Η Μπιενάλε, η ΟΜΟΝΟΙΑ και το Κάσελ

Η Μπιενάλε, η ΟΜΟΝΟΙΑ και το Κάσελ

Η διοργάνωση ξεκινά τον Οκτώριο του 2015 και θα διαρκέσει δύο ολόκληρα χρόνια

Η Μπιενάλε, η ΟΜΟΝΟΙΑ και το Κάσελ
Με το συμβολικό όνομα ΟΜΟΝΟΙΑ θα ξεκινήσει τις δραστηριότητές της τον Οκτώβριο του 2015 η νέα Μπιενάλε της Αθήνας. Μάλιστα, σε αντίθεση με το παραδοσιακό μοντέλο των Μπιενάλε, θα διαρκέσει για δύο ολόκληρα χρόνια, μέχρι δηλαδή το 2017. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί και η συνέργεια της έκθεσης με τη μεγάλη διεθνή διοργάνωση σύγχρονης τέχνης, την documenta 14. Στην 14η διοργάνωσή της, η documenta δεν θα διεξαχθεί μόνο στο Κάσελ της Γερμανίας, όπως συμβαίνει κάθε πέντε χρόνια από το 1955, απ’ όταν δηλαδή ξεκίνησε αυτή την τόσο επιτυχημένη διοργάνωση ο εικαστικός Αρνολντ Μπόντε, αλλά και στην Αθήνα.

Τη συνδιοργάνωση της Μπιενάλε της Αθήνας ανακοίνωσαν χθες στο Δημαρχιακό Μέγαρο ο δήμαρχος Αθηναίων,
Γιώργος Καμίνης, και η Πριγκίπισσα Laurentien
της Ολλανδίας, πρόεδρος του European Cultural Foundation. Ο κ. Καμίνης στην ομιλία του υπογράμμισε ότι «η συνδιοργάνωση σηματοδοτεί την αρχή μιας στενότερης συνεργασίας, η οποία συνδέει την Μπιενάλε με τον φυσικό της θεσμικό φορέα, τον δήμο. Βασίζεται σε κοινές επιδιώξεις, αντιλήψεις, στρατηγικές και πεποιθήσεις πάνω σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων κουλτούρας, τεχνών και κοινωνίας, στη σημερινή εποχή για την Αθήνα και τον τόπο».

Κλείσιμο


Η Πριγκίπισσα Laurentien της Ολλανδίας, ως πρόεδρος του European Cultural Foundation, αφού ευχαρίστησε τον δήμαρχο Αθηναίων για τη συνεργασία με την Μπιενάλε της Αθήνας υπογράμμισε ότι «ο πολιτισμός είναι η κινητήριος δύναμη της αλλαγής» και πως «είναι πολύ σημαντικό να επενδύσουμε στις αξίες και τις αρχές της Ευρώπης, που έχουν να κάνουν με την αλληλεγγύη, την ανεκτικότητα και τον διάλογο». Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητα ότι «οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν είναι μάταιες και μετά από τη σημερινή κατάσταση η οικονομία θα ανακάμψει και ο πολιτισμός συμβάλει στην ανάπτυξη».

Αναφερόμενη στη συνδιοργάνωση του δήμου Αθηναίων με την Μπιενάλε της Αθήνας έκανε λόγο για ένα πρωτοπόρο εγχείρημα, σημειώνοντας ότι «η Μπιενάλε ενισχύει τις δυνατότητες της πόλης να προσελκύσει επενδυτές», ενώ έκανε ειδική αναφορά στο έργο του δήμου που αναδεικνύει την αλληλεγγύη και συνδέει τα τοπικά έργα με την Ευρώπη.



Η διευθύντρια του European Cultural Foundation, Katherine Watson, δήλωσε από την πλευρά της ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο μυαλό όλων και πως «οι συνεργασίες για να φέρουμε αλλαγές διασφαλίζουν το μέλλον της Ευρώπης, των κοινωνιών και των λαών».

Για το καινοτόμο του εγχειρήματος μίλησαν και οι συνιδρυτές της Μπιενάλε της Αθήνας, Ξένια Καλπακτσόγλου και Poka – Yio, οι οποίοι επεσήμαναν ότι «η Μπιενάλε της Αθήνας ανταποκρίνεται στις ραγδαία εξελισσόμενες αλλαγές στην Ευρώπη και εμπλέκεται σταθερά με το κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό πλαίσιο της Αθήνας με σκοπό τη συνεχή διεύρυνση του ρόλου του πολιτισμού στην κοινωνία». Αναφερόμενοι τέλος στη συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων σημείωσαν ότι «αποσκοπεί να αποκτήσει μια σταθερή βάση από όπου θα κατευθύνει το πρόγραμμά της και θα παράγει δράσεις που θα έχουν αποτελέσματα μεγαλύτερης διάρκειας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης