Φεστιβάλ Αθηνών: Τα 10 must see του Ιουλίου

Φεστιβάλ Αθηνών: Τα 10 must see του Ιουλίου

Δέκα θεατρικές και μουσικές παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Φεστιβάλ Αθηνών: Τα 10 must see του Ιουλίου
Δεύτερος και τελευταίος μήνας του Φεστιβάλ Αθηνών, με την Επίδαυρο να μπαίνει στο παιχνίδι, ο Ιούλιος κρύβει πραγματικά «διαμάντια» που δεν επιτρέπεται να χάσουμε. Σας προτείνουμε τις 10 must see θεατρικές και μουσικές παραστάσεις του Ιουλίου. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σπεύσετε το συντομότερο να βγάλετε εισιτήρια.

NEKYIA
24 και 25 Ιουλίου - Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου




Κλείσιμο
Την περασμένη χρονιά πέρασε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ιαπωνία. «Eβλεπα πέντε παραστάσεις του Θεάτρου No τη μέρα. Μετά από αυτό είμαι άλλος άνθρωπος», μας εξομολογήθηκε με χαμόγελο ο Μιχαήλ Μαρμαρινός. Ετοιμαστείτε για μία παράσταση-ιεροτελεστία. Η αρχαία ελληνική γραμματεία συναντά το ιαπωνικό θέατρο. Ο Μαρμαρινός σκηνοθετεί στην Επίδαυρο τη «Νέκυια», η οποία βασίζεται στη ραψωδία λ της Οδύσσειας του Ομήρου, με έναν ιαπωνικό θίασο Νο και τον μεγάλο master Gensho Umewaka επικεφαλής. Το απόλυτο φετινό must see της Επιδαύρου!


ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΚΑΙ ΛΕΝΑ
27 και 29 Ιουλίου - Εθνικό Θέατρο (Κτίριο Τσίλερ)




Ο Κορνήλιος Σελαμσής είναι από τα πιο χαρισματικά και ταλαντούχα πλάσματα στη σύγχρονη ελληνική μουσική σκηνή. Συνθέτης με άριστες γνώσεις κλασικής μουσικής και ένα ακόμα πιο δυνατό μουσικό ένστικτο, έχει δοκιμαστεί μέχρι σήμερα στον τομέα της θεατρικής μουσικής ντύνοντας μουσικά με μοναδική καλαισθησία σημαντικές παραστάσεις. Φέτος επιχειρεί το ντεμπούτο του στην όπερα βασιζόμενος στο έργο «Λεόντιος και Λένα» του Μπύχνερ. Τέσσερις τραγουδιστές και μία ορχήστρα δωματίου, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Αργύρη Ξάφη, δίνουν πνοή σε ένα όνειρο ζωής του Κορνήλιου, που θα γίνει πραγματικότητα στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

ΡΗΣΟΣ
1-19 Ιουλίου - Λύκειον Αριστοτέλους




Μία από τις σπάνια παιγμένες τραγωδίες του Ευριπίδη επιλέγει για το φετινό καλοκαίρι η Κατερίνα Ευαγγελάτου, η οποία θα παρουσιάσει τον «Ρήσο» σε έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο, αυτόν του Λυκείου του Αριστοτέλη. Μία περιπατητική παράσταση, που θα ξεκινάει με τη δύση του ήλιου και θα είναι μία βιωματική εμπειρία περιπάτου στον χώρο του Λυκείου, έναν αρχαιολογικό χώρο 11 στρεμμάτων που εκτείνεται ανάμεσα στο Σαρόγλειο Μέγαρο, το Βυζαντινό Μουσείο και το Ωδείο Αθηνών.

ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ
26, 27 και 28 Ιουλίου - Θέατρο Τέχνης (Φρυνίχου)




Ο Ανέστης Αζάς, ένας από τους πιο ενδιαφέροντες νέους Ελληνες σκηνοθέτες, ετοιμάζεται να προσεγγίσει τις «Ευμενίδες» του Αισχύλου στο Θέατρο Τέχνης με τέσσερις περφόρμερ, ισορροπώντας ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία. Με αφορμή την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση του Κακουργιοδικείου Ρόδου, που έστειλε στη φυλακή για 145 χρόνια έναν νεαρό Σύρο πρόσφυγα ως τον μοναδικό υπαίτιο για το τραγικό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, ο Αζάς στοχάζεται πάνω στις έννοιες του θύτη και του θύματος στον σύγχρονο κόσμο, την Ευρώπη των κλειστών συνόρων, τη δικαιοσύνη και την απόδοσή της.

Η ΣΟΝΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΛΗΝΟΦΩΤΟΣ
15, 16 και 17 Ιουλίου - Πειραιώς 260 (Κτίριο Δ)




Η απόλυτη έκπληξη! Η Μαρινέλλα συμπράττει με τον Σταύρο Ξαρχάκο στη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιώργου Νανούρη. Ενα νέο μουσικό έργο δια χειρός Ξαρχάκου βασισμένο στον μοναδικό, λυρικό σκηνικό μονόλογο του Γιάννη Ρίτσου. Ενα στοίχημα που μένει να δούμε αν θα κερδηθεί. Οπως και να έχει, δεν χάνονται αυτά. To μόνο που καταφέραμε να αποσπάσουμε από τον σκηνοθέτη της παράστασης, Γιώργο Νανούρη, είναι ότι ««θα είναι αρκετά μινιμαλιστικό, με ένα πιάνο και ιδιαίτερους φωτισμούς».

ΙΟΥΛΙΟΣ ΚΑΙΣΑΡΑΣ
23 και 24 Ιουλίου - Πειραιώς 260 (Κτίριο Η)




Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις, ένας από τους πλέον ικανούς και ταλαντούχους θεατρικούς σκηνοθέτες, συναντά τον σαιξπηρικό «Ιούλιο Καίσαρα» υπό τους ήχους της electro-industrial, dark wave και neoclassical μουσικής. Η τραγωδία του Σαίξπηρ μετατρέπεται σε ένα σαρκαστικό πολιτικό θρίλερ της σύγχρονης εποχής με έναν εξαιρετικό θίασο (Στάνκογλου, Μπερικόπουλος, Ημελλος, Σαπουντζής, Γάλλος κά.) επί σκηνής. Μια παράσταση που στοχάζεται πάνω στην εξουσία με φόντο τον 21ο αιώνα.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗ
17 και 18 Ιουλίου - Μικρή Επίδαυρος




Εκτός από ταλαντούχα είναι και η πλέον ευφυής τραγουδίστρια και μουσικός της γενιάς της. Η Δήμητρα Γαλάνη συμπράττει με ένα κουαρτέτο σπουδαίων Ελλήνων μουσικών στη μουσική παράσταση “Chronos” με τραγούδια που έχουν γράψει οι μεγάλοι μας δημιουργοί, ποιητές και συνθέτες. Οχι απλά μία συναυλία, κάτι περισσότερο. Οι μουσικοί γίνονται ένα «σώμα» με τη Γαλάνη ως «κορυφαία αυτού του χορού». Κι όλα αυτά στο μαγευτικό Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.

ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ
2-8 Ιουλίου - Πλατεία Κλαυθμώνος




Από τους πιο ανήσυχους και καινοτόμους καλλιτέχνες της γενιάς του ο Πρόδρομος Τσινικόρης έχει μία πολύ ευρύτερη αντίληψη περί θεάτρου και το έχει αποδείξει πολλάκις. Αυτή τη φορά προτείνει μία πολυήμερη δράση σε κεντρική πλατεία της Αθήνας με τίτλο «Στη μέση του δρόμου». Κεντρικοί ήρωες είμαστε εμείς οι ίδιοι και οι άστεγοι συμπολίτες μας. Τι ιστορίες έχουν να διηγηθούν αυτοί οι ανώνυμοι πρωταγωνιστές του δημόσιου χώρου; Μια παράσταση που στοχεύει στην πυροδότηση του δημόσιου λόγου ενάντια στον κυνισμό και την αδιαφορία.

AVANTI DARIO
9 Ιουλίου - Ηρώδειο




Ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Λίνα Νικολακοπούλου συναντούν τον βιτριολικό λόγο του Ντάριο Φο σε μία μεγάλη μεσογειακή γιορτή κάτω από την Ακρόπολη. Με άξονα τη φράση του «Ενα δυνατό γέλιο τη σωστή στιγμή μπορεί, πράγματι, να τους θάψει όλους», ο Σταμάτης και η Λίνα στήνουν μια παράσταση με μουσική, σάτιρα και τραγούδι, έχοντας στο πλευρό τους τη Σπείρα Σπείρα και μία ομάδα εκλεκτών θεατρίνων (Μάγια Λυμπεροπούλου, Δάνης Κατρανίδης, Αγγελος Παπαδημητρίου, Λένα Ουζουνίδου, Γιάννος Περλέγκας). Οπως τονίζουν και οι δημιουργοί αυτής της ξεχωριστής μουσικής παράστασης, πρόκειται για «μια υπέροχη ευκαιρία να θυμηθούμε, να συναντηθούμε και να απογειωθούμε με το χιούμορ, τη σάτιρα και το εφηβικό κέφι ενός ελεύθερου μυαλού».

ΑΙΑΣ
31 Ιουλίου και 1η Αυγούστου - Μικρή Επίδαυρος




Μην μπερδευτείτε, ο «Αίας» του Σοφοκλή έχει φέτος την τιμητική του στην Επίδαυρο, αφού θα παρουσιαστεί δύο φορές, μία στο μεγάλο θέατρο από τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο και μία στο μικρό θέατρο από τη Σύλβια Λιούλιου. Εδώ αναφερόμαστε στο δεύτερο, πιο πειραματικό ανέβασμα της τραγωδίας με έναν εξαιρετικό θίασο (Χάρης Φραγκούλης, Θάνος Τοκάκης, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Μιχάλης Σαράντης, Σοφία Κόκκαλη, Αγγελος Τριανταφύλλου και Νικόλας Χανακούλας). Μία παράσταση-έρευνα πάνω στο αρχαίο δράμα που μπορεί να μας ενθουσιάσει ή να μας απογοητεύσει, αλλά σίγουρα μας ιντριγκάρει να τη δούμε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης