Οι αμερικανικές σειρές που απέκτησαν μικρά… αδελφάκια

Οι αμερικανικές σειρές που απέκτησαν μικρά… αδελφάκια

Από το “NCIS” έως το “Breaking bad” και από το “CSI” μέχρι το “Walking dead”...

Οι αμερικανικές σειρές που απέκτησαν μικρά… αδελφάκια
Φέτος ήταν η σεζόν των spin-offs στην τηλεόραση. Εγινε ένας μικρός χαμός. Από τον “Flash” μέχρι το «NCIS: Νέα Ορλεάνη» και από το αγαπημένο “Better call Saul” μέχρι το “CSI: Cyber”. Για να μην αναφέρουμε το “Fear the walking dead” που κάνει πρεμιέρα μέσα στο καλοκαίρι.

Και επειδή μάλλον μπήκα λίγο φουριόζος, επιτρέψτε μου να εξηγήσω κατ’ αρχάς τι εστί “spin-off” για τους μη γνωρίζοντες. Γενικά πρόκειται για ένα ραδιοφωνικό/τηλεοπτικό πρόγραμμα, ένα βιντεοπαιχνίδι ή μία ταινία που προέρχεται από ένα ήδη υπάρχον έργο. Η νέα παραγωγή μπορεί να εστιάζει σε κάποιον από τους δευτεραγωνιστές της υφιστάμενης δουλειάς, να εκτυλίσσεται πριν ή μετά από αυτή ή να συνδέεται με οποιονδήποτε άλλο τρόπο μπορείτε να φανταστείτε. Με βάση, λοιπόν, όλα αυτά, είπαμε να ρίξουμε μία ματιά στις τηλεοπτικές σειρές με τα περισσότερα ή πιο πολυσυζητημένα spin-offs κατά την τελευταία 15ετία.



Ενα από τα πολυαναμενόμενα τηλεοπτικά «βλαστάρια» ήταν το “Joey”, το οποίο κλήθηκε να καλύψει το δυσαναπλήρωτο κενό που δημιουργήθηκε έπειτα από την αυλαία της σειράς «Φιλαράκια» το 2004. Το νέο σίριαλ ακολουθούσε τη ζωή του Τζόι, ο οποίος μετακόμισε στο Λος Αντζελες για να απογειώσει την καριέρα του. Εχοντας ως «προίκα» την αγάπη του κοινού για τα «Φιλαράκια», η σειρά ξεκίνησε με πολύ καλά νούμερα τηλεθέασης (η πρεμιέρα συγκέντρωσε 18,6 εκατ. τηλεθεατές), όμως άρχισε σύντομα να ξεφουσκώνει. Αντεξε τελικά μόλις δύο σεζόν.
Κλείσιμο



Μιλώντας για αποτυχημένα spin-offs, δεν μπορούμε να παραλείψουμε το “Criminal Minds” (γνωστότερο στην Ελλάδα ως «Διαβολικά μυαλά»), το οποίο εστιάζει στην ομάδα συμπεριφορικής ανάλυσης του FBI στο Κουάντικο που κυνηγά κατά συρροή δολοφόνους - τι άχαρη δουλειά και αυτή! Οι παραγωγοί ενθαρρύνθηκαν από τα εκατομμύρια τηλεθεατών που παρακολουθούσαν την αρχική σειρά και έτσι αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία δεύτερη. Οπερ και εγένετο το 2011, με το “Criminal Minds: Suspect Behavior”, στο οποίο πρωταγωνιστούσαν ο πολύς Φόρεστ Γουίτακερ και η Τζανίν Γκαρόφαλο. Η νέα σειρά δεν ανταποκρίθηκε στις φιλοδοξίες, με αποτέλεσμα να κοπεί μετά το τέλος της παρθενικής της σεζόν. Παρόλα αυτά, οι παραγωγοί δεν πτοήθηκαν και ετοιμάζουν ένα νέο spin-off με τίτλο “Criminal Minds: Beyond Borders”. Τα στοιχήματα, μάλιστα, έχουν ανέβει κι άλλο, καθώς στη καινούργια σειρά πρωταγωνιστούν η Αννα Γκαν (η γυναίκα του Γουόλτερ Γουάιτ πολεμά πλέον το έγκλημα), και ο Γκάρι Σινίζ.



Ο οποίος Σινίζ έχει ιδιαίτερη πείρα από spin-offs. Και αυτό γιατί είχε πάρει στην πλάτη του το «CSI: Νέα Υόρκη» για εννέα ολόκληρες σεζόν (2004-2013), στον ρόλο του Μακ Τέιλορ. Η συγκεκριμένη σειρά δεν είναι ο μόνος «βλαστός» του CSI. Πριν από αυτή είχε προηγηθεί το «CSI: Μαϊάμι», το οποίο έκανε πρεμιέρα το 2002. Και ενώ φαινόταν ότι τα spin-offs του συγκεκριμένου franchise ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους, ένα τρίτο έσκασε μύτη τον περασμένο Μάρτιο: το “CSI: Cyber” με πρωταγωνίστρια τη φετινή νικήτρια του Οσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου, Πατρίσια Αρκέτ. Αν και το “Cyber” έχει καταφέρει να προσελκύσει κατά μέσο όρο πάνω από 10 εκατ. τηλεθεατές ανά επεισόδιο, η βαθμολογία του από το κοινό είναι ιδιαίτερα χαμηλή (4,9 στο IMDB). Όπως και να έχει, το κανάλι CBS του έδωσε άλλη μία ευκαιρία, καθώς ανανέωσε το ραντεβού των τηλεθεατών με τη σειρά και για δεύτερη σεζόν.



Καλύτερη τύχη είχε ένα spin-off μίας άλλης τηλεοπτικής «οικογένειας», το «NCIS: Νέα Ορλεάνη», το οποίο έκανε φέτος την παρθενική του εμφάνιση και ανανεώθηκε και για δεύτερη σεζόν. Πριν από αυτό είχε προηγηθεί μία αποτυχημένη προσπάθεια αναπαραγωγής της σειράς με το “NCIS: Red”, το οποίο κόπηκε με συνοπτικές διαδικασίες πρόπερσι έπειτα από την προβολή του πιλότου. Μαζί με τη «Νέα Ορλεάνη» προβάλλονται άλλα δύο “NCIS”: η original σειρά (που έκανε πρεμιέρα το 2003 και είναι μία από τις πιο αγαπημένες των Αμερικανών), αλλά και το «NCIS: Λος Αντζελες», το οποίο έκανε πρεμιέρα το 2009 και στο οποίο πρωταγωνιστούν ο Κρις Ο’Ντόνελ και ο ράπερ LL Cool J - αν και την παράσταση κλέβει η δαιμόνια Λίντα Χαντ, στον ρόλο της επικεφαλής του team, Χέτι Λανγκ. Αυτό που γνωρίζουν ελάχιστοι, πάντως, είναι ότι το ίδιο το αρχικό NCIS αποτελεί spin-off μίας ιδιαίτερα επιτυχημένης σειράς που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και έριξε αυλαία το 2005, του “JAG”, το οποίο εστίαζε επίσης στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό.



Και μια και βρισκόμαστε στις σειρές που έκαναν πρεμιέρα την τρέχουσα σεζόν, ας δούμε άλλες δύο. Το “Flash” βασίζεται στον ομώνυμο υπερήρωα της DC Comics, ο οποίος έχει ως δύναμή του την υπεράνθρωπη ταχύτητα. Το σίριαλ εκτυλίσσεται στο ίδιο σύμπαν με το “Arrow”, μία επίσης επιτυχημένη σειρά που έκανε πρεμιέρα το 2012 και κατάφερε να ενθουσιάσει το κοινό. Στο μέτωπο των κόμικς, το προηγούμενο διάστημα είχαν φουντώσει οι φήμες για ένα spin-off του “Agents of S.H.I.E.L.D.” που εκτυλίσσεται στο σύμπαν της Marvel, ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνθηκε με τη μη συμπερίληψή του στον προγραμματισμό του αμερικανικού καναλιού ABC -όπου προβάλλεται η αρχική σειρά- για την επόμενη σεζόν. Όσον αφορά, πάντως στον θαυμαστό κόσμο της Marvel, φέτος έκανε πρεμιέρα το “Agent Carter”, μία παραγωγή που αποτελεί ένα spin-off όχι μίας άλλης σειράς, αλλά μίας ταινίας: του “Captain America”.



Παρόλα αυτά, ο «σημαιοφόρος» των spin-offs για φέτος είναι το “Better call Saul”, μία σειρά που βγήκε από τα σπλάχνα του αξέχαστου “Breaking bad” και διηγείται τον βίο και την πολιτεία του καπάτσου Σολ Γκούντμαν/Τζίμι ΜακΓκίλ προτού αναλάβει δικηγόρος του Γουόλτερ Γουάιτ και βρει τον μπελά του. Η σειρά γνώρισε θερμή υποδοχή από το κοινό: το πρώτο του επεισόδιο προσέλκυσε 6,9 εκατ. τηλεθεατές (επίδοση-ρεκόρ για την καλωδιακή τηλεόραση όσον αφορά τις πρεμιέρες σειρών), ενώ η βαθμολογία του σίριαλ στο IMDB «έπιασε» 9,1 (μία από τις υψηλότερες στο site). Και αφού το πρώτο τεστ του AMC ήταν απολύτως θετικό, το αμερικανικό συνδρομητικό κανάλι δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεκμετάλλευτο το «πετράδι του στέμματός» του αυτή τη στιγμή. Ετσι, τα ζόμπι στη μικρή οθόνη θα πολλαπλασιαστούν, καθώς το “Walking dead” αποκτά μικρό αδελφάκι, το “Fear the walking dead”, το οποίο θα κάνει πρεμιέρα μέσα στο προσεχές καλοκαίρι.



Ποιος όμως είναι τελικά ο πρωταθλητής των spin-offs μέσα στον 21ο αιώνα; Πρόκειται για το αστυνομικό «Νόμος και Τάξη», μία από τις πιο επιτυχημένες και μακροβιότερες σειρές της μικρής οθόνης (διήρκεσε 20 σεζόν και έριξε αυλαία το 2010). Εχουμε και λέμε: “Law & Order: Special Victims Unit” (γνωστό στα ελληνικά και ως «Νόμος και Τάξη: Ειδική Ομάδα» - έκανε πρεμιέρα το 1999), “Law & Order: Criminal Intent” (2001-2011), “Law & Order: Trial by Jury” (κράτησε μόνο τη σεζόν 2005-2006) και “Law & Order: LA” (κράτησε επίσης μόνο μία σεζόν, το 2010-2011). Με το τελευταίο, μάλιστα, η Πόλη των Αγγέλων καθίσταται η πρωτεύουσα των spin-offs, τουλάχιστον όσον αφορά την εμφάνισή της σε τίτλους (υπάρχει και το «NCIS: Λος Αντζελες»). Και εάν δεν σας φτάνουν αυτά, το «Νόμος και Τάξη» απέκτησε συγγενείς στη Βρετανία (“Law & Order: UK”), στη Γαλλία (“Paris enquêtes criminelles”) και δύο στη Ρωσία!

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης