GP Γερμανίας: Στη θρυλική πίστα του Χοκενχάιμ!

GP Γερμανίας: Στη θρυλική πίστα του Χοκενχάιμ!

Το πρωτάθλημα της F1 συνεχίζεται για δεύτερη συνεχή Κυριακή μετά το Ουγγρικό GP έχουμε το Γερμανικό στο Hockenheimring.

GP Γερμανίας: Στη θρυλική πίστα του Χοκενχάιμ!
Ομάδες, μηχανικοί και οδηγοί ξεκίνησαν οδικώς από τη Βουδαπέστη και ανέβηκαν στη Γερμανία για τον 12ο αγώνα του πρωταθλήματος 4 μέρες μετά το Ουγγρικό GP. Η τελευταία φορά που έγινε αγώνας εκεί ήταν το 2014. Πέρυσι οικονομικοί λόγοι ανάγκασαν τη FOM να αποφασίσει την αποπομπή του Γερμανικού GP από το πρωτάθλημα. Φέτος όμως επέστρεψε κανονικά στο πρόγραμμα που είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία του θεσμού με 21 αγώνες. Το φετινό πρωτάθλημα έχει περάσει πια το μέσον με το 12ο Grand Prix της χρονιάς να διεξάγεται επί γερμανικού εδάφους.

Η πίστα του Χόκενχάιμ είχε δυο σημεία κατατεθέν, την τεράστια ευθεία στο δάσος
και τους οπαδούς του Σουμάχερ. Στην τελευταία διαμόρφωση της διαδρομής πριν μια δεκαετία η ευθεία κόπηκε. Οι οπαδοί του Μίκαελ Σουμάχερ, πολυνίκη στη συγκεκριμένη διαδρομή (’95, ’02, ’04, ’06) κουράστηκαν πλέον να νέα για τον αγαπημένο τους ήρωα. Στην κερκίδα της Mercedes, που βρίσκεται πριν την είσοδο του Σταδίου, η ατμόσφαιρα αναμένεται φανταστική. Εκεί θα βρίσκονται εργαζόμενοι της εταιρείας καθώς τα κεντρικά στη Στουτγάρδη απέχουν μόλις 100km αλλά και οπαδοί της ομάδας. Ο τοπικός ήρωας Νίκο Ρόσμπεργκ κέρδισε το 2014 εκεί αλλά μετά τον τελευταίο αγώνα στην Ουγγαρία έχασε  το προβάδισμα έναντι του Χάμιλτον στη βαθμολογία. Ο Βρετανός πήρε κεφάλι για πρώτη φορά και προηγείται με 6 βαθμούς διαφορά. Αμφότεροι έχουν κερδίσει 5 φορές φέτος ενώ μια νίκη όταν τράκαραν μεταξύ τους στην Ισπανία πήγε στη Red Bull του Φερστάπεν.
Κλείσιμο



Πέρα από το Νίκο Ρόσμπεργκ θα αγωνιστούν στο Γερμανικό GP
άλλοι 3 Γερμανοί, οι Φέτελ, Χούλκενμπεργκ και Βερλάιν.  Ο Νίκο Χούλκενμπεργκ αγωνίζεται με τις ευλογίες της Mercedes, στη Force India που χρησιμοποιεί υβριδικές μηχανές Mercedes και ο Βερλάιν στη Manor επίσης με υβριδικές μηχανές Mercedes.  Η πίστα του Χοκενχάιμ απαιτεί συμβιβασμούς στο στήσιμο των μονοθεσίων αφού το πρώτο της μισό περιλαμβάνει πολύ υψηλές ταχύτητες ενώ το δεύτερο αργές στροφές. Μετά τη στροφή 13 βρίσκεται το περίφημο Στάδιο που θυμίζει περισσότερο ποδοσφαιρικό στάδιο χάρη στην εκπληκτική ατμόσφαιρα των Γερμανών στις κερκίδες. Η χάραξη της πίστας άλλαξε το 2002 αφού αφαιρέθηκε το κομμάτι που περνούσε από το δάσος.  Το Γερμανικό GP οργανώνoνταν τα προηγούμενα χρόνια εναλλάξ σε Νίρμπουργκρινγκ και Χόκενχάιμ

Η ΠΙΣΤΑ ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ

Η Pirelli αναφέρει: "
Δεν είναι εύκολο να πει κανείς ότι επιστρέφοντας στο Χόκενχαιμ - μια καθιερωμένη διαδρομή - είναι σα να πηγαίνουμε σε μια ολοκαίνουργια πίστα, αλλά αυτό ακριβώς συμβαίνει φέτος. Την τελευταία φορά που η F1 βρέθηκε εκεί ήταν το 2014, η πρώτη χρονιά της υβριδικής εποχής. Από τότε έχουν γίνει μεγάλα βήματα στην εξέλιξη των μονοθεσίων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περιμένουμε χρόνους πολύ πιο γρήγορους απ' ότι πριν δυο χρόνια, με συνέπεια την αύξηση των απαιτήσεων από τα ελαστικά. Επελέγη η μέση, η μαλακή και η πολύ μαλακή γόμα για τη Γερμανία (σ.σ: είναι ίδια επιλογή με το προηγούμενο αγώνα στην Ουγγαρία). Πρόκειται ουσιαστικά για πιο "σκληρή" επιλογή δεδομένου ότι πριν δυο χρόνια στο Χόκενχαιμ υπήρχαν διαθέσιμες η μαλακή και η πολύ μαλακή γόμα. Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τον καιρό: Το Σάββατο των δοκιμών του 2014 η θερμοκρασία περιβάλλοντος έφτασε στους 38 βαθμούς Κελσίου. Η επιφάνεια οδοστρώματος στο Χόκενχαιμ είναι εξαιρετικά ομαλή αυτό βοηθά στον περιορισμό της φθοράς και της πτώσης στην απόδοση λόγω υπερθέρμανσης. Είναι σημαντική η προστασία των πίσω ελαστικών καθώς υπάρχουν πολλά σημεία επιτάχυνσης στην έξοδο αργών στροφών. Όπως η πρόσφυση έτσι και η σταθερότητα στο φρενάρισμα είναι κλειδί: Τα ελαστικά υπόκεινται σε μεγάλες επιβραδύνσεις.   Η στροφή 5 φορτίζει με μεγάλα ποσά ενέργειας τα ελαστικά: Είναι μια αριστερή παρατεταμένη που αντιμετωπίζεται σχεδόν σαν ευθεία από τους οδηγούς.



ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΓΟΜΕΣ

•    Άσπρη μέση:
Υποχρεωτικά πρέπει να υπάρχει ένα σετ διαθέσιμο για τον αγώνα, δουλεύει καλύτερα σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες.
•    Κίτρινη, μαλακή: Υποχρεωτική η επιλογή ενός σετ, η προσαρμοστικότητά της θα την κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή στον αγώνα.
•    Κόκκινη, πολύ μαλακή: Θα χρησιμοποιηθεί εκτενώς στις δοκιμές αλλά και στην αρχή του αγώνα. Επίσης δουλεύει καλύτερα σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες.
 
ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ:

•    
Ο Ρόσμπεργκ κέρδισε στον εντός έδρας γι' αυτόν αγώνα με στρατηγική 2 αλλαγών. Εκκίνησε με τη πολύ μαλακή γόμα και έβαλε τη μαλακή στους γύρους 15 και 41. Η πολύ μαλακή γόμα ήταν περίπου 1 δευτερόλεπτο ταχύτερη από την μαλακή.
•    Η καλύτερη εναλλακτική στρατηγική: Ο teammate του Ρόσμπεργκ, Λιούις Χάμιλτον τερμάτισε 3ος ακολουθώντας μια σπριντ στρατηγική 3 αλλαγών. Ο Βρετανός που εκκινούσε 20ος μετά από ένα ατύχημα στις δοκιμές, κέρδισε 17 θέσεις στον αγώνα.

Μιλώντας σχετικά ο αγωνιστικός διευθυντής της Pirelli, Πωλ Χέμπερι τόνισε μεταξύ άλλων:
«Το Χόκενχαιμ είναι περίπου άγνωστο: Δεν έχουμε τρέξει εκεί για δυο χρόνια και παλιότερα ο αγώνας εναλλάσσονταν με το Νίρμπουργκρινγκ οπότε όλοι βασίζονται σε ετεροχρονισμένα στοιχεία του αρχείου τους σε αντίθεση με άλλες πίστες. Τα μονοθέσια είναι προφανώς πολύ πιο γρήγορα απ' ότι το 2014 γι' αυτό η επιλογή ελαστικών που κάναμε, είναι ένα βήμα σκληρότερη από την προηγούμενη φορά. Το 2014 αξιοσημείωτες ήταν οι μεταβολές του καιρού. Στον αγώνα η θερμοκρασία ήταν 20 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από την πολύ υψηλή (38) που είδαμε στις κατατακτήριες δοκιμές. Καθώς η εποχή είναι ίδια, υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίσουμε αντίστοιχο εύρος διακυμάνσεων».



Στη Ferrari έχουν επιλέξει περισσότερα σετ πολύ μαλακής γόμας απ' ότι οι Mercedes και Red Bull.

GP Γερμανίας, 12ος γύρος

Χοκενχάιμ

 

Μήκος πίστας: 4.574km

Ρεκόρ γύρου: 1:13.780 (Ράικονεν, McLaren, 2004)

Γύροι αγώνα: 67

Απόσταση: 306.458 km

Αριθμός στροφών: 17( 6 αριστερές και 11 δεξιές)

Τέρμα γκάζι: 67% του γύρου

Δυο ζώνες DRS μετά τη στροφή 1 και 4

Αλλαγές σχέσεων: 58 ανά γύρο




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης