Ένα δάσος από νυφικά στην Πειραιώς

Ένα δάσος από νυφικά στην Πειραιώς

Η βίντεο-εγκατάσταση “The Holy Bachelorette in the Wedding Cave” θα στηθεί από την 1η έως τις 31 Ιουλίου στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών

Ένα δάσος από νυφικά στην Πειραιώς
“The Holy Bachelorette in the Wedding Cave” είναι ο τίτλος της βίντεο-εγκατάστασης με την υπογραφή του Αντώνη Βολανάκη, που θα στηθεί από την 1η έως τις 31 Ιουλίου στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, και θέλει ένα δάσος από νυφικά να οδηγεί μέσα από χείμαρρους υφασμάτων σε έναν αιωνόβιο αργαλειό, που συνεχίζει να υφαίνει ασταμάτητα ένα καινούριο ύφασμα από παλιά νυφικά. Κι όλα αυτά φωτισμένα από τον διάσημο Γάλλο φωτιστή Ζεράλντ Καρλικώφ, που έχει φωτίσει μεταξύ άλλων το Λούβρο στο Άμπου Ντάμπι και το Φοντασιόν Καρτιέ στο Παρίσι.

«Tο νυφικό είναι κοινωνική στολή που σηματοδοτεί μια σύμβαση. Μοναδικό για τη γυναίκα, καθώς δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο για τον άνδρα, λειτουργεί ως μνήμη μετάβασης από την αγνότητα στη μητρότητα. Συμβολίζει τη στιγμή που μια κόρη ετοιμάζεται να γίνει μητέρα.» εξηγεί ο Αντώνης Βολανάκης
, που μέσα από την εικαστική του προσέγγιση αντιμετωπίζει το νυφικό ως ένα αντικείμενο – φετίχ.

Παράλληλα ο γνωστός εικαστικός και καλλιτέχνης κάνει ένα ιδιαίτερο κινηματογραφικό παιχνίδι ανάμεσα σε διάσημες και μη γυναίκες. Μέσα από συνεντεύξεις με αναγνωρίσιμες και μη αναγνωρίσιμες γυναίκες ο Βολανάκης θέτει ερωτήματα, που απασχολούν τις γυναίκες και παίρνει απαντήσεις από τις ίδιες. Το ενδιαφέρον του project είναι ότι μοιάζει η μία γυναίκα να απαντά στην άλλη, χωρίς η πρώτη να γνωρίζει τη δεύτερη.
Κλείσιμο



Μέσα από αυτή τη διαδικασία των “blind dates”, σε συνδυασμό με την εικαστική εγκατάσταση των νυφικών, δημιουργείται ένα ψηφιδωτό πάνω στην ψυχοσύνθεση της γυναίκας. Όπως τονίζει και ο Βολανάκης, «…στην Ελλάδα πρέπει όλοι να αφουγκραστούμε, να καταλάβουμε και να ενδυναμώσουμε τη γυναικεία αφήγηση. Αυτό προσπαθώ κι εγώ. Ας ακούσουμε ξανά τη γνωστή Πηνελόπη, τη σύζυγο του Οδυσσέα. Πιστεύω ότι βαθιά μέσα της δεν επιθυμούσε να επιστρέψει ο άνδρας της».

Σε αυτό το σημείο αποκαλύπτεται ένα ακόμα σκέλος του εικαστικού αυτού project. Στο επίκεντρο της δουλειάς του Βολανάκη βρίσκεται το βιβλίο της Μάργκαρετ Άτγουντ «Πηνελοπιάδα», που μεταφέρει τον γνωστό μύθο της Πηνελόπης στο παρόν. Σε συνεργασία με τη συγγραφέα ο Βολανάκης επιμελήθηκε ένα απόσπασμα του βιβλίου, το οποίο και θα διαβάσουν επτά νέες Ελληνίδες ηθοποιοί στις 21 Ιουλίου. Πρόκειται για τις: Ξανθή Γεωργίου, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Ευτυχία Κιουρτίδου, Ελένη Μποζά, Άννα Παγκάλου, Καλλιόπη Παναγιωτίδου και Δανάη Σιώζιου.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 11 το βράδυ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης