Έντεκα ταινίες όπου οι επαφές ανθρώπων-εξωγήινων πήγαν πολύ στραβά

Έντεκα ταινίες όπου οι επαφές ανθρώπων-εξωγήινων πήγαν πολύ στραβά

Εάν τις δεις όλες, μάλλον θα ευχηθείς να είμαστε μόνοι μας εκεί έξω…

Έντεκα ταινίες όπου οι επαφές ανθρώπων-εξωγήινων πήγαν πολύ στραβά
Τον Ιούλιο που μας πέρασε η αστρονομία είχε την τιμητική της. Από τη μία η άφιξη του New Horizons στον Πλούτωνα, από την άλλη η ανακάλυψη ενός εξωπλανήτη που μοιάζει με τη Γη, βάλε και λίγο Blue Moon την περασμένη Παρασκευή, ε, όλα αυτά μας έκαναν να υψώσουμε έστω για λίγο τα μάτια μας στον νυχτερινό ουρανό (όσοι τουλάχιστον βρεθήκαμε σε περιοχές που δεν πάσχουν από φωτορύπανση) και να αναρωτηθούμε: είμαστε μόνοι στο σύμπαν; Αν εμπιστευτούμε τα μαθηματικά, η απάντηση είναι μάλλον «όχι».

Αυτό μας οδηγεί στο επόμενο ερώτημα. Θέλουμε να έλθουμε σε επαφή με τους εξωγήινους; Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται. Η απάντηση είναι «εξαρτάται». Εάν οι εξωγήινοι είναι γλυκούληδες, όπως ο ET, ή hot, όπως η Σεξωγήινη, τότε καλώς να ορίσουν! Εάν όμως είναι εφιαλτικά, απόκοσμα τέρατα όπως το “Alien” ή αιμοσταγείς κυνηγοί που θέλουν να μας χρησιμοποιήσουν ως στόχους εξάσκησης, όπως ο “Predator”, τότε δεν θα πάρουμε...

Και επειδή μας αρέσει να κοιτάζουμε το ποτήρι μισοάδειο, σας παρουσιάζουμε έντεκα ταινίες όπου οι επαφές μεταξύ ανθρώπων και εξωγήινων πήγαν στραβά - μα πολύ στραβά!

Κλείσιμο

Άλιεν: Ο επιβάτης του διαστήματος (Alien - 1979)


 
Πάρε την καλύτερη ταινία επιστημονικής φαντασίας (ή για την ακρίβεια τη δεύτερη καλύτερη, μια και υπάρχει το “Star Wars”) και την καλύτερη ταινία τρόμου και θα βγάλεις το “Alien”. Το εμπορικό σκάφος Νοστρόμο λαμβάνει σήμα κινδύνου από έναν κοντινό πλανήτη και κατευθύνεται προς αυτόν για να ελέγξει τι συμβαίνει. Εκεί ένα μέλος του πληρώματος δέχεται επίθεση από ένα εξωγήινο πλάσμα, το οποίο θα χρησιμοποιήσει τον άνθρωπο ως ξενιστή που θα εκκολάψει το επιθετικό Άλιεν. Ένα-ένα, τα μέλη του πληρώματος θα γίνουν τροφή του φριχτού πλάσματος και το Νοστρόμο θα μετατραπεί σε ένα αιωρούμενο νεκροταφείο... Την ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ ακολούθησαν τρία sequels, αλλά και ένα prequel («Προμηθέας»), με την πρώτη συνέχεια (από τον Τζέιμς Κάμερον) να είναι επίσης εξαιρετική.

Ο κυνηγός (Predator - 1987)


 
Μία ομάδα Αμερικανών κομάντο έχουν εισχωρήσει βαθιά μέσα στη ζούγκλα της Νότιας Αμερικής για να βρουν πιθανούς επιζώντες από την πτώση ενός ελικοπτέρου. Σύντομα όμως οι κομάντο μάχονται για να σώσουν τους εαυτούς τους, αφού υπάρχει κάτι στη ζούγκλα που κυνηγά την ομάδα και εξοντώνει ένα-ένα τα μέλη της. Πρόκειται ασφαλώς για τον Predator, ο οποίος επέλεξε αυτό το μακάβριο χόμπι για να περνά την ώρα του, συλλέγοντας τα κρανία των θηραμάτων του στο άντρο του. Αυτή τη φορά, όμως, έμπλεξε με τον «πολύ» Λοχία Ντατς Σέφερ (Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ), ο οποίος σκοπεύει να πουλήσει πολύ ακριβά το τομάρι του. Η ταινία έγινε το 2004 mashup με το «Άλιεν» στο «Άλιεν εναντίον Κυνηγού», επειδή too much is never enough.

Ζουν ανάμεσά μας (They Live - 1988)


 
Οι εξωγήινοι βρίσκονται ήδη στη Γη και έχουν καταλάβει σημαντικά πόστα στην κοινωνική ελίτ. Έχουν όμως λάβει τη μορφή ανθρώπων και κανένας δεν ξέρει ότι έχουν καταφέρει να ελέγχουν τους αληθινούς γήινους, μεταδίδοντας σε αυτούς υποσυνείδητα μηνύματα όπως «υπακούστε», «συμβιβαστείτε», «παντρευτείτε και αναπαραχθείτε», «καταναλώστε» και «δείτε τηλεόραση». Ποιος ανακαλύπτει αυτό το σατανικό σχέδιο; Ένας άνεργος εργάτης, ο Τζορτζ Νάντα, ο οποίος βρήκε τυχαία ένα ζευγάρι γυαλιά που εάν τα φορέσεις βλέπεις τους εξωγήινους στην τερατώδη μορφή τους. Τώρα πια, ο ασήμαντος Νάντα (η λέξη που σημαίνει «τίποτα» στα ελληνικά) θα αναλάβει να σώσει την ανθρωπότητα από αυτό το πανίσχυρο σύστημα. Δια χειρός Τζον Κάρπεντερ...

Η απειλή (The Thing - 1982)


 
Μία αμερικανική επιστημονική αποστολή στην Ανταρκτική έρχεται αντιμέτωπη με περίεργα φαινόμενα που έχουν ως σημείο εκκίνησης ένα... χάσκι. Ο σκύλος είναι στην πραγματικότητα ένας εξωγήινος οργανισμός που παίρνει τη μορφή διάφορων μελών της αποστολής και προκαλεί το χάος στην ομάδα, στρέφοντας το κάθε μέλος εναντίον του άλλου, καθώς κανένας δεν ξέρει ποιος είναι ο εχθρός. Η κλειστοφοβική ταινία του Τζον Κάρπεντερ έχει ως έμπνευση τη νουβέλα του Τζον Γουντ Κάμπελ “Who Goes There?”, το οποίο με τη σειρά του φαίνεται να αντλεί στοιχεία από το αριστούργημα «Τα βουνά της τρέλας» του Χ.Φ. Λάβκραφτ. Για τους λάτρεις του ασπρόμαυρου, υπάρχει η ίδια ταινία σε παραγωγή του 1951 (“The Thing from Another World”).

Ο πόλεμος των κόσμων (The War of the Worlds - 1953)


 
Αδηφάγα πλάσματα ορέγονται τον πλανήτη μας: το νερό, τον καθαρό αέρα και τους άφθονους πόρους μας (πηγαίνετε λίγο με τα νερά μας, η ταινία γυρίστηκε πριν από 60 χρόνια). Έτσι, οι Αρειανοί ξεκινούν την εισβολή τους με εκατοντάδες άτρωτα σκάφη. Η προέλασή τους δεν διακόπτεται ούτε από τη χρήση της ατομικής βόμβας. Η λύση βρίσκεται σε κάτι πολύ μικρότερο... Η original ταινία «Πόλεμος των κόσμων» έκανε πρεμιέρα το 1953 και βασιζόταν στο ομώνυμο βιβλίο του Χ. Τζ. Γουέλς. Για όσους επιθυμούν πιο εντυπωσιακά εφέ, υπάρχει και η εκδοχή του Στίβεν Σπίλμπεργκ με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ, που έκανε πρεμιέρα το 2005.

Στα όρια του αύριο (Edge of Tomorrow - 2014)


 
Κάπου κοντά στο μαύρο μας μέλλον οι εξωγήινοι έχουν εισβάλει με επιτυχία στη Γη και είναι έτοιμιο να μας ξεπαστρέψουν. Ένας λουφαδόρος στρατιωτικός (Τομ Κρουζ) αποστέλλεται με το στανιό σε μία τελευταία αποστολή των ανθρώπων να απωθήσουν τους εξωγήινους. Εκεί σκοτώνεται και ξαναζεί την ίδια ημέρα από την αρχή ξανά και ξανά. Πώς θα μπορούσε ο Κρουζ να αξιοποιήσει αυτή την ξεχωριστή ικανότητα υπέρ του και υπέρ του ανθρώπινου γένους; Η ταινία βασίζεται στο ιαπωνικό βιβλίο του Χιρόσι Σακουραζάκα “All you need is kill”.

Οι άνδρες με τα μαύρα (Men in Black - 1997)


 
Δεν χρειάζεται να είναι όλες οι ταινίες με θέμα την εξωγήινη εισβολή τρομακτικές. Το καλύτερο παράδειγμα είναι η απολαυστική ταινία του Μπάρι Σόνενφελντ με πρωταγωνιστές τους Τόμι Λι Τζόουνς, τον Γουίλ Σμιθ και τον Βίνσεντ Ντ' Ονόφριο στη θέση του «κακού». Ο τελευταίος υποδύεται μία εξωγήινη… κατσαρίδα τεραστίων διαστάσεων, η οποία καταφτάνει στη Γη και κλέβει τον «Γαλαξία», μία πηγή τεράστιας ενέργειας. Οι ιδιοκτήτες της πηγής έχουν θέσει τελεσίγραφο στους Άνδρες με τα Μαύρα: βρείτε τον «Γαλαξία» ή ανατινάζουμε τον πλανήτη σας. Το χεράκι της εδώ έβαλε πάλι η Marvel, καθώς η ταινία στηρίζεται σε ένα από τα κόμικς της (το οποίο πέρασε στο portfolio της έπειτα από την εξαγορά της Malibu Comics). ΥΓ: Το ήξερες ότι ο Σιλβέστερ Σταλόνε και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ είναι εξωγήινοι;

Οι εκδικητές (The Avengers - 2012)


 
Και μιλώντας για διασκεδαστικές ταινίες του είδους… Ο μικρόψυχος Λόκι θέλει να υποτάξει τη Γη και για αυτό τον λόγο συγκεντρώνει έναν στρατό από τους εξωγήινους Τσιτόρι και ετοιμάζει μία μεγάλη εισβολή. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας S.H.I.E.L.D. Νικ Φιούρι προσπαθεί να ενώσει μία ομάδα ηρώων (Iron Man, Hulk, Captain America, Thor) για να ανατρέψει τα σχέδια του Λόκι. Έργο όχι ιδιαίτερα εύκολο, μια και οι υπερήρωες φαίνεται πως δεν έχουν καλή χημεία μεταξύ τους. Μία ταινία από το σύμπαν της Marvel που είναι περισσότερο διασκεδαστική, παρά τρομακτική.

Transformers (2007)


 
Μία από τις αγαπημένες σειρές κινουμένων σχεδίων (και παιχνιδιών) για τους τριαντάρηδες έγινε σειρά ταινιών με σκηνοθέτη τον Μάικλ Μπέι. Η καλύτερη είναι φυσικά η πρώτη. Εκεί βλέπουμε την «πρώτη επαφή» μεταξύ των ανθρώπων και δύο φατριών εξωγήινων ρομπότ, τα οποία μεταφέρουν τον πόλεμό τους από τον πλανήτη τους, Σάιμπερτρον, στη Γη. Οι σατανικοί Ντισέπτικονς υπό τον Μέγκατρον εντοπίζουν το All Spark (την πηγή ζωής των Transformers) στον πλανήτη μας και θέλουν να την κάνουν δική τους και να εγκατασταθούν εδώ υποδουλώνοντας το ανθρώπινο γένος. Οι Ότομποτς έχουν αναλάβει να τους χαλάσουν τα σχέδια. Μεταξύ άλλων κρατάς την επικότατη σκηνή μάχης στο τέλος της ταινίας, το θαυμάσιο soundtrack από τον Στιβ Γιαμπλόνσκι, αλλά και τη Μέγκαν Φοξ για την οσκαρική της ερμηνεία (εντάξει, αστειάκι).

Ημέρα ανεξαρτησίας (Independence Day - 1996)



Ο Στίβεν Χόκινγκ είχε δώσει πριν από πέντε χρόνια τη δική του εκδοχή για τους εξωγήινους: «Τους φαντάζομαι σε τεράστια σκάφη. Έχουν εξαντλήσει όλους τους πόρους του πλανήτη τους και ενδεχομένως έχουν μετατραπεί σε νομάδες, ψάχνοντας να κατακτήσουν και να αποικίσουν οποιουσδήποτε πλανήτες μπορούν να φτάσουν». Αυτό ακριβώς είναι το στόρι της ταινίας του Ρόλαντ Έμεριχ: κακοί (και κακάσχημοι) εξωγήινοι εισβάλλουν στον πλανήτη μας για να μας εξοντώσουν και να εκμεταλλευτούν τους πόρους μας, ωστόσο οι καλοί Αμερικανοί θα αναλάβουν να σώσουν την ανθρωπότητα. Ήδη ξεκίνησαν τα γυρίσματα για το sequel, το οποίο θα κάνει πρεμιέρα του χρόνου, 20 χρόνια μετά την πρώτη ταινία.

The X-Files: Η ταινία - Πολεμώντας το αύριο (The X Files: Fight the Future - 1998)


 
Η αρχή έγινε με τη σειρά με την οποία πάθαμε παράκρουση στη δεκαετία του 1990. Από αυτή την παράκρουση, μάλιστα, δεν γλίτωσε ούτε ο γράφων˙ αρκεί να σου πω ότι όταν είδα τον Μιτς Πιλέγκι στο “Sons of Anarchy” 15 χρόνια αργότερα, αναφώνησα: «Ωχ, ο Σκίνερ!». Φυσικό επακόλουθο της μεγάλης επιτυχίας ήταν οι περιπέτειες του Φοξ Μόλντερ (Ντέιβιντ Ντουκόβνι) και της Ντέινα Σκάλι (Τζίλιαν Άντερσον) να περάσουν το 1998 και στη μεγάλη οθόνη. Στην ταινία οι δύο πράκτορες του FBI καλούνται να ξεσκεπάσουν μία κυβερνητική συνωμοσία και να ανακαλύψουν την αλήθεια πίσω από ένα σχέδιο αποίκισης της Γης από εξωγήινους. Το sequel της ταινίας προβλήθηκε δέκα χρόνια αργότερα, το 2008, ενώ είναι ήδη στα σκαριά η επανεκκίνηση της σειράς, με τον πιλότο να κάνει πρεμιέρα στις αρχές του 2016.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης