Obinrin σημαίνει γυναίκα

Obinrin σημαίνει γυναίκα

Μια παράσταση για τη σοφία και την άβυσσο του γυναικείου ψυχισμού

Obinrin σημαίνει γυναίκα
Απόγευμα Τρίτης. Πατώ το κουμπί του ασανσέρ για τον 6ο όροφο του κτιρίου στην οδό Αθηνάς 18, στο Μοναστηράκι, όπου στεγάζεται ο πολυχώρος Καβείρια (casa de arte kabeiria). Αυτή την ώρα, μια ομάδα χορού και υποκριτικής κάνει εντατικές πρόβες για τη θεματική παράσταση με τίτλο Obinrin που θα παρουσιαστεί στις 9/6 και ώρα 21:00 στο Κινηματοθέατρο Τριανόν (Πατησίων και Κοδριγκτώνος 21). Η επικεφαλής, Γιάννα Αλαμάνου, που υπογράφει την ιδέα, σκηνοθεσία και χορογραφία της παράστασης καθώς και τα κείμενα σε συνεργασία με την
Κατερίνα Ρούσαλη, με δυνατή, στακάτη φωνή δίνει οδηγίες στα κορίτσια που ιδρώνουν στο παρκέ της αίθουσας σε art direction "Photolens".


Κλείσιμο

Οταν τελειώνει η πρόβα τους, ρωτάω κατ’ αρχάς τη Γιάννα για τον χώρο. «Ο χώρος φιλοξενεί μια μεγάλη γκάμα χορού, από σύγχρονο, κλασσικό, αφρικάνικο και jazz μέχρι samba, bollywood, tribal κ.α., μουσική (κρουστά παραδοσιακά και αφρικάνικα, body percussion) πολεμικές τέχνες (capoeira), ενώ πειραματίζεται με την υποκριτική και το τραγούδι», μου λέει. «Μέσω του συνεργάτη μου Ακη Σταύρου, ο οποίος είναι ζωγράφος, ευελπιστούμε να φιλοξενήσουμε και εκθέσεις ζωγραφικής. Πιο απλά, είμαστε ένα σπίτι γεμάτο τέχνη! Ο πολυχώρος Καβείρια είναι πολύ "μωρό" ακόμα για να σας πω περισσότερα. Μπουσουλάει. Από πέρσι μέχρι φέτος έχουμε κάποιες εμφανίσεις με την μπάντα βραζιλιάνικων κρουστών Batala Atenas, στο Loukoumi bar όπου μας φιλοξένησε σε εκδηλώσεις του, στο "who's got the groove". Στόχος μας είναι όμως να δημιουργήσουμε μια δυνατή ομάδα που πλέον θα έχει ένα πρόγραμμα γεμάτο τέχνη και η αρχή γίνεται με την χορο/θεατρική μας παράσταση Obinrin».



Το «σπίτι των τεχνών» δημιουργήθηκε από τη Γιάννα και τον Άκη Σταύρου, δύο καλλιτέχνες, που όπως μου εξηγεί η ίδια έχουν «απίστευτη τρέλα και φλόγα αλλά και δίψα να προσφέρουμε στον κόσμο ελεύθερη τέχνη». Η Γιάννα υπηρετεί την τέχνη της περίπου 10 χρόνια, έχει ασχοληθεί και με το εμπορικό κομμάτι του χορού, ενώ δίδαξε σε πολλές σχολές. «Είδα και πέρασα πολλά, τέλος πάντων, και σκέφτηκα ότι πρέπει να προσπαθήσω να προσφέρω σε όλους ανεξαρτήτου κοινωνικής τάξης, ηλικίας, εθνικότητας», συνεχίζει. «Τα παιδιά μου δεν θέλω να γνωρίσουν την κακή πλευρά των τεχνών. Θέλω να εμπνέονται και να δημιουργούν ελεύθερα! Οπως καταλάβατε λοιπόν αγκαλιάζουμε τους πάντες. Το μόνο που δεν θέλουμε είναι οι "δήθεν". Αρα απευθυνόμαστε σε όλους τους αυθεντικούς ανθρώπους και η παράσταση μας το ίδιο».

Τι σημαίνει ο τίτλος; «Obinrin σημαίνει γυναίκα» απαντά η Γιάννα. «Ακουσα πρόσφατα τη λέξη κι έψαξα. Είναι αφρικανικής προελεύσεως, της διαλέκτου Γιορουμπά που είναι και περιοχή στη Νιγηρία. Μέλη τη φυλής Γιορουμπά μεταφέρθηκαν σαν σκλάβοι στη Βραζιλία και μαζί με άλλους λαούς διαμόρφωσαν τη βραζιλιάνικη κουλτούρα περίπου πριν τις αρχές του προυγούμενου αιώνα».



Η παράσταση, φιλοδοξεί να μεταδώσει στους θεατές ένα κοινωνικό μήνυμα που αφορά την πολύπλευρη προσωπικότητα των γυναικών, την κακοποίηση, τη διαφορετικότητα, ιδωμένα όλα με τη ματιά μιας γυναίκας. «Ολοι έχουμε δύο προσωπικότητες, όλοι έχουμε ελαττώματα και οι γυναίκες έχουν την ικανότητα να αναδεικνύουν και τα ελαττώματα τους», συμπληρώνει. «Νομίζω ότι είμαστε η υπέρτατη σοφία και η αβυσσαλέα ανοησία!». Ρωτάω αν οι γυναίκες, εκτός από θύματα γίνονται και αυτές θύτες. «Δυστυχώς θύματα υπάρχουν», μου λέει, «και αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα που πρέπει κάποια στιγμή να λυθεί επιτέλους. «Αλλά, ναι, οι γυναίκες μπορούν να είναι και θύτες. Αλλωστε ζούμε σε μια εποχή γεμάτη με "γυναίκες δηλητήριο"». Τα υπόλοιπα ερωτήματα που μπορεί να έχουμε για αυτό το πολύ ενδιαφέρον και πάντα επίκαιρο θέμα ας μας απαντηθούν από τη σκηνή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης