Ρομαντισμός για μια ακόμα εβδομάδα

Ρομαντισμός για μια ακόμα εβδομάδα

Η παράσταση «Ρομαντισμός» του Θέμελη Γλυνάτση παίρνει παράταση για ακόμα μια εβδομάδα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση

Ρομαντισμός για μια ακόμα εβδομάδα

 
Λάτρης του θεάτρου του πυρετώδους λόγου και του ακραίου στοχασμού, ο σκηνοθέτης Θέμελης Γλυνάτσης, από τις πιο ξεχωριστές και ιδιαίτερες φωνές του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, καταπιάνεται με τον πρώτο τόμο της τριλογίας του Μπροχ. Η παράσταση «Ρομαντισμός, μια παράσταση βασισμένη στους 'Υπνοβάτες' του Hermann Broch» παρουσιάζεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και εξαιτίας της μεγάλη ζήτησης παίρνει μια εβδομάδα παράταση και θα παρουσιάζεται τελικά μέχρι τις 5 Απριλίου. Ο σκηνοθέτης υπόσχεται ποιητική ατμόσφαιρα και μυσταγωγία ενός κόσμου που σήμερα φαντάζει ιδιαίτερα γνώριμος.

Ήταν, λοιπόν, ο Αδόλφος Χίτλερ ένας ρομαντικός; Μήπως, δηλαδή, η ενδογενής και ίσως αναπόδραστη αιτία της ανόδου του ναζισμού ήταν η ηθική και πνευματική αποσταθεροποίηση του 19ου αιώνα; Τέτοια ερωτήματα θα εγείρει η σκηνική μεταφορά της εμβληματικής μυθιστορηματικής τριλογίας του Hermann Broch, «Υπνοβάτες» (1932), αυτού του συγκλονιστικού χρονικού που χαρτογραφεί την τριακονταετία (1888-1918) κατά την οποία η Ευρώπη οδηγήθηκε από την παρακμή του ρομαντισμού στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στον εναγκαλισμό του φασισμού.

Κλείσιμο
Ένας θίασος άξιων ηθοποιών, νέων αλλά και βετεράνων, ζωντανεύει την ιστορία του νεαρού Γιόαχιμ φον Πάσενοβ, ο οποίος εξωθείται από την οικογένειά του σε μια καριέρα αξιωματικού, ενστερνίζεται τα απολυταρχικά και εθνικιστικά ιδεώδη του πρωσικού μιλιταρισμού και ζει, θαρρείς υπνοβατώντας, σαν ένας αντιηρωικός Φάουστ, σε έναν κόσμο «που κυριαρχείται από ένα είδος συναισθηματικής αδράνειας». Στην παράσταση παίζουν: ο Θανάσης Δόβρης, ο Νέστωρ Κοψιδάς, η Σοφιάννα Θεοφάνους, η Αλεξάνδρα Ντεληθέου, ο Σωτήρης Τσακομίδης, η Ασπασία Κράλλη, ο Χρήστος Κεχρής και ο Ιερώνυμος Καλετσάνος.

Το προφίλ του σκηνοθέτη

Ο Θέμελης Γλυνάτσης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Συγκριτική Λογοτεχνία, Αρχαίο Θέατρο και Θέατρο στα πανεπιστήμια του Kent και του Nottingham, και το 2004 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου πάνω στο «θέατρο της σκληρότητας» του Antonin Artaud. Έχει σκηνοθετήσει έργα των Heiner Müller, Stéphane Mallarmé, Σοφοκλή, B. M. Koltès, Μαρίας Ευσταθιάδη, Enric Nolla, Claudine Galea κ.α., καθώς και παραστάσεις σωματικού θεάτρου δικής του επινόησης.

Έχει επίσης δραματοποιήσει Τα Νιάτα του Joseph Conrad και τον Frankenstein της Mary Shelley. Το 2012 οργάνωσε το Διεθνές Φεστιβάλ για τα 200 χρόνια από την πρώτη έκδοση των παραμυθιών των αδερφών Γκριμ που πραγματοποιήθηκε στη ΚΝΟΤ Gallery. Το 2014 σκηνοθέτησε το έργο Και τα ψάρια βγήκαν να πολεμήσουν ενάντια στους ανθρώπους της Angelica Liddell στο Φεστιβάλ Αθηνών και την όπερα δωματίου Cendrillon της Pauline Viardot. Έχει διδάξει θέατρο στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και στη Δραματική Σχολή «Θέατρο των Αλλαγών», και έχει παραδώσει σεμινάρια στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος. Διετέλεσε συνιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεατρικού προγραμματισμού του performance space ΚΝΟΤGallery από το 2010 μέχρι το 2013.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης