Καθ’ οδόν στο μέλλον: H Toyota «οδηγεί» στη νέα εποχή της μετακίνησης

Καθ’ οδόν στο μέλλον: H Toyota «οδηγεί» στη νέα εποχή της μετακίνησης

Η παγκόσμια καμπάνια της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας με τίτλο «Start Your Impossible» συγκλονίζει και εμπνέει τον κόσμο να κινηθεί – Τι είναι το iRoad που λανσάρει για να μας… μεταφέρει στο «αύριο» 

Αν η πρώτη και η δεύτερη, έσπασαν τα όρια της μυϊκής δύναμης του ανθρώπου, η τρίτη και η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση απογείωσαν τις ισχυρότερες πτυχές της φύσης του. Η ψηφιακή εποχή, που ήδη ζούμε, ενώνει όλες τις τεχνολογίες μαζί (αλγόριθμοι, AI, IOT, Big Data, τρισδιάστατη εκτύπωση κ.α) και εξελίσσει την αντίληψη, την επινοητικότητα και τη δημιουργικότητα του ανθρώπου σε πολλαπλά και ανώτερα επίπεδα. Χαρακτηριστικότερο όλων, εκείνο της μετακίνησης. 

Αυτό που συμβαίνει σήμερα στον τομέα της ανθρώπινης μεταφοράς, φάνταζε παράλογο στο παρελθόν. Τα συμβατικά αυτοκίνητα αντικαταστάθηκαν από ρομπότ προσωπικής βοήθειας που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, «έξυπνες» συσκευές συνοδεύουν ανθρώπους με προβλήματα όρασης, ενώ ηλεκτροκίνητα οχήματα εξυπηρετούν καθημερινά τη μεταφορά μας χωρίς να επιβαρύνουν με ρύπους το περιβάλλον και κατ΄ επέκταση την υγεία μας. Παράλληλα, η αυτόνομη οδήγηση είναι το βασικότερο θέμα στις συζητήσεις που αφορούν στο τι έρχεται στο μέλλον, με την κορυφαία ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, Τoyota, να δίνει το στίγμα της και να απαντά: «Το μέλλον της μετακίνησης θα είναι στα χέρια εκείνων που θέλουν πραγματικά να βελτιώσουν την κοινωνία». 




Κλείσιμο

Σε αυτή τη φράση, ο πρόεδρος της εταιρείας Άκιο Τογιόντα, συμπυκνώνει μια ολόκληρη φιλοσοφία 80 ετών, ενώ ταυτόχρονα διασπείρει το όραμα του ιαπωνικού κολοσσού για μια βιώσιμη κοινωνία, στην οποία όλοι θα έχουν δικαίωμα και ελευθερία στη μετακίνηση. 
 
Εκεί που λέγεται ότι η τεχνολογία εμπνέει τον άνθρωπο για πρόοδο και ανάπτυξη, η Τoyota συμπληρώνει ότι η πραγματική εξέλιξη έρχεται όταν αισθάνεσαι ελεύθερος να κινηθείς και να ανακαλύψεις τις απεριόριστες δυνατότητες που κρύβεις μέσα σου. Όταν βλέπεις την ευκαιρία, εκεί που οι άλλοι βλέπουν την αδυναμία. Όταν καταφέρνεις να κάνεις δυνατό, αυτό που οι άλλοι χαρακτηρίζουν αδύνατο, ακριβώς όπως οι Παραολυμπιονίκες: τα σύμβολα επιμονής και αντοχής, που ξεπερνούν τα ανθρώπινα όρια και πετυχαίνουν το “αδιανόητο”. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Toyota, ως Παγκόσμιος Συνεργάτης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων αποτελεί τον πρώτο εταίρο μετακίνησης στην ιστορία του θεσμού. 

Ελευθερία στη Μετακίνηση για όλους – Start Your Impossible 

Αποτιμώντας φόρο τιμής σε όσους καταφέρνουν να (μετα)κινούνται παρά τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν, η Τοyota λανσάρει την παγκόσμια καμπάνια «Start Your Impossible» αποδεικνύοντας ότι είναι κάτι παραπάνω από μια ηγέτιδα εταιρεία στην καινοτομία και στον τομέα της ανθρώπινης μετακίνησης. 

Ιστορίες αθλητών που αντιμετώπισαν προβλήματα κινητικότητας και τα υπερκέρασαν θριαμβεύοντας, συγκλονίζουν και ενσαρκώνουν με τον πιο ιδανικό τρόπο τις αξίες της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως και τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται. Στην εποχή, δηλαδή, όπου η έννοια της μετακίνησης αποτελεί πηγή έμπνευσης, δύναμη και ελευθερία, τρόπος για να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής μας, καθώς στόχος της Τοyota είναι να συμβάλει στη δημιουργία μιας κοινωνίας με ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα ως εμπόδια. Αντίθετα, εκμεταλλεύονται τις ατυχίες και ανυψώνουν το «είναι» τους, καλλιεργώντας την πεποίθηση ότι από τα λάθη γεννιούνται αληθινές προοπτικές για βελτίωση.  



iRoad – Σαν να κάνεις σκι στους δρόμους της πόλης

Θα φανταζόταν κανείς ότι θα μιλούσε για τη μετακίνησή του στον πολύπλοκο αστικό ιστό και θα είχε στο νου του ένα φιλικό προς το περιβάλλον τρίκυκλο, που θα συνδύαζε στοιχεία αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας; 

Και μόνο η περιγραφή της εικόνας ακούγεται διασκεδαστική, ωστόσο η Toyota την κάνει πραγματικότητα και την ονομάζει iRoad. Πρόκειται για τo ηλεκτρικό τρίκυκλο με την κίνηση στην πίσω ρόδα, το οποίο μάς μεταφέρει στο μέλλον και μας δείχνει πώς θα μπορούμε να κινούμαστε χωρίς δυσφορία στους χαοτικούς δρόμους των μεγαλουπόλεων. 

Το iRoad δεν είναι ένα απλό μέσο μετακίνησης. Είναι το αποτέλεσμα μιας ολόκληρης ιδέας για ασφαλή, οικονομική και ευχάριστη μετακίνηση, που λύνει παράλληλα το (αιώνιο) πρόβλημα του παρκαρίσματος. 




«Τρίκυκλο; Με κίνηση στην πίσω ρόδα; Μπορώ να το οδηγήσω;» Προτού βιαστείς να αναρωτηθείς για την ευκολία της χρήσης του, η Toyota διαβεβαιώνει ότι αν ξέρεις να πιάνεις σωστά το τιμόνι του αυτοκινήτου στα χέρια σου, το iRoad θα σου φανεί… παιχνιδάκι. Αυτό που αλλάζει είναι η ευελιξία που θα διαπιστώσεις στο δρόμο έναντι των υπόλοιπων οχημάτων της πόλης και η διαφορετική αίσθηση που θα νιώσεις στο εσωτερικό του. 

Το iRoad  αποκαλύφθηκε πριν από δύο χρόνια στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, ενώ στην Αθήνα παρουσιάστηκε τον περασμένο στο πλαίσιο του Toyota Mobility Summit. Αν και η ακριβής ημερομηνία «εξόδου» του στην αγορά παραμένει άγνωστη, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Στη μακρινή Ιαπωνία οι άνθρωποι της Toyota, σχεδιάζουν τη μετακίνηση του μέλλοντος ξεπερνώντας τα… όρια κάθε φαντασίας. Όπως το iRoad.



HSR: Ένα ρομπότ για… σπίτι 

Η τεχνολογία πλέον επιτρέπει σε κάθε σπίτι να έχει τον δικό του βοηθό που θα κάνει τη ζωή πιο απλή και εύκολη και η Toyota –πιστή στην καινοτομία και το όραμά της- μάς συστήνει το HSR. Το ρομπότ που δημιούργησε για να βοηθάει άτομα με κινητικά προβλήματα στα άκρα και να κάνει τη διαβίωσή τους στο σπίτι καλύτερη. 






Όσοι δεν μπορούν να σηκώσουν αντικείμενα από το πάτωμα, να κλείσουν μια πόρτα ή να ανοίξουν ένα μπουκάλι νερό δεν χρειάζεται να προβληματίζονται, ούτε να μπουν στη διαδικασία να προσλάβουν κάποιο άλλο άτομο για τις δουλειές τους. Αρκεί να έχουν μια φορητή συσκευή για να ρυθμίζουν εξ’ αποστάσεως τη λειτουργία του HSR και να του δίνουν εντολές. Το ρομπότ της Toyota κινείται με τέτοιο τρόπο μέσα στο σπίτι που γίνεται ο ιδανικός βοηθός για κάθε ηλικιωμένο ή άτομο με κινητικές δυσλειτουργίες. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης