Τest: Fiat Tipo Station Wagon

Τest: Fiat Tipo Station Wagon

Οδηγήσαμε σε κάθε είδους δρόμο συμπληρώνοντας περισσότερα από 1.000 km το Fiat Tipo SW στην πιο πολυτελή ακριβή έκδοσή του.

Τest: Fiat Tipo Station Wagon
Το Fiat Tipo Station Wagon με τον υπερτροφοδοτούμενο πετρελαιοκινητήρα 1.6lt/120PS και το αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων απευθύνεται στον οικογενειάρχη αλλά και στον επαγγελματία που θέλει στυλ και συναίσθημα στις μετακινήσεις του. Είναι αλήθεια πως οι Ιταλοί σχεδιαστές ακόμη και σ’ ένα μεσαίο SW έχουν καταφέρει να δώσουν ταυτότητα με μερικές πινελιές. Καταρχάς η γραμμή με την οροφή να κλίνει προς τα κάτω στο πίσω μέρος σβήνοντας σε μια διακριτική αεροτομή.

Το μεγάλο σήμα της Fiat στο τιμόνι αλλά και στην εμπρός μάσκα. Σε διαστάσεις το SW είναι περίπου 200mm μεγαλύτερο από την 5πορτη έκδοση και έχει χώρο αποσκευών που ξεκινά από 550 lt και ξεπερνά τα 1200lt σε διθέσια διαμόρφωση. Στη Fiat περηφανεύονται για την απλότητα στη χρήση του χώρου αποσκευών αλλά και την ευκολία που προσφέρει το διπλό πάτωμα (Magic Cargo Space), το διαμορφώνεις με το ένα χέρι, ορίζοντας π.χ. τη θέση του διπλού πατώματος.

161129_Fiat_Tipo_SW_2
Κλείσιμο


 Στο πλάι υπάρχουν 4 κρίκοι πρόσδεσης για ογκώδη αντικείμενα ενώ το διαχρονικό πρόβλημα τριγμών της εταζιέρας λύθηκε με την υιοθέτηση εύκαμπτου πλαστικού που τυλίγεται σε ρολό. Επιπλέον τα πίσω παράθυρα είναι μικρά και δεν ανοίγουν ως κάτω. Ο χώρος για τους επιβάτες πίσω είναι άπλετος. Το εσωτερικό του αυτοκινήτου δοκιμής μας διέθετε έναν αέρα πολυτέλειας με δερμάτινα καθίσματα, τιμόνι, λεβιέ αλλά και μεγάλη οθόνη αφής 7 ιντσών Uconnect HD. Μ’ ένα απλό τρόπο στη σχεδίαση και στα χειριστήρια οι Ιταλοί σε κάνουν να αισθάνεσαι οικεία αμέσως. Υπάρχει ένα θέμα στην ορατότητα δεξιά και πίσω λόγω του πάχους της κεντρικής και πίσω κολόνας.

170509_IC_Fiat-Tipo-SW_01


 Εκεί χρειάζεται προσοχή και εξοικείωση. Επιπλέον η ηχομόνωση όταν κάθεσαι πίσω επιδέχεται βελτίωση καθώς μπαίνει αρκετός θόρυβος κύλισης και λόγω της ανάρτησης. Αυτό το αντιλαμβάνεσαι αν κάτσεις πίσω σε ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο. Συνολικά το αυτοκίνητο είναι άνετο χωρίς αναίτιες αναπηδήσεις και ξερές αντιδράσεις. Προσφέρει ισορροπημένη συμπεριφορά σε δρόμο με στροφές. Παρουσιάζει φυσιολογικά και στο αναμενόμενο πλαίσιο υποστροφικές τάσεις όταν πιεστεί. Αντιπαθεί τις απότομες αλλαγές πορείας και συμπεριφέρεται νωθρά σ’ αυτές.



 Εφόσον επιλέξεις καλής ποιότητας πετρέλαιο ο κινητήρας των 1.6lt/120PS δεν ακούγεται σχεδόν καθόλου στην καμπίνα των επιβατών. Το αυτόματο κιβώτιο κάνει τη δουλειά του χωρίς να ενοχλεί με καθυστερημένες ή βίαιες αλλαγές. Οι αλλαγές γίνονται ακόμη και χωρίς ν’ αφήσεις το γκάζι. Η κατανάλωση που καταγράψαμε μετά από αρκετές μέρες στην πόλη σε συνδυασμό με ένα ολοήμερο ταξίδι δεν ξεπέρασε τα 7lt/100km τιμή εξαιρετική για το χαρακτήρα του αυτοκινήτου και το φορτίο που μετέφερε. Πέρα από την ισχύ των 120PS ακόμη πιο σημαντική είναι η ροπή από το ρελαντί που επιτρέπει στον οδηγό να προσπερνά και να ελίσσεται στην κίνηση χωρίς άγχος ή υστέρηση δύναμης. Το αυτοκίνητο δοκιμής μας ήταν η έκδοση Lounge, με πλούσιο εξοπλισμό και η μόνη που διατίθεται με αυτόματο κιβώτιο. Συνολικά το Fiat Tipo SW προσφέρει στυλάτες, άνετες μετακινήσεις. Διαθέτει πληθώρα χώρων για να καλύψει όλες τις απαιτήσεις και θα μπορούσε κάλλιστα να παίξει διπλό ρόλο για τον επαγγελματία. Καθημερινά ως εργαλείο δουλειάς και το Σαββατοκύριακο ως οικογενειακό αυτοκίνητο. Στην τιμή αυτή έχει έντονο ανταγωνισμό από αρκετά μοντέλα της ελληνικής αγοράς όπως το Opel Astra, το Skoda Rapid και άλλα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά Fiat Tipo 1.6lt/120PS diesel
 Κινητήρας: 1598 cc
Ισχύς: 120 PS στις 3.750 rpm
Ροπή: 32,6 kgm 1750 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 6 σχέσεων
Τελική ταχύτητα: 200 km/h
 Επιτάχυνση 0-100km/h: 11,0 sec
Μεικτή κατανάλωση (lt/100 km): 7,0 (δοκιμής)
Εκπομπές CO2: 101 gr/km Βάρος: 1.420 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.571/1.792/1.514 mm
 Χώρος αποσκευών: 550lt
Τέλη κυκλοφορίας: 103 €
Τιμή: Από 21.550 έκδοση Lounge

160502_Fiat_Tipo-station-wagon_05
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης