Πώς ήταν η Αθήνα 50 χρόνια πριν;

Πώς ήταν η Αθήνα 50 χρόνια πριν;

Ο Νίκος Βατόπουλος επιμελείται μια έκθεση για την Αθήνα της δεκαετίας του '60

Πώς ήταν η Αθήνα 50 χρόνια πριν;


Η δεκαετία του '60 πάντα γοήτευε τον δημοσιογράφο, συγγραφέα αλλά κυρίως λάτρη της Αθήνας, Νίκο Βατόπουλο. Όχι μόνο επειδή μεγάλωσε τότε, αλλά όπως λέει ο ίδιος επειδή: «ήταν μια δεκαετία μεγάλων αντιφάσεων». Αποτέλεσμα αυτή της αγάπης είναι η έκθεση «Αθήνα. Το πνεύμα του ’60: Μια πρωτεύουσα αλλάζει» που παρουσιάζεται στην Γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης έως τις 13 Δεκεμβρίου και την οποία έχει επιμεληθεί ο ίδιος ο Νίκος Βατόπουλος.

Η Αθήνα από το τέλος της δεκαετίας του '50 αλλάζει μέρα με τη μέρα και οι «Αθηναίοι βλέπουν έκπληκτοι την πόλη να μεταμορφώνεται» μας εξηγεί ο Νίκος και συνεχίζει: «Τότε υπήρχε μια ακλόνητη πίστη στο αύριο, για αυτό και θεωρώ συναρπαστικό αυτόν τον ιστορικό χρόνο της Αθήνας, από το τέλος της δεκαετίας του '50 έως και την δικτατορία».

Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες από ιδιωτικά, κυρίως αρχεία, καρτ ποστάλ, περιοδικά κά. που μας μεταφέρουν στην ατμόσφαιρα και το αστικό κλίμα της δεκαετίας. «Αυτό που θέλω να δώσω μέσα από αυτή την παρουσίαση είναι μια πλατφόρμα κατανόησης και προσέγγισης εκείνων των χρόνων. Η έκθεση ανοίγεται σε πολλές κατηγορίες. Είναι μια κατά βάση παρακολούθησης της πόλης της Αθήνας, με μεγάλα τοπόσημα όπως το Χίλτον -που ήταν ο Παρθενώνας της εποχής- και φυσικά τις πολλές κατεδαφίσεις ιστορικών και νεοκλασικών κτιρίων. Άλλα όλα αυτά όχι μέσα από ένα κλίμα νοσταλγίας αλλά από ένα κλίμα ρεαλισμού και ανάγκης κατανόησης. Πέρα από το αρχιτεκτονικό κομμάτι έχω επιλέξει και κομμάτια από την ποπ κουλτούρα της εποχής, όπως εξώφυλλα, διαφημίσεις και ταξιδιωτικά φυλλάδια» καταλήγει ο δημοσιογράφος.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης