Salty Bag: Νέες ιστoρίες από παλαιά ιστία

Salty Bag: Νέες ιστoρίες από παλαιά ιστία

Τρεις νέοι ανακυκλώνουν τα παροπλισμένα πανιά των ιστιοπλοϊκών σκαφών και τα κάνουν τσάντες και σακ-βουαγιάζ

Salty Bag: Νέες ιστoρίες από παλαιά ιστία
«Σημασία δεν έχει ο προορισμός, αλλά το ταξίδι». Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκαν τρεις νέοι Έλληνες, που εδώ και δύο χρόνια έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους σε μία πρωτοποριακή επιχείρηση upcycling. Με απλά λόγια ανακυκλώνουν τα παροπλισμένα πανιά των ιστιοπλοϊκών σκαφών και τα κάνουν τσάντες και σακ-βουαγιάζ για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στα χέρια των νέων κατόχων. O Στρατής Ανδρεάδης
, ο
Σπύρος Ντάικος και η
Χρύσα Χαλικιοπούλου
Κλείσιμο
συνδυάζοντας την εμπειρία στη θάλασσα με την επιχειρηματικότητα και το design δημιουργούν μοναδικά και πρωτότυπα προϊόντα - και μας διηγούνται μοναδικές ιστορίες, με άρωμα Ελλάδας.



Η κεντρική ιδέα πάνω στην οποία βασίζεται όλη η φιλοσοφία τους είναι η «δεύτερη ευκαιρία για τους κουρασμένους ήρωες», τα ιστία - όπως λένε χαμογελώντας νοσταλγικά. «Σκεφτόμασταν για το πώς κατασκευάζει κάποιος ένα εξαιρετικό προϊόν τον 21ο αιώνα. Ένα προϊόν που είναι φτιαγμένο στο χέρι, που έχει ποιότητα και αισθητική. Ένα προϊόν που μπορείς να το κουβαλάς εύκολα, αλλά παράλληλα να “κουβαλάς” μαζί του μια μικρή ιστορία από τον τόπο σου», μας λέει ο Στρατής Ανδρεάδης.

«Υπολογίζουμε πως υπάρχουν περίπου 100.000 τετ.μ. πανιών που πετιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Είναι ένας ικανός αριθμός για να φτιάξουμε ένα μεγάλο αριθμό αντικείμενων. Θέλουμε να κατασκευάζουμε υπεύθυνα, ώστε όποιος επιθυμεί να μας επιστρέψει πίσω την τσάντα που έχουμε κατασκευάσει», σημειώνει.



Η επιχειρηματική τους ιδέα έχει όμως και ένα ανώτερο σκοπό, αφού μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις συγκεκριμένων μοντέλων, θα διατεθεί για να στηριχθεί η συμμετοχή Ελλήνων ιστιοπλόων στους Ολυμπιακούς του Ρίο. Τα πανιά μεταμορφώνονται σε κάτι διαφορετικό κρατώντας πάντα την ουσία του ταξιδιού στο DNA τους. Μετά από ειδική διαδικασία «αναγέννησης» φτάνουν στα χέρια πολύπειρων ιστιοραφτών, οι οποίοι τα μετατρέπουν σε μια σειρά διαφορετικών προϊόντων: μικρά τσαντάκια καθημερινής χρήσης, βαλιτσάκια για ημερήσιες αποδράσεις και μεγάλες σακ-βουαγιάζ , που έχουν ακόμα πάνω τους ραμμένα τα αγωνιστικά νούμερα τους σκάφους στο οποίο ανήκαν.

Καίριο σημείο στη δημιουργία της Salty Bag, αλλά και στην επικοινωνία με τον αγοραστή, είναι η μεταφορά των ιστοριών των πανιών (και κατ’ επέκταση της ελληνικής ιστορίας) που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της.



Αγοράζοντας μία salty bag, ταυτόχρονα δίνεται και ένα βιβλιαράκι τυπωμένο σε οικολογικό χαρτί με την ιστορία των πανιών (με λεπτομέρειες όπως σε ποιες ελληνικές θάλασσες ταξίδεψαν, σε ποιες παραλίες αγκυροβόλησαν αλλά και από πού προέρχεται η ονομασία της τσάντας και για ποιο λόγο). Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το μοντέλο Trikeri, που είναι μια μεγάλη γυναικεία τσάντα, η Parapola η οποία δανείστηκε το όνομα της από το ομώνυμο μικρό ακατοίκητο νησάκι νότια αναλυτικά των Σπετσών - το οποίο όμως οι ντόπιοι ονομάζουν Παραπόλα γιατί όποιος πήγαινε εκεί του έλεγαν «πάρε από όλα».

Με αυτήν την καινοτόμο και πρωτότυπη ιδέα της επαναχρησιμοποίησης παροπλισμένων πανιών η Salty Bag, μόλις σε δύο χρόνια ζωής, έχουν αποσπάσει το βραβείο Silver Award, στα Environmental Awards 2014 και BRONZE AWARD στα Tourism Awards στην κατηγορία Καινοτόμο concept, για το ερευνητικό τους έργο στο τομέα του τουρισμού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης