Ολο το… IQ στην Πάτρα

Ολο το… IQ στην Πάτρα

Μια προσπάθεια από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας να προβάλει το έργο νέων επιστημόνων του, που μεταξύ άλλων έχουν ασχοληθεί με την κατασκευή του iPhone και τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου της Volvo

Ολο το… IQ στην Πάτρα
Ποιος ξέρει πως ένα από τα βασικά εξαρτήματα του iPhone έχει παραχθεί μέσα από τα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Πατρών; Πως μία από τις γραμμές παραγωγής του εργοστασίου της σουηδικής Volvo έχει γεννηθεί από τους νέους επιστήμονές του; Δεν πρέπει να είμαστε πάντως πολλοί.



Κλείσιμο
Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει δημιουργήσει μια αρκετά καλή παράδοση στην προώθηση της Ερευνας και της Καινοτομίας και κυρίως στη σύνδεσή τους με την αγορά και την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, για δυο ολόκληρες μέρες (χθες και σήμερα) η Πάτρα αποτελεί ένα μεγάλο χωνευτήρι ιδεών νέας και νεανικής επιχειρηματικότητας με την 2η Εκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας – Patras Innovation Quest (PatrasIQ) 2015. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αχαΐας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο Αθλητικό Κέντρο «Δημήτρης Τόφαλος».



Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός μόνιμου και σταθερού δικτύου επικοινωνίας και συνεργασίας με τα Επιμελητήρια - μέλη της, τα οποία και φέρουν την ευθύνη για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας στην περιοχή τους. Η συνύπαρξη αυτή σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαϊας, κ. Μαρλαφέκα, «θα προσφέρει υπηρεσίες στις ελληνικές επιχειρήσεις για τη βελτίωση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιούνται και την καλύτερη πρόσβασή τους στα διάφορα χρηματοδοτικά μέσα».



Όπως μας λέει ο κ. Μαρλαφέκας «μέσω της σύνδεσής της με το Ευρωεπιμελητήριο (το συντονιστικό όργανο όλων των ευρωπαϊκών, με την ευρεία έννοια, Επιμελητηρίων), το ανωτέρω δίκτυο αποκτά και ευρωπαϊκές διαστάσεις. Το διαχρονικό στοίχημα της σύνδεσης των Πανεπιστημίων με την παραγωγή έχει επιτευχθεί εδώ στην Πάτρα. Και πρέπει να το επικοινωνήσουμε για να το ενισχύσουμε», τονίζει.



Είναι αξιοσημείωτο πως αρκετοί από τους νέους επιστήμονες έχουν ήδη δημιουργήσει τις δικές τους start up επιχείρησεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για πολλούς ξένους επενδυτές. «Χαρακτηριστικά στην έκθεση θα συμμετάσχουν 80 περίπου ερευνητές εκ των οποίων οι 40 έχουν δημιουργήσει ήδη δικές τους επιχειρήσεις και οι υπόλοιποι είναι εν δυνάμει επιχειρηματίες. Αυτό σημαίνει ότι ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα των νέων αξιοποιώντας τα επιτεύγματα της έρευνας», μας λέει ο κ. Μαρλαφέκας. Από τους 40 ερευνητές που έχουν δημιουργήσει ήδη νέες επιχειρήσεις, οι 10 εξ αυτών έχουν κάνει συνέργειες με επενδυτές του εξωτερικού οι οποίοι με τη σειρά τους επένδυσαν στην περιοχή δημιουργώντας και νέες θέσεις εργασίας.



Μέσα σε δύο μέρες λοιπόν θα συζητηθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία των Καινοτόμων και Νεοφυών Επιχειρήσεων, οι τρόποι που η έρευνα εφαρμόζεται στην επιχειρηματικότητα, η εξοικείωση των νέων επιχειρηματιών με τη διαχείριση της γνώσης, οι προϋποθέσεις οικοδόμησης δικτύων και καινοτομικών συνεργατικών σχηματισμών και οι καλές πρακτικές των Πανεπιστημίων για τη λειτουργία των δομών απασχόλησής τους.

* Φωτογραφίες: Christos Ortentzio
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης