερσον.


Ο Μπέαρ «κερδίζει» την ομάδα...

Εν τω μεταξύ, ο Φιντς έχει αρχίσει να αναπτύσσει έναν ιδιόμορφο δεσμό και με τη Ρουτ (Έιμι Άκερ), τη χάκερ-πληρωμένη δολοφόνο που αποφάσισε να συνταχθεί με την ομάδα του για χάρη της Μηχανής. «Έχουν περάσει πολλά από τότε που τον απήγαγε και τον βασάνισε», λέει γελώντας ο Έμερσον, για να προσθέσει: «Υπάρχει κάτι πάνω της που τον συναρπάζει. Νομίζω ότι νιώθει θέλει να την προστατεύσει, επειδή κατά βάθος είναι αγνή και αθώα». Αγνή και αθώα μία πληρωμένη δολοφόνος; Τι φάση; «Η αγάπη της για τη Μηχανή είναι αγνή και έτσι είναι ευάλωτη απέναντί της. Η Μηχανή μπορεί να πληγώσει τα συναισθήματά της. Η Μηχανή μπορεί να της προκαλέσει απελπισία. Είναι ευάλωτη», είναι η επαρκής διευκρίνιση…



Μία ακόμη σημαντική σχέση στη σειρά είναι αυτή μεταξύ του Χάρολντ και του «παιδιού» του, της Μηχανής. Η σχέση αυτή γίνεται ολοένα πιο περίπλοκη, ενώ εμπλουτίστηκε πρόσφατα και με flashbacks που έδειχναν τα πρώτα στάδια κατασκευής της Μηχανής. «Πιστεύω ότι πρόκειται για μία πραγματικά ενδιαφέρουσα και συναρπαστική εξέλιξη και μακάρι να μπορούσα να πω ότι την είχα προβλέψει», παραδέχεται ο Αμερικανός ηθοποιός, στον οποίο άρεσαν αυτές οι αναδρομές.

«Έχει προσωπικότητα η Μηχανή; Έχει αισθήματα; Πώς μεταχειριζόμαστε μία μηχανή που είναι τόσο έξυπνη ή εξυπνότερη από εμάς; Νομίζω ότι πρόκειται για ένα ενδιαφέρον πρόβλημα και δεν ξέρω καμία σειρά που να το εξερεύνησε στο παρελθόν, με τον τρόπο που το κάνουμε εμείς τώρα», καταλήγει. Ερωτήματα που έχουν ήδη αρχίσει να μας απασχολούν και στην πραγματικότητα με την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης