Πώς ήταν το Gotham City πριν τον Μπάτμαν;

Πώς ήταν το Gotham City πριν τον Μπάτμαν;

Η νέα σειρά της Warner Brothers δείχνει πώς ήταν το σύμπαν του Μπάτμαν πριν από αυτόν

Gotham begins
Αν κρίνουμε από τις πρεμιέρες τηλεοπτικών σειρών φέτος και πέρυσι, μπορούμε να πούμε ότι η μικρή οθόνη έχει πλέον εισέλθει στην εποχή των κόμιξ. Από το “Agents of SHIELD
” και το επερχόμενο spin-off του, “
Agent Carter”, μέχρι το “
Flash
Κλείσιμο
”, το “Constantine
” και το “
Gotham”, η Marvel
και η DC Comics φιλοδοξούν να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μας, εκμεταλλευόμενες την τεράστια «δεξαμενή» φαν των υπερηρώων που διαθέτουν οι τίτλοι τους.

Μία από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές για φέτος είναι ασφαλώς το “Gotham”, το οποίο φέρνει στην Ελλάδα η Nova κάθε Τετάρτη στις 21.00, μόλις 48 ώρες μετά την προβολή των επεισοδίων στις ΗΠΑ. Οι παραγωγοί προσπαθούν να χτίσουν πάνω στην υπερεπιτυχημένη τριλογία του Μπάτμαν του Κρίστοφερ Νόλαν, αξιοποιώντας το γεγονός ότι ο «Σκοτεινός ιππότης» αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους ήρωες του κόσμου των κόμιξ.

Το “Gotham” εστιάζει στη γενέτειρα του Μπάτμαν πριν από την ανάδειξή του τελευταίου ως υπερήρωα και επομένως πριν από την ανάδειξη των «υπερκακών» που του κάνουν τη ζωή δύσκολη. Ο πρώτος κύκλος ξεκινά με τη δολοφονία των γονέων του Μπρους Γουέιν και την ανάληψη της υπόθεσης από δύο εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους αστυνομικούς, τον «άφθαρτο» Τζιμ Γκόρντον και τον κυνικό (ε, και διεφθαρμένο) Χάρβεϊ Μπούλοκ.



Κρίνοντας από τα πρώτα επεισόδια, βλέπουμε ουσιαστικά μία μεταφορά μίας “buddy movie” στη μικρή οθόνη, καθώς η σειρά επικεντρώνεται στους δύο ντετέκτιβ – τουλάχιστον σε αυτό το αρχικό στάδιο. Ο Μπεν ΜακΚένζι, ο οποίος υποδύεται τον Τζιμ Γκόρντον, μιλά για αυτή τη δύσκολη σχέση μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών: «Είναι μία σχέση με πολλή πλάκα.

Ο Ντόναλ (σσ. ο Ντόναλ Λογκ) είναι ιδανικός για τον ρόλο του Χάρβεϊ Μπούλοκ επειδή μπορεί να είναι ταυτόχρονα επικίνδυνος και αστείος. Όταν τον συναντάμε για πρώτη φορά, ο Τζιμ είναι ψαράς στο Αστυνομικό Τμήμα της Γκόθαμ. Είναι βετεράνος πολέμου και ο πατέρας του ήταν εισαγγελέας, επομένως έχει έναν κώδικα αρχών. Ο Χάρβεϊ δεν έχει κάτι τέτοιο. Ξέρει όμως πώς λειτουργεί η πόλη. Ξέρει πότε να καλοπιάσει κάποιον και πότε να τον ταρακουνήσει.

Τρέφει ο ένας για τον άλλον έναν απρόθυμο σεβασμό». Ο Γκόρντον όμως βρίσκεται ήδη από την αρχή της σειράς πολύ κοντά και στον πιτσιρικά Μπρους Γουέιν (ο οποίος μετέπειτα θα μεταμορφωθεί στον Μπάτμαν). Ο ΜακΚένζι απαντά στο εάν αυτή η σχέση θα αποτελέσει σημαντικό μέρος του story: «Είναι τεράστιο κομμάτι της ιστορίας. Ο χαρακτήρας μου δένεται με τον Μπρους επειδή και ο Τζιμ έχασε τον πατέρα του όταν ήταν στην ηλικία του Μπρους. [...] Έχουν ένα είδος σχέσης πατέρα-γιου».

Παράλληλα με την ιστορία των δύο ντετέκτιβ, αλλά και του 12χρονου Μπρους Γουέιν, η σειρά αναδεικνύει τα πρώτα βήματα των θρυλικών «κακών» της Γκόθαμ: του Πιγκουίνου (οι σκηνές δολοφονίας στις οποίες εμπλέκεται έχουν μεγάλες δόσεις σπλάτερ και είναι από τις πιο έντονες της σειράς), του Γρίφου (ο οποίος προς το παρόν παρουσιάζεται ως CSI), της Πόιζον Άιβι (κάνει μία σύντομη εμφάνιση στο πρώτο επεισόδιο), του Τζόκερ, του Διπρόσωπου κά. Την ίδια στιγμή, όμως, εισάγει και νέους «κακούς». Ανάμεσα σε αυτούς είναι και η Φις Μούνεϊ, την οποία υποδύεται η Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ (σύζυγος του Γουίλ, την οποία είδαμε και στο «Μάτριξ»). Πρόκειται για μία κακοποιό που φιλοδοξεί να ανατρέψει τον Ντον Φαλκόνε (στον ρόλο του ο εξαιρετικός Τζον Ντόμαν, γνωστός από το “The wire” και το “Person of interest”) για να αναλάβει τα ηνία της μαφίας του Γκόθαμ.



Τι αρέσει περισσότερο στη Σμιθ από τον χαρακτήρα της; «Λατρεύω το ότι η Φις Μούνεϊ είναι μία γυναίκα που μπορεί να σταθεί όρθια σε μία αντροκρατούμενη πόλη όπως η Γκόθαμ. Οι άντρες αυτοί δεν αστειεύονται, αλλά η Φις μπορεί να τους αντιμετωπίσει». Ερωτηθείσα σχετικά με το ποια την ενέπνευσε για τον ρόλο, η Σμιθ απάντησε: «Συνδύασα την Γκριζέλντα Μπλάνκο (σσ. γνωστή και ως «Βασίλισσα της κοκαΐνης») και τη Νόρμα Ντέσμοντ από το “Sunset Boulevard”. Η Φις είχε μία τραυματική παιδική ηλικία, όπως η Γκριζέλντα, η οποία ήταν υπεύθυνη για τον βιαίο χαρακτήρα της.

Η Νόρμα Ντέσμοντ είναι σαν τη μάσκα της. Η Φις δημιούργησε αυτή τη μάσκα για να κρύψει την Γκριζέλντα». Η ηθοποιός είχε επίσης μόνο καλά λόγια να πει για τον Ρόμπιν Λορντ Τέιλορ, ο οποίος προς το παρόν είναι η αποκάλυψη της σειράς με τις εναλλαγές κακομοιριάς και βίαιων ξεσπασμάτων: «Είναι από τους αγαπημένους μου στον ρόλο του Πιγκουίνου. Έχουμε δει και άλλες διαφορετικές ερμηνείες του Πιγκουίνου, όμως ο Ρόμπιν πάει ακόμα πιο μακριά. Είναι πολύ καλός».

Αν και είναι νωρίς να βγάλουμε τελικά συμπεράσματα για τη σειρά, η υπέροχη αισθητική της (η Γκόθαμ μοιάζει με μία νουάρ εκδοχή της Νέας Υόρκης), η περιέργειά μας για το πώς ξεκίνησαν και πώς εξελίσσονται οι χαρακτήρες αυτού του σύμπαντος της DC Comics, αλλά και αυτό το μπόλιασμα με νέους χαρακτήρες που δεν έχουμε συναντήσει στα κόμιξ αρκούν για να μας κρατήσουν στον καναπέ μας τουλάχιστον για τα 16 επεισόδια του πρώτου κύκλου.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης