Αθήνα, ανθεκτική πόλη

Αθήνα, ανθεκτική πόλη

Με μια ολοήμερη συζήτηση άνοιξε χθες η είσοδος της Αθήνας στις 35 πιο ανθεκτικές πόλεις του δικτύου “100 Resilient Cities”

Αθήνα, ανθεκτική πόλη
Για πρώτη φορά στην Αθήνα παρουσιάστηκε χθες το πρόγραμμα “100 Resilient Cities”, μια πρωτοβουλία του Rockefeller Foundation. Με μια ολοήμερη συζήτηση – workshop που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Θησείο) ξεκίνησε και τυπικά η ένταξη της πρωτεύουσας ανάμεσα στις 35 πιο ανθεκτικές πόλεις του Δικτύου των 100 RC.

Στόχος της εκδήλωσης, που περιλάμβανε και εργαστήρια, ήταν να έρθουν σε επαφή φορείς της πόλης, ομάδες της Κοινωνίας των Πολιτών, καθηγητές, στελέχη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα με σκοπό τη συζήτηση και τον προσδιορισμό των προτεραιοτήτων της Αθήνας σε συνάρτηση με τις παραμέτρους της αστικής ανθεκτικότητας (urban resilience). Στην εκδήλωση με θέμα «Αστική Ανθεκτικότητα της Αθήνας» μίλησαν ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, και η αντιπρόεδρος της «RC100», κυρία Bryna Lipper.

Το πρόγραμμα έχει σκοπό να βοηθήσει πόλεις ανά τον κόσμο να γίνουν πιο ανθεκτικές απέναντι στις φυσικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις, οι οποίες αποτελούν ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του 21ου αιώνα. Για να το πετύχει αυτό υποστηρίζει την υιοθέτηση και ενσωμάτωση της αστικής ανθεκτικότητας, τόσο ως προς απρόσμενες κρίσεις (καταστάσεις έκτακτης ανάγκης), όπως είναι οι σεισμοί, πλημμύρες, επιδημίες κτλ., όσο και προς χρόνιες πιέσεις (κοινωνικές, περιβαλλοντικές ή οικονομικές), που εξασθενούν τον αστικό ιστό, μέρα με τη μέρα ή σε περιοδική βάση.

Παραδείγματα χρόνιων πιέσεων είναι: η αυξημένη ανεργία, ένα αναποτελεσματικό σύστημα δημόσιων μεταφορών, η ενδημική βία και η χρόνια έλλειψη τροφίμων ή νερού. Αντιμετωπίζοντας απρόσμενες κρίσεις και χρόνιες πιέσεις, η πόλη αντιδρά καλύτερα σε ανεπιθύμητα συμβάντα και εμφανίζεται περισσότερο ικανή να προσφέρει, τουλάχιστον, τις βασικές παροχές και λειτουργίες για όλους, σε καλούς και κακούς καιρούς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης