Η ζωή του στο σημάδι

Η ζωή του στο σημάδι

O Νίκος Καρακαλπάκης θέλει να κερδίσει πολλούς θαυμαστές μέσα από δουλειές που θα έχουν υψηλά στάνταρ

Η ζωή του στο σημάδι
Ο Νίκος Καρακαλπάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Κέντρο, κοντά στα στούντιο της Φίνος Φιλμ. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών -στην πλατεία Βάθη– σε ηλικία 10 ετών και με την παρότρυνση των γονιών του παρακολούθησε μαθήματα αρμονίου, πιάνου, ανώτερων θεωρητικών και σύγχρονου τραγουδιού. Παράλληλα μπήκε στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Αθηνών όπου και αποφοίτησε επιτυχώς. Ωστόσο ο κύκλος σπουδών του ολοκληρώθηκε με την κτήση του πτυχίου Σύγχρονου Τραγουδιού του Εθνικού Ωδείου Αθηνών, όπου αρίστευσε παμψηφεί.

Η ζωή του μοιράζεται κυρίως ανάμεσα στο τραγούδι και τη διδασκαλία. Εκτός από τη μουσική, του αρέσει να ταξιδεύει συχνά γιατί είναι η «ψυχοθεραπεία» του, όπως μου δηλώνει, ενώ άλλη μια αγάπη του είναι τα φυτά. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα συλλέγει καλλωπιστικά δέντρα απ’ όλο τον κόσμο και αφιερώνει χρόνο στη φροντίδα τους.

Κλείσιμο


Στα τέλη του 2004 άρχισε να συμμετέχει στο συγκρότημα Graviton και λίγο αργότερα ακολούθησε ο ομώνυμος δίσκος τους. Σημαντική στιγμή ήταν η κοινή τους εμφάνιση με τον Μίλτο Πασχαλίδη στα τέλη του 2005. Ακολούθησαν σημαντικές και μακροχρόνιες συνεργασίες με σπουδαίους δημιουργούς, όπως ο Γιάννης Σπανός και ο Γιώργος Χατζηνάσιος, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Από το καλοκαίρι του 2007 συνεργάζεται με τη συνθέτρια Πηγή Λυκούδη με σημαντικότερη κοινή τους εμφάνιση τη συναυλία που δόθηκε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Προξενείου στο Σισμανόγλειο Μέγαρο Κωνσταντινούπολης με τίτλο «Έλληνες ποιητές στην Κωνσταντινούπολη με μουσική της Πηγής Λυκούδη» προς τιμή και με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Ο ίδιος επιμελήθηκε και συμμετείχε σε μουσικές παραστάσεις/αφιερώματα και προγράμματα που παρουσιάστηκαν σε μουσικές σκηνές και θέατρα σε όλη την Ελλάδα και έχει συνεργαστεί με πολλούς και σπουδαίους Ελληνες καλλιτέχνες. Τον Αύγουστο του 2012 κυκλοφόρησε ψηφιακά απο τη Nucafe Records το single "Turning the tide" σε μουσικη και στίχους του Gorgi. Την άνοιξη του 2013 τραγούδησε αποσπάσματα από τον κύκλο τραγουδιών «Καπετάν Μιχάλης» των Μ. Χατζιδάκι και Ν. Καζαντζάκη, όπως παρουσιάστηκαν στην παράσταση «Ν. Κaζαντζάκης - Αναφορά στον Γκρέκο» στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά. Το 2014 κυκλοφόρησε οπτικοποιημένο το τραγούδι «Άνοιξη» σε μουσική και στίχους της Ανδριανής Ζαγγανά. Φέτος έπαιξε και τραγούδησε πρωτότυπα τραγούδια στη μουσικοθεατρική παράσταση «Τα πάθη της αγάπης» σε σενάριο και σκηνοθεσία Θανάση Σάλτα και σε μουσική της Πηγής Λυκούδη. Η δουλειά αυτή θα ηχογραφηθεί και θα κυκλοφορήσει μέχρι τα τέλη του 2015.



Έχεις συνεργασίες με σημαντικούς δημιουργούς. Τι περισσότερο θα ήθελες να μάθεις από αυτούς;
Όλες οι συνεργασίες μού χάρισαν εμπειρία - ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την εξέλιξη και την πορεία μου. Με την Πηγή Λυκούδη από το 2007 ως σήμερα διανύουμε παράλληλη πορεία με ιδιαίτερα σημαντικές στιγμές και σε επίπεδο ηχογραφήσεων και σε επίπεδο ζωντανών εμφανίσεων. Ο Γιάννης Σπανός με επέλεξε το 2009 να βρίσκομαι στο πλευρό του και με βοήθησε να συνειδητοποιήσω ότι για να ξεχωρίσω πρέπει να δουλεύω ασταμάτητα και να ‘μαι αυθεντικός σε ό,τι κάνω. Και ο Γιώργος Χατζηνάσιος -αργότερα, το 2012- μου πρόσφερε την εμπειρία να ανταποκρίνομαι άρτια σ’ ένα ρεπερτόριο πολλών φωνητικών και ερμηνευτικών απαιτήσεων και να στέκομαι δίπλα του ως καταξιωμένος ερμηνευτής περνώντας την εικόνα αυτή στη συνείδηση του κοινού. Στις συνεργασίες μου είμαι δοτικός και υπάρχει πάντα η ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία. Υπήρξα άριστος μαθητής δίπλα τους και κατάφερα να συνεργάζομαι έως σήμερα μαζί τους που αυτό δείχνει μια εμπιστοσύνη και εκτίμηση στο πρόσωπο μου που με τιμά ιδιαιτέρως. Όσο λοιπόν κυλάει ο χρόνος πάντα μαθαίνουμε αμφότεροι. Και αυτό είναι γοητευτικό και πολύτιμο.



Ποιο ήταν το κίνητρο για να ακολουθήσεις μια καριέρα μουσικού;
Πιστεύω πως γεννήθηκα τραγουδιστής και μουσικός. Είναι μέσα στη φύση μου. Αυτό είμαι εγώ. Είναι μια ανάγκη έκφρασης και επικοινωνίας. Είναι η ουσία μου. Όταν τραγουδώ, το σώμα και η ψυχή μου συντονίζονται. Αν κάποιος θέλει να καταλάβει πώς είμαι σαν άνθρωπος και σαν ψυχοσύνθεση, ας με παρακολουθήσει να τραγουδάω. Εκεί δίνω όλη μου την αλήθεια. Την ενέργεια και την ψυχή μου. Και έχω εισπράξει αγάπη από τον κόσμο. Τα λεπτά που τραγουδώ στη σκηνή νιώθω να κάνω μια υπέρβαση. Δύσκολο να το περιγράψω. Ίσως και να είμαι κοντά σε αυτό που ονομάζουμε «ευτυχία».

Στη μουσική σου πορεία έχεις κάνει λάθη και ποια είναι αυτά;
Από τη στιγμή που ξεκίνησα έως σήμερα κοιτώ να κάνω σωστές επιλογές και ποτέ εκπτώσεις, με εξαίρεση μία δύο ατυχείς συνεργασίες που συμβαίνουν σε όλους. Θέλω πάντα να προτείνω κάτι καλό στο κοινό που με ακολουθεί, γι’ αυτό και δεν «ξοδεύομαι» εδώ κι εκεί. Αν κάνω μια αυτοκριτική, θα έλεγα πως ειναι λάθος που δεν έδωσα τόση σημασία στις δημόσιες σχέσεις που παίζουν πρωταρχικό ρόλο στη δουλειά αυτή. Επίσης έχω δυναμική προσωπικότητα που κρύβει μια παιδικότητα με τα καλά της και τα κακά της. Στα «κακά» της είναι και η ειλικρίνεια που στον χώρο αυτό είναι μαύρο πανί.

Τι είναι για εσένα επιτυχία;
Επιτυχία είναι να πραγματοποιείς τους στόχους σου. Να είσαι γεμάτος με τις επιλογές σου, να μη σταματάς την εξέλιξή σου. Να θες να πας παρακάτω. Να χαίρεσαι γι’ αυτά που κατάφερες μετά από κόπο και δουλειά. Να ζεις σαν να ξεκινάς από την αρχή. Να μην έχεις απωθημένα. Να μένεις πάντα νέος μέσα σου.



Θα ήθελες να αποκτήσεις πολλούς θαυμαστές;
Θα ήθελα να αποκτήσω την αναγνώριση για να κάνω καλύτερα πράγματα στη μουσική που τώρα λόγω κρίσης είναι αδύνατο οικονομικά. Θέλω να στήνω προγράμματα –που το κάνω πολύ καλά– με άριστους μουσικούς και ενδιαφέροντα πρότζεκτ με μουσικοθεατρικά στοιχεία. Θέλω να κερδίσω πολλούς θαυμαστές μέσα από δουλειές που θα έχουν υψηλά στάνταρ. Δε θέλω να τους κερδίσω από ναρκισιστική διάθεση. Το ζητούμενό μου είναι να τους δώσω αυτό που έχω μέσα μου σε μια διάσταση καλλιτεχνική και να μου δώσουν πίσω τη δική τους διάσταση. Η επικοινωνία μέσω των συναισθημάτων είναι πάντα το ζητούμενο μου.

Τι θα ήθελες να μας πεις για την επερχόμενη δουλειά σου;

Ήδη κυκλοφορεί ο δίσκος της Πηγής Λυκούδη σε στίχους του Φίλιππου Γράψα με τίτλο «Εν ονόματι του χρόνου» στον οποίο ερμηνεύω τρία τραγούδια. Είναι μια όμορφη δουλειά που αξίζει να ανακαλύψει ο κόσμος. Σύντομα θα μπω στο στούντιο να ηχογραφήσω τα τραγούδια της μουσικοθεατρικής παράστασης  «Τα πάθη της αγάπης», στην οποία πήρα μέρος τον περασμένο χειμώνα. Η μουσική έιναι πάλι της Πηγής Λυκούδη και οι στίχοι και το σενάριο του έργου ανήκουν στον Θανάση Σάλτα. Εκκρεμεί η κυκλοφορία του cd της Ανδριανής Ζαγγανά από το οποίο πήρε μια γεύση το κοινό με το τραγούδι «Άνοιξη», το οποίο αγαπηθηκε πολύ. Παράλληλα δουλεύω το υλικό του πρώτου προσωπικού μου cd με την ενορχηστρωτική επιμέλεια της Αρετής Κοκκίνου και συντελεστές κυρίως νέους δημιουργούς. Θέλω να είναι μια δουλειά που την πιστεύω και θα την στηρίζω στο 100%. Είμαι στην αναζήτηση τραγουδιών και δημιουργών για να κλείσει αυτός ο κύκλος και δεν σου κρύβω πώς περιμένω πώς και πώς να μπω στο στούντιο και να νιώσω τη στιγμή της δημιουργίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης