Διάβασε παιδί μου βιβλία

Διάβασε παιδί μου βιβλία

Οχτώ αγαπημένα βιβλία για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας

Διάβασε παιδί μου βιβλία
Εκτός από παιχνίδια και βόλτες στη στολισμένη πόλη οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι η κατάλληλη περίοδος για να μυηθούν τα παιδιά στο μαγικό κόσμο του βιβλίου. Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων και συνιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου Πλειάδες στο Παγκράτι, Αλεξάνδρα Μπίζη, προτείνει οχτώ αγαπημένα της βιβλία για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. 

Ένας πατέρας και ο μικρός του γιός είναι οι ήρωες των βιβλίων «Καληνύχτα, Άλφονς!» και «Άπαπα, Άλφονς» της Γκουνίλα Μπέργκστρομ (εκδόσεις Μάρτης). Η Σουηδή συγγραφέας και εικονογράφος δημιούργησε τη διάσημη σειρά των βιβλίων του Άλφονς τη δεκαετία του 70 και, δικαίως, χάρη στην απλότητα, την ειλικρίνεια και την έλλειψη επιτήδευσης, παραμένει μέχρι σήμερα μία από τις πιο αγαπημένες σειρές για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.


Κλείσιμο

Το βιβλίο του Fabrizio Silei, «Οφσάιντ: Ματίας Ζίντελαρ, ο Μότσαρτ του ποδοσφαίρου» (εικονογράφηση: Maurizio Quarello,  εκδόσεις Κόκκινο) έχει ως θέμα του τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Αυστρίας και Γερμανίας τον Απρίλιο του 1938 και την πράξη αντίστασης του μεγάλου Αυστριακού ποδοσφαιριστή Ματίας Ζίντελαρ απέναντι στο ναζισμό. Αριστουργηματική η αντιμετώπιση της ιστορίας μέσα από το βλέμμα και τη σχέση του μικρού, αθώου Μάρκους και του αντιστασιακού πατέρα του, που παρευρίσκονται στον αγώνα. (από 8 ετών)

Την προετοιμασία και το ανέβασμα μιας σχολικής παράστασης με αφορμή την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου παρακολουθούμε στο βιβλίο του Γιώργου Παναγιωτάκη «Παράσταση για κλάματα» (το πέμπτο βιβλίο της σειράς «Αταξίες στην τάξη», εκδόσεις Κέδρος). Μια ξεκαρδιστική, χιουμοριστική ιστορία, μακριά από στερεότυπα και κλισέ, που στέκεται στη ουσία: «Ποιος θριαμβεύει σε κάθε πόλεμο;» (από 8 ετών)

Στη συνηθισμένη ερώτηση μικρών και μεγάλων «Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας;» απαντά αριστοτεχνικά το βιβλίο του Χρήστου Μπουλώτη, «Ο μικρός αρχιτέκτονας και η στρουθοκάμηλος Ρωξάνη» (εικονογράφηση: Βασίλης Παπατσαρούχας, εκδόσεις Μέλισσα). Ο μικρός Άκης επισκέπτεται μια μαγική, ονειρική πόλη μέσα στην κοιλιά της αγαπημένης του φίλης, της στρουθοκαμήλου Ρωξάνης. Μια επίσκεψη και μια φιλία που τον σημαδεύουν και θα σταθούν  πηγή έμπνευσης για το μοντέρνο κτίριο που θα σχεδιάσει όταν θα είναι μεγάλος πια, διάσημος αρχιτέκτονας. (από 5 ετών)



Εμπνευσμένο από αληθινές ιστορίες μουσικών του EL Sistema και της διεθνούς φήμης συμφωνικής ορχήστρας «Μπολιβάρ» της Βενεζουέλας είναι το συγκινητικό βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση, «Το παλιόπαιδο» (εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή, εκδόσεις Πατάκη). Η ζωή του απροστάτευτου, φτωχού και θλιμμένου «παλιόπαιδου», που γίνεται «κυνηγός» σε μια συμμορία, αλλάζει ριζικά όταν ανταλλάσει το πιστόλι του με ένα βιολί. Ένα βιολί που το φέρει περήφανα πάνω του «σαν λάφυρο ενός ιδιόμορφου και ξεχωριστού κυνηγιού». (από 9 ετών)

Το κλασικό παραμύθι του Ε.Τ.Α Χόφμαν «Ο Καρυοθραύστης» διασκευασμένο από το Τζον Κετς (εικονογράφηση: Ερικ Πουιμπαρέ, εκδόσεις Πατάκη), ας το διαβάσουμε ξανά: «Κάθε Χριστούγεννα τον έπαιρνε από το ντουλάπι με τα παιχνίδια και τον τοποθετούσε στο σαλόνι, εκεί που γινόταν η γιορτή. Και κάθε Χριστούγεννα τον κοιτούσε και αναρωτιόταν τι είχε συμβεί στ’ αλήθεια εκείνο το βράδυ πριν πολλά πολλά χρόνια». (από 5 ετών)

Ποιος, όμως, εύχεται να είναι κάθε μέρα Χριστούγεννα και ζητά μάλιστα από τον Άγιο Βασίλη να πραγματοποιήσει την ευχή του; Ο μικρός Μαξ, στο βιβλίο του Αντρέα Κένιγκ «Κάθε μέρα Χριστούγεννα» (εικονογράφηση: Γίντερ Γιάκομπς, εκδόσεις Μεταίχμιο). Ο Άγιος Βασίλης δεν αντιστέκεται στην «τέλεια» ευχή του μικρού και τα Χριστούγεννα συνεχίζονται μέρα τη μέρα, με γιορτινά τραγούδια, δώρα και γλυκά  (πώς να μην έρθει στο μυαλό του ενήλικου αναγνώστη το εξαίρετο διήγημα του Χάινριχ Μπελ «Όχι μόνο τα Χριστούγεννα»; ). Ώσπου η ατέλειωτη γιορτή γίνεται αβάσταχτη ακόμα και για τον μικρό Μαξ που την επιθύμησε τόσο πολύ. (από 4 ετών)


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης