Ενα cocktail… θρύλος

Ενα cocktail… θρύλος

Ο Μιχάλης Καγιάννης δίνει τη συνταγή για ένα cocktail που θα σου μείνει αξέχαστο

Ενα cocktail… θρύλος
Η ιστορία των cocktail είναι τόσο απόκρυφη όσο και τα μυστικά των καλύτερων bartender. Εάν γυρίσουμε αρκετά πίσω το ημερολόγιο ο όρος cocktail, σύμφωνα με τη διεθνή ομοσπονδία barmen, είναι επίσημα καταγεγραμμένος για πρώτη φορά στις 6 Μαϊου 1806, στη Νέα Υόρκη. Προφανώς, αυτό το ανακάτεμα των συστατικών μας πηγαίνει αμέτρητα χρόνια πιο πίσω, ενδεχομένως και στον καιρό της Πυθίας
που ανακάτευε το κρασί με διάφορα μπαχαρικά για να προβλέψει το μέλλον.

Tο 1806, όμως, τη χρονιά που 3ος Πρόεδρος της Αμερικής και ιδρυτής της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας ήταν ο
Thomas Jefferson
Κλείσιμο
, η εφημερίδα “the balance and columbian repository” κατέγραψε μία λίστα με ποτά τα όποια καταναλωθήκαν σε μια προεκλογική καμπάνια ενός πολιτικού και ανάμεσα σε αυτή τη λίστα υπήρχε η λέξη “cocktail”. Μετά από λίγες ήμερες ένας αναγνώστης στέλνει επιστολή στην εφημερίδα ρωτώντας με απορία τι είναι αυτό το καινούργιο ποτό και η απάντηση ήταν η εξής : «cocktail είναι μια ανάμειξη συστατικών όπου αποτελείται από ένα η περισσότερα αλκοολούχα ποτά, ζάχαρη, νερό και bitters».

Από τότε η επιστήμη των cocktail έχει προχωρήσει και το ανακάτεμα της φαντασίας, της χημείας και της δημιουργικότητας έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Και όπως συμβαίνει συνήθως, τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή έρχονται τυχαία. Πρόσφατα λοιπόν ήπια ένα εξαιρετικό cocktail και στάθηκα διπλά τυχερός όχι μόνο γιατί το απόλαυσα αλλά και γιατί βρήκα εκεί τον δημιουργό του.


  
Ο Μιχάλης Καγιάννης είναι 36 χρονών, έχει τελειώσει μαγειρική και managment στη “le monde” και είναι μέλος της Pernod Ricard Hellas ως ο Chivas Brand Ambassador. Ενα σημαντικό μέρος του ρόλου του είναι η δημιουργική προσέγγιση του χώρου του ποτού, μέσα από ιδιαίτερα perfect serves αλλά και εντυπωσιακά cocktail. Και όπως μου επιβεβαιώνει και εκείνος, «στάθηκε τυχερός» όταν βρέθηκε σε ένα σχετικό σεμινάριο στις Σπέτσες, με δάσκαλο έναν από τους κορυφαίους cocktail guru, τον Tony Conigliaro.
  
Και εκεί γεννήθηκε το «The Legend». «Πρόθεσή μου ήταν να επέμβω σε ένα ποτό, ώστε να κατευθύνω τη γευστική εμπειρία εκεί όπου επιθυμώ. Σημείο κλειδί ήταν η χρήση αλμυρών παραγόντων. Οπότε χρησιμοποίησα ως βάση το Chivas Regal 18 Ετών, ένα blend με έντονη παρουσία αρωμάτων από βαρέλια sherry και γευστικό προφίλ bitter σοκολάτας, σταφίδας, αμυγδάλου και αποξηραμένων κόκκινων φρούτων», μας λέει.



«Προσέθεσα ισπανικό ενισχυμένο sherry (γλυκό κρασί), το οποίο είχα ενισχύσει επιπλέον με λευκή soy sauce, σε ποσοστό μόλις 0,014 μέρη soy sauce προς 1 μέρος sherry. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αντιληφθούμε πλήρως τη γλυκιά γεύση, αλλά την αλμυρή γεύση να την αντιληφθεί μόνο η γλώσσα μας και όχι ο εγκέφαλός μας. Έτσι ουσιαστικά ενεργοποιείται το μπροστά και το πλαϊνό μέρος της γλώσσας», τονίζει ο Μιχάλης και υπογραμμίζει πως «προσθέτοντας barrel aged bitters (μόλις ένα dash) ενεργοποιούμε και το πίσω μέρος της γλώσσας, αφήνοντας χώρο για να αναπαυτεί το ουίσκι στο κέντρο της γλώσσας - ένα σημείο το οποίο λέγεται ότι προκαλεί τις περισσότερες και πιο έντονες αναμνήσεις.

Συνταγή

60ml Chivas Regal 18 Ετών
25ml Pedro Jimenez infused with white soy sauce
1 dash Barrel Aged Bitters


Ανακατεύουμε σε ένα mixing glass με καθαρό πάγο, και στραγγίζουμε σε ένα παγωμένο ποτήρι cocktail. Στην υγειά μας!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης