Εξι μαγικές χορδές

Εξι μαγικές χορδές

Μια εκδήλωση προς τιμήν του μεγάλου συνθέτη Νότη Μαυρουδή

Εξι μαγικές χορδές
Αφιερωμένη στην κιθάρα και στις εξαιρετικές μελωδίες του Νότη Μαυρούδη
θα είναι αύριο η Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής. Ο επί πέντε δεκαετίες κιθαρίστας και συνθέτης θα τιμηθεί από τον Κύκλο Μέρες κιθάρας, θεσμός που παρουσιάζει Ελληνες κιθαριστές οι οποίοι εκτός από δεξιοτέχνες είναι και δάσκαλοι με σημαντικό έργο. Για τον σκοπό αυτό σε μια απογευματινή συναυλία, στις 18.30, τον Νότη Μαυρουδή θα πλαισιώσουν στη σκηνή οι μαθητές Αρετή Μελάνη, Αλέξανδρος Καρώκης και Άννα-Μαρία Γαλάνη.

Αμέσως μετά τη συναυλία-πρόλογο ο συνθέτης θα μοιραστεί τη σκηνή με τον μόνιμο συνεργάτη του Γιώργο Τοσικιάν και την τραγουδίστρια Μόρφω Τσαϊρέλη. Οι δύο κιθαριστές στο ρεσιτάλ τους με τίτλο El Puerto (που σημαίνει το λιμάνι) θα προτείνουν ένα μουσικό ταξίδι στην Ισπανία και τη Λατινική Αμερική με κομμάτια και τραγούδια, τα ίχνη των οποίων χάνονται στα βάθη του χρόνου, διασκευασμένα από τους ίδιους για δύο κιθάρες. Οι λατινοαμερικάνικες μελωδίες ανωνύμων δημιουργών του πρώτου μέρους προέρχονται από τη Βραζιλία, τη Βενεζουέλα, την Αργεντινή, τη Βολιβία, το Μεξικό και την Κούβα.

Κλείσιμο
Ο Νότης Μαυρουδής γράφει στο σημείωμά του για το έντυπο πρόγραμμα της συναυλίας: «Βαλθήκαμε να ψάχνουμε μέσα από λειψές παρτιτούρες και παλιές ηχογραφήσεις προσπαθώντας να ανακαλύψουμε τις γοητευτικές μελωδίες και τους ρυθμούς μιας διαφορετικής μουσικής κουλτούρας, προσκείμενης στη λατινοαμερικάνικη παράδοση. Βρεθήκαμε μπροστά σε μαγευτικές μουσικές! […] Ο ακροατής θα ακούσει μελωδίες από όλες σχεδόν τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και, πιθανόν, να ταξιδέψει σε τόπους που ήδη τις περιέχει η φαντασία του».

Στο δεύτερο μέρος, το οποίο τιτλοφορείται Έντεκα εύθραυστα τραγούδια, η Μόρφω Τσαϊρέλη (φωνή) θα ερμηνεύσει συνθέσεις του Νότη Μαυρουδή πάνω σε ποίηση Μαρίας Πολυδούρη, Μιχάλη Γκανά, Άκου Δασκαλόπουλου, Μάνου Χατζιδάκι, Μαίρης Φασουλάκη, Ηλία Κατσούλη, Γιώργου Κορδέλλα και Τάσου Σαμαρτζή. Θα τη συνοδεύσουν με τις κιθάρες τους ο συνθέτης και ο Γιώργος Τοσικιάν. Θα ακουστούν τα κομμάτια «Φώναξέ με», «Είν’ αβάσταχτο να φεύγεις», «Κρίση», «Παλιές καταπακτές», «Βράδυ», «Στης μοναξιάς το άβατο» (στη μνήμη Σαπφώς Νοταρά), «Αν δεν ήσουν εσύ», «Άληστος μνήμη», «Flash back», «Λαβωματιά» και «Ίσως φταίνε τα φεγγάρια».

Λίγα λόγια για τον συνθέτη

Ο Νότης Μαυρουδής σπούδασε κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο με τον Δημήτρη Φάμπα και στην Ισπανία με τον Χοσέ Τομάς. Ως σολίστ και καθηγητής κιθάρας αλλά και ως συνθέτης έντεχνων τραγουδιών έχει δώσει συναυλίες και ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1965 τιμήθηκε με το α΄ βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης και το 1969 με το α΄ βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό κιθάρας στο Μιλάνο. Το 1990 σύνθεσή του βραβεύτηκε στον διεθνή διαγωνισμό παιδικού τραγουδιού στη Λισσαβόνα. Την ίδια χρονιά η Πρεσβεία της Βραζιλίας στην Ελλάδα τού απένειμε το βραβείο «Βίλλα Λόμπος» για την προσφορά του στη διάδοση του έργου του βραζιλιάνου συνθέτη στην Ελλάδα.

Έχει συνθέσει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά και συνεργάζεται με ραδιοφωνικούς σταθμούς. Άρχισε να διδάσκει κιθάρα το 1969 στη Δημοτική Μουσική Ακαδημία του Μιλάνου και συνέχισε στην Ελλάδα, όπου διδάσκει ανελλιπώς από το 1975. Έχει αναλάβει κατά καιρούς υπεύθυνες θέσεις σε κρατικά ιδρύματα και οργανισμούς και έχει διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής σε φεστιβάλ. Από τον Ιούνιο του 2013 είναι μέλος του ΔΣ της Καμεράτα. Από το 1983 έως το 1987 εξέδιδε και διηύθυνε το περιοδικό κιθάρας Tar και οργάνωνε συναυλίες με δημοφιλείς κιθαριστές. Από τον Οκτώβριο του 2006 το περιοδικό επαναλειτουργεί υπό τη διεύθυνσή του σε διαδικτυακή μορφή, ενώ παράλληλα εκπέμπει και το ομώνυμο διαδικτυακό ραδιόφωνο.

Ο Νότης Μαυρουδής έχει ηχογραφήσει 30 προσωπικούς δίσκους με έργα για κλασική κιθάρα και δικές του συνθέσεις. Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει γνωστοί τραγουδιστές. Το 2000 άρχισε να εκδίδει τη δισκογραφική σειρά Café de l’art (κιθαριστικά ντουέτα), διασκευάζοντας και ηχογραφώντας έργα από διαφορετικά είδη και εποχές, η οποία τιμήθηκε με το βραβείο Αρίων το 2005 και το 2006. Από το 2002 ως το 2006 υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του δισκογραφικού label Corifeo (υπήρξε επίσης ιδρυτής του), το οποίο διακρίθηκε για τις εξαιρετικές εναλλακτικές εκδόσεις του.

Τον Φεβρουάριο του 2008 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο περί μουσικής και πολιτισμού (Ηχολογήματα). Το 2013 εκδόθηκε το επίτομο και διαδικτυακό (εφαρμογή) αρχείο ονομάτων Παγκόσμιο χρονολόγιο της μουσικής, που αρχειοθέτησε και επιμελήθηκε ο ίδιος, ενώ την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και το τρίτο του βιβλίο με τίτλο Περί ελληνικού τραγουδιού το ανάγνωσμα…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης