Για έναν πολύχρωμο κόσμο

Για έναν πολύχρωμο κόσμο

Ενα αφιέρωμα στο ντοκιμαντέρ και το animation από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Για έναν πολύχρωμο κόσμο
Δύο ντοκιμαντέρ και δύο μικρού μήκους ταινίες θα πρωταγωνιστήσουν στο νέο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Το «Kids & Docs: Από το Ντοκιμαντέρ στο Animation» θα παρουσιαστεί από τις 26 έως τις 30 Δεκεμβρίου και στις 2 & 3 Ιανουαρίου 2015 στο κτίριο της Ταινιοθήκη στην Ιερά Οδό και έχει σκοπό να ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους στα δύο αυτά είδη. Παιδιά αλλά και έφηβοι θα μυηθούν σε έναν νέο, πολύχρωμο κόσμο, όπου η φαντασία συναντά την πραγματικότητα και το ντοκιμαντέρ μεταμφιέζεται σε κινούμενο σχέδιο για να δείξει τον κόσμο από μια διαφορετική οπτική γωνία.

Πρώτος σταθμός του αφιερώματος είναι η Κίνα με τα «Παιδιά του Δράκου / Drachenmädchen» (2012) του Ίνιγκο Βεστμάιερ, ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ, κατάλληλο και για ενηλίκους, που θα αποκαλύψει τα μυστικά του Κουνγκ Φου! Τρία κορίτσια αφήνουν τις οικογένειές τους για να φοιτήσουν στην πιο φημισμένη σχολή του είδους, όπου χιλιάδες μαθητές ακολουθούν ένα επίπονο πρόγραμμα εκπαίδευσης και πειθαρχίας προκειμένου να κάνουν πραγματικότητα το όνειρό τους και να κατακτήσουν τις απαιτητικές τεχνικές αυτής της πανάρχαιας ανατολίτικης πολεμικής τέχνης.

Από τη μακρινή Κίνα πίσω στην Ελλάδα, με ένα από τα πιο αξιολάτρευτα εγχώρια ντοκιμαντέρ των τελευταίων ετών: το «Zorro ο Γάτος» (2010), με πρωταγωνιστή –τι άλλο;– έναν ασπρόμαυρο ψιψίνο με έντονη προσωπικότητα. Οπλισμένη με αιλουροειδή περιέργεια, η γνωστή δημοσιογράφος και σκηνοθέτιδα Σελάνα Βροντή μας αφηγείται τις περιπέτειες του ατίθασου Ζορρό, ενός γάτου που ζει στο κέντρο της Αθήνας. Μέσα από την κάμερά της, θα γνωρίσουμε τους φίλους, τις φιλενάδες, την οικογένεια και τους αντίζηλούς του, αλλά και τις δυσκολίες που ο άτακτος κεραμιδόγατος συναντά στην καθημερινότητά του στη μεγαλούπολη.

Κλείσιμο
Από τον μαγευτικό κόσμο του animation, το Kids & Docs επέλεξε δύο από τις καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων της πρόσφατης παραγωγής. Το «Κορίτσι με το Παράξενο Όνομα / Anina» (2013) 
του Αλφρέδο Σόδεργιτ, που ήταν και η επίσημη πρόταση της Ουρουγουάης για τo Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας του 2014 – και δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το γιατί! Ευφάνταστο, σπιρτόζικο και διασκεδαστικό, το φιλμ ακολουθεί τη μικρή Ανίνα, το κορίτσι με το πιο παράξενο ονοματεπώνυμο στον κόσμο (διαβάζεται και ανάποδα!), κάτι που αποτελεί διαρκή αφορμή για πειράγματα στο σχολείο. Όταν η ονειροπόλα Ανίνα μπλέκει σε έναν καυγά με μια συμμαθήτριά της, θα λάβει την πιο αλλόκοτη τιμωρία στην ιστορία των αλλόκοτων τιμωριών!

Μια ακόμα υπέροχη, δυναμική ηρωίδα πρωταγωνιστεί στο «Θεία Χίλντα! / Tante Hilda!» (2013), ένα ξέφρενο και εξαιρετικά επίκαιρο οικολογικό παραμύθι από τους ταλαντούχους Γάλλους animators Μπενουά Σιε και Ζακ-Ρεμί Ζιρέρ. Υποκινούμενη από την απέραντη αγάπη της για τη φύση, η Χίλντα έχει κατασκευάσει ένα απέραντο θερμοκήπιο, όπου συγκεντρώνει σπάνια και απειλούμενα φυτά από όλο τον κόσμο. Όταν μια εταιρεία βγάζει στην αγορά μια ποικιλία γενετικά μεταλλαγμένων δημητριακών που απειλούν να καταβροχθίσουν τα πάντα, η εκκεντρική φυσιοδίφης είναι η μόνη που μπορεί να εναντιωθεί στα σατανικά τους σχέδια.

Δίπλα στις τέσσερις αυτές μεγάλου μήκους ταινίες, το Kids & Docs έχει επιλέξει μια εξίσου εντυπωσιακή συλλογή από υπέροχες μικρού μήκους ταινίες animation και ντοκιμαντέρ (αλλά και ένα νέο είδος που παντρεύει τα δύο παραπάνω!) από ολόκληρο τον κόσμο. Χωρισμένες σε τρεις ενότητες, ανά ηλικιακή ομάδα (5-9, 10-13 και 13-15 ετών), οι προβολές θα ακολουθούνται καθημερινά από εργαστήρια animation για τους μικρούς μας φίλους, ειδικά σχεδιασμένα για τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης