Ο Γιούλιαν Ράχλιν στο πόντιουμ του Μεγάρου

Ο Γιούλιαν Ράχλιν στο πόντιουμ του Μεγάρου

Η ορχήστρα με τις περισσότερες ηχογραφήσεις στον κόσμο θα δώσει μια μοναδική συναυλία αύριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ο Γιούλιαν Ράχλιν στο πόντιουμ του Μεγάρου
Με την ορχηστρική εισαγωγή της όπερας «Οι γάμοι του Φίγκαρο» θα ανοίξει η English Chamber Orchestra την αυριανή συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η ορχήστρα με την τεράστια πείρα, μετρά ήδη στην πορεία της 860 ηχογραφήσεις με 1.500 έργα 400 συνθέτων. Αυτή την περίοδο, το διάσημο σχήμα πραγματοποιεί περιοδεία στην Ευρώπη και συμπεριέλαβε το Μέγαρο Μουσικής στους σταθμούς του. Θα το διευθύνει ένας μαέστρος που «αισθάνεται τη μουσική από τα βάθη της καρδιάς του» -όπως είπε ο αρχιμουσικός Μάρις Γιάνσονς-, ένας από τους πιο συναρπαστικούς βιολονίστες της γενιάς του, ο Γιούλιαν Ράχλιν.

Η περίφημη όπερα του Μότσαρτ, η οποία δεν γνώρισε καμία τύχη στην πρώτη της παρουσίαση στην Βιέννη πριν από 230 χρόνια, αγαπήθηκε από το κοινό αρκετά αργότερα όταν παίχτηκε στην Πράγα. Η Ορχηστρική εισαγωγή των Γάμων που επέλεξε η ορχήστρα για πρώτο έργο συμπυκνώνει, μέσα σε λιγότερο από πέντε λεπτά, το φρενήρες μουσικό και σκηνικό κλίμα ολόκληρης της όπερας. Εκτός από τους Γάμους, η English Chamber Orchestra θα ερμηνεύσει τη Συμφωνία αρ. 4 σε λα μείζονα, του Μέντελσον. Η Συμφωνία, που είναι γνωστή ως Ιταλική, είναι κλασική ως προς τη δομή της, καθώς ακολουθεί τα πρότυπα των Χάυντν και Μότσαρτ αλλά και νεωτερική, αφού αφομοιώνει τα νέα στοιχεία της συμφωνικής γραφής του Μπετόβεν.

Το έργο δεν έχει προγραμματικό χαρακτήρα αλλά μάλλον ρομαντικό, καθώς η συμφωνική σύνθεση του Μέντελσον ενσαρκώνει μουσικά την ιδεαλιστική εικόνα των λογοτεχνών και περιηγητών των αρχών του 19ου αιώνα, που έβλεπαν την Ιταλία ως έναν ειδυλλιακό τόπο με υπέροχη φύση και σπουδαίες αρχαιότητες. Η Συμφωνία αρ. 4 σε λα μείζονα, ολοκληρώθηκε στο Βερολίνο τον Μάρτιο του 1833 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με μεγάλη επιτυχία, την ίδια χρονιά στο Λονδίνο, υπό τη διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη, ο οποίος όμως στη συνέχεια αναθεώρησε την αρχική παρτιτούρα.


Κλείσιμο

Λίγα λόγια για τον Γιούλιαν Ράχλιν

Ο διεθνούς φήμης μαέστρος και βιολονίστας μαγεύει το κοινό σε όλο τον κόσμο με τον πλούσιο ήχο, τη μεγάλη μουσικότητα και τις εξαίρετες ερμηνείες του. Έχει συνεργαστεί με φημισμένες ορχήστρες και διακεκριμένους μαέστρους, ενώ έχει αποσπάσει διθυραμβικά σχόλια για τις δυναμικές και πρωτότυπες ερμηνείες του στο βιολί, τη βιόλα, καθώς και στη διεύθυνση ορχήστρας. Εδώ και 12 χρόνια διευθύνει το Φεστιβάλ «Γιούλιαν Ράχλιν & Φίλοι» στο Ντουμπρόβνικ με μουσικοθεατρικές παραγωγές.

Πέρα από τις καλλιτεχνικές του επιτυχίες, ο Ράχλιν αναπτύσσει έντονη φιλανθρωπική δράση (Πρέσβης καλής θελήσεως της UNICEF) και ασχολείται ενεργά με τη μουσική εκπαίδευση. Οι πρόσφατες εμφανίσεις και τα σχέδιά του περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, συνεργασία με τη Συμφωνική της Βοστόνης και τον Άλαν Γκίλμπερτ, την Γκεβάντχαους της Λιψίας και τον Ρικκάρντο Σαγύ, τη Φιλαρμονική του Ισραήλ και τους Ζούμπιν Μέτα και Τζαναντρέα Νοζέντα, τη Φιλαρμονική του Λονδίνου και τον Αντρέι Μπορέικο, την Ορχήστρα Μαριίνσκυ και τον Βαλέρι Γκέργκιεφ, καθώς και με τη Φιλαρμονική του Μονάχου υπό τον Λόριν Μάαζελ.

Ως σολίστ και μουσικός διευθυντής, ο Ράχλιν έχει εμφανιστεί, μεταξύ άλλων, με τη Φιλαρμονική της Τσεχίας, του Ισραήλ, τη Royal Northern Sinfonia και την Ορχήστρα Δωματίου της Λωζάννης. Πρόσφατα συμμετείχε στο ιστορικό «Κοντσέρτο για την ειρήνη» στο Κασμίρ με την Κρατική Ορχήστρα Βαυαρίας υπό τον Ζούμπιν Μέτα. Με την ίδια ορχήστρα θα συμπράξει υπό τον Κίριλ Πετρένκο. Το 2012, στη Μουζίκφεραϊν, ερμήνευσε σε παγκόσμια πρώτη το Διπλό Κοντσέρτο για βιολί και βιόλα του Πεντερέτσκι (παραγγελία της Μουζίκφεραϊν και αφιερωμένο στον Ράχλιν) με τη Συμφωνική της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας υπό τον Μάρις Γιάνσονς. Για τα ογδοηκοστά γενέθλια του Πεντερέτσκι έδωσε σειρά συναυλιών στη Βαρσοβία και συμμετείχε στην ασιατική πρεμιέρα του Διπλού Κοντσέρτου στο Μουσικό Φεστιβάλ του Πεκίνου με τη Συμφωνική της Κίνας υπό τον ίδιο τον συνθέτη. Έχει πραγματοποιήσει ιδιαίτερα επιτυχημένες ηχογραφήσεις για γνωστές δισκογραφικές εταιρείες.

Ο Γιούλιαν Ράχλιν γεννήθηκε το 1974 στη Λιθουανία και το 1978 εγκαταστάθηκε με τους γονείς του στην Αυστρία. Σπούδασε στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης με τον διακεκριμένο παιδαγωγό Μπορίς Κούσνιρ και παρακολούθησε ιδιαίτερα μαθήματα με τον Πινχάς Τσούκερμαν. Έγινε ευρύτερα γνωστός όταν το 1988 κέρδισε το βραβείο καλύτερου νέου μουσικού της χρονιάς στο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον στο Άμστερνταμ. Στη συνέχεια ο Ράχλιν συνέπραξε ως σολίστ με τη Φιλαρμονική της Βιέννης υπό τον Ρικκάρντο Μούτι –ήταν ο νεότερος σολίστ στην ιστορία της Ορχήστρας. Από το Σεπτέμβριο του 1999 διδάσκει στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης. Παίζει με Στραντιβάριους «Εx Liebig» του 1704 (ευγενική παραχώρηση του Ιδρύματος Ανγκέλικα Πρόκοπ).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης