Δύο σιωπηλοί ήρωες στο προσκήνιο

Δύο σιωπηλοί ήρωες στο προσκήνιο

Ο Πυλάδης και η Ιοκάστη, δύο όπερες δωματιού του Γιώργου Κουρουπού, παρουσιάζονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών από την Καμεράτα και τον Γιώργο Πέτρου

Δύο σιωπηλοί ήρωες στο προσκήνιο
Δύο δραματικά έργα του σπουδαίου Γιώργου Κουρουπού, δύο διαφορετικές προσεγγίσεις του Τραγικού θα παρουσιάσει η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής σε μια κοινή παράσταση στις 8 και 9 Ιουλίου. Στο Κτίριο Δ της Πειραιώς 260 ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Καμεράτας, Γιώργος Πέτρου, θα δώσει σώμα και ψυχή στον Πυλάδη και την Ιοκάστη, δύο παλαιότερα έργα του συνθέτη που έχουν άρρηκτη σχέση με την αρχαία τραγωδία.

Το πρώτο, ο «Πυλάδης», έργο που παρουσιάστηκε μόνο μια φορά το 1991 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, είναι μια όπερα δωματίου σε κείμενου Γιώργου Χειμωνά
(βασισμένο στην Ηλέκτρα του Σοφοκλή) και σε σκηνοθεσία
Κλείσιμο
Διονύση Φωτόπουλου. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Γιώργο Κουρουπό, το έργο ήταν η πρώτη ελληνική όπερα που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής και μάλιστα παρουσιάστηκε τόσο άρτια που κανείς δεν τόλμησε να το ανεβάσει ξανά.


Η Ειρήνη Καραγιάννη στον ρόλη της Ηλέκτρας

Στην ουσία, το έργο αφορά μια διαφορετική προσέγγιση της Ηλέκτρας από την πλευρά του Πυλάδη. «Στην πραγματικότητα αυτό το σιωπηλό άτομο με είχε πάντοτε πολύ παραξενέψει για το τι ακριβώς μπορεί να κάνει. Οπως και όλοι οι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την αρχαία τραγωδία προσπαθούσα και εγώ να καταλάβω ποια είναι η σημασία της παρουσίας αυτού του ήρωα», λέει ο ίδιος ο Κουρουπός και συνεχίζει: «Και στη ζωή υπάρχουν άτομα σιωπηλά που δεν φαίνονται πουθενά και όμως με κάποιο τρόπο καταφέρνουν να καθοδηγούν και να καθορίζουν τα γεγονότα. Ετσι σκέφτηκα ότι ο Πυλάδης θα μπορούσε να είναι ένα τέτοιο πρόσωπο και μαζί με τον σκηνοθέτη και τον συγγραφέα σκεφτήκαμε κάποιες λύσεις τις οποίες το κοινό μπορεί να δει. Νομίζω ότι είναι μια συμπυκνωμένη μορφή της τραγωδίας με έμφαση στον σιωπηλό Πυλάδη. Μια όπερα δηλαδή με σιωπηλό πρωταγωνιστή. Βέβαια τραγουδούν η Ηλέκτρα, ο Ορέστης και γυναικεία χορωδία».

Το δεύτερο έργο είναι σχετικά πιο πρόσφατο, του 2001, και έχει παιχτεί στους Δελφούς και στη Βέροια. Είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνει στην Αθήνα και είναι σε κείμενο της Ιουλίτας Ηλιοπούλου. Η «Ιοκάστη» είναι μια προσέγγιση του Οιδίποδα από την πλευρά της ηρωίδας. Και εκείνη σιωπηλή σε μια τραγωδία που όλοι μιλάνε πολύ. «Αν ήθελε κάποιος να δει διαφορετικά την τραγωδία αυτή θα έπρεπε να ψάξει τον ψυχισμό και τα αισθήματα και τον τρόπο που βιώνει τα γεγονότα η ίδια η Ιοκάστη, αυτό έκανε η συγγραφέας και πάνω σε αυτό έγραψα μια λυρική τραγωδία», αναφέρει ο συνθέτης. «Με ανδρική χορωδία, τραγουδίστρια την Ιοκάστη και τον Οιδίποδα σε ρόλο μπάσου. Στο έργο εμφανίζεται η Ιοκάστη ως μάνα, ως σύζυγος, ως βασίλισσα. Τρεις εκδοχές της που αναπτύσσονται σε μονολόγους και διασπώνται από κάποια λυρικά μέρη».


Η Μυρτώ Παπαθανασίου στον ρόλο της Ιοκάστης

Info
ΠΥΛΑΔΗΣ
Ειρήνη Καράγιαννη
Χρήστος Κεχρής
Κορυφαίες: Μίνα Πολύχρονη, Ελένη Σταμίδου
Πιάνο: Θανάσης Αποστολόπουλος
Κρουστά: Δημήτρης Δεσύλλας
Διδασκαλία φωνητικού συνόλου: Καλλιόπη Γερμανού

ΙΟΚΑΣΤΗ
Μυρτώ Παπαθανασίου
Τάσος Απόστολου
Μουσική προετοιμασία/ διδασκαλία φωνητικού συνόλου: Νίκος Βασιλείου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης