F1: Το μπουζί δε σπάει αναίτια!

F1: Το μπουζί δε σπάει αναίτια!

Η πίεση αυτές τις στιγμές στο Μαρανέλο είναι εξωπραγματική. Η Ferrari έχασε τους τίτλους από δικά της λάθη, μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα.

F1: Το μπουζί δε σπάει αναίτια!
Ο τελευταίος οδηγός που πήρε πρωτάθλημα με τη Ferrari ήταν ο Ράικονεν το 2007. Οι κόκκινοι κατέκτησαν το πρωτάθλημα κατασκευαστών το 2008 και από τότε έχει περάσει μια δεκαετία. Οι κόκκινοι ξεκίνησαν φέτος το πρωτάθλημα έχοντας κλέψει τις εντυπώσεις στις χειμερινές δοκιμές στη Βαρκελώνη. Στο πρώτο μέρος του πρωταθλήματος και μέχρι τον 6ο αγώνα ο Φέτελ ή κέρδιζε ή έρχονταν 2ος. Ο Γερμανός είχε 3 νίκες σε Αυστραλία, Μπαχρέιν, Μονακό. Από εκείνη τη στιγμή και μετά η Ferrari βρέθηκε σε καμπή. Ο Φέτελ παρότι τερμάτιζε πάντα μέσα στους βαθμούς δεν κατάφερε παρά μόνο στην Ουγγαρία να κερδίσει ξανά. Συνολικά στους 11 πρώτους αγώνες τερμάτισε και 3 φορές εκτός βάθρου.

Η νίκη στην Ουγγαρία αναπτέρωσε τις ελπίδες του κόκκινου στρατοπέδου,
δυστυχώς χωρίς αντίκρισμα. Μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα οι επιδόσεις της Ferrari δεν είναι ανάλογες της δυναμικής της. Ο Φέτελ ήταν 2ος στο Βέλγιο, 3ος στη Μόντσα και ο Χάμιλτον πήρε κεφάλι για πρώτη φορά φέτος. Στη Σιγκαπούρη ο Φέτελ εγκατέλειψε μετά τη σύγκρουση στην εκκίνηση με τους Ράικονεν, Φερστάπεν. Χάθηκε μια σίγουρη νίκη. Στη Μαλαισία εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τα προβλήματα στην υβριδική μηχανή της Ferrari. Θυμίζουμε ότι οι κόκκινοι έκαναν την τελευταία αναβάθμιση στο Ιταλικό GP. Ο Φέτελ δεν μπόρεσε ν’ αγωνιστεί στις κατατακτήριες δοκιμές του Μαλαισιανού GP, οπότε εκκίνησε τελευταίος και τερμάτισε 4ος. Ο Ράικονεν που ήταν 2ος έχασε μια σπουδαία ευκαιρία για νίκη καθώς το μονοθέσιο του παρουσίασε πρόβλημα πριν την εκκίνηση: «Στο turbο» είπαν οι Ιταλοί. Ίδια εικόνα χτες στη Σουζούκα με το μονοθέσιο του Φέτελ να παρουσιάζει πρόβλημα αστοχίας στο μπουζί βγαίνοντας από τα πιτ για να πάει στο grid για την εκκίνηση.


Κλείσιμο

Οι Ιταλοί μηχανικοί προσπάθησαν να το διορθώσουν, το άλλαξαν,
όμως αυτό προφανώς αστόχησε ξανά. Η ανακοίνωση της Ferrari δεν αποσαφηνίζει αν παρουσίασε πρόβλημα το μπουζί που αλλάχτηκε ή άλλο σε διαφορετικό κύλινδρο. Είναι δεδομένο ότι το πρόβλημα εντοπίστηκε πριν την εκκίνηση διορθώθηκε, ο Φέτελ εκκίνησε καλά, έμεινε πίσω από το Χάμιλτον και άρχισε να χάνει θέσεις όταν μισό γύρο μετά το πρόβλημα με το μπουζί έκανε εκ νέου την εμφάνισή του. Είναι αδύνατον ένα μονοθέσιο F1 να διατηρήσει τη θέση του στην εκκίνηση ρετάροντας με σπασμένο μπουζί.

Από την ιστορία λείπει η γενεσιουργός αιτία της αστοχίας των δυο τουλάχιστον μπουζί που έσπασαν στην SF 70H του Φέτελ. Αντίθετα στη Ferrari του Ράικονεν δούλεψαν κανονικά. Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας: Οι κόκκινοι δε γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει οπότε δεν μπορούν να εξαλείψουν το πρόβλημα. Αυτό παρουσιάζεται άτακτα χωρίς προειδοποίηση.



Ο Ρος Μπρον, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της F1 σήμερα
και αρχιτέκτονας των επιτυχίων της Ferrari την προηγούμενη δεκαετία είπε σχετικά: «Οι τελευταίοι αγώνες είναι εφιάλτης για τη Ferrari. Έχοντας βιώσει αντίστοιχα τεχνικά προβλήματα με αρκετές ομάδες ξέρω πόσο οδυνηρό είναι να βλέπεις την σκληρή δουλειά πολλών ανθρώπων να εξανεμίζεται σε μια στιγμή. Στεναχωριέμαι που αντιμετωπίζουν τέτοια δυσκολία. Η ομάδα βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση, ειδικά στην Ιταλία και το εύκολο είναι να πάρεις κεφάλια. Όμως το κλειδί είναι να παραμείνεις ψύχραιμος και να θέσεις βραχυπρόθεσμους στόχους. Όπως και να τελειώσουν τη σεζόν θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι μ’ αυτό που πέτυχαν. Για πρώτη φορά στην υβριδική εποχή οι Mercedes είχαν αντίπαλο στη μάχη του τίτλου. Στη Ferrari είχαν πολλά χρόνια να παρουσιάσουν ανταγωνιστικό μονοθέσιο και τα προβλήματα στους τελευταίους αγώνες δεν μπορούν να το σβήσουν αυτό».

Απομένουν 100 βαθμοί να μοιραστούν στους τελευταίους 4 αγώνες, αν ο Φέτελ είναι 6ος στο Ώστιν (22/10) και ο Χάμιλτον κερδίσει, το πρωτάθλημα τελειώνει και μαθηματικά. Αντίστοιχα αν οι Mercedes πάρουν 28 βαθμούς παραπάνω από τη Ferrari τελειώνει και ο τίτλος στους κατασκευαστές, στις ΗΠΑ.Ο Φέτελ μιλώντας μετά την εγκατάλειψη στη Σουζούκα είπε: «Θα πάω τέρμα γκάζι στους 4 τελευταίους αγώνες και θα δούμε τι θα συμβεί».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης