Live: Ο τελικός της Formula E στο κέντρο του Λονδίνου

Live: Ο τελικός της Formula E στο κέντρο του Λονδίνου

Βρισκόμαστε στο Battersea Park στην καρδιά του Λονδίνου στην όχθη του Τάμεση προσκεκλημένοι της Michelin για να παρακολουθήσουμε από κοντά το μεγάλο τελικό του νεοσύστατου πρωταθλήματος Formula E.

Live: Ο τελικός της Formula E στο κέντρο του Λονδίνου
Πρόκειται για μια νέα κατηγορία αγώνων με ηλεκτρικά μονοθέσια στην οποία συμμετέχουν 10 ομάδες ενώ έχουν πάρει εκκίνηση 30 οδηγοί. Φέτος πρώτη χρονιά του πρωταθλήματος είχαμε 10 αγώνες σε όλο τον πλανήτη: Πεκίνο Πουτράγια,  Πούντα ντε Εστέλ, Μπουένος Άιρες, Μαϊάμι, Λονγκ Μπήτς, Μονακό, Βερολίνο, Μόσχα και φινάλε στο Λονδίνο με διπλό αγώνα Σάββατο και Κυριακή.

Ανάμεσα στους οδηγούς που συμμετέχουν υπάρχουν πολλά γνωστά ονόματα από τη F1:
Νέλσον Πικέ jr, Λούκα ντι Γκράσι, Ζερόμ ντι Αμπρόσιο, Ζαν Ερίκ Βερν, Φέλιξ ντα Κόστα, Νικ Χάιντφελτ, Γιάρνο Τρούλι, Μπρούνο Σένα, Χαϊμέ Αλγκερσουάρι, Σκοτ Σπήντ, Καρούν Τσάνκουκ, Σιμόνα ντι Σιλβέστρο, Σάκον Γιαμαμότο αλλά και ταλέντα όπως ο γιος του Αλαίν Προστ, Νίκολας.
Κλείσιμο



Οι Τσάνκουκ και Σένα μιλούν με το μηχανικό της ομάδας τους. Δεξιά ο πατέρας του Καρούν, Τσάνκουκ με την υπόλοιπη οικογένεια.


Ο τετράκις παγκόσμιος πρωταθλητής Αλαίν Προστ είναι συνιδιοκτήτης της ομάδας Ε.DMAS Renault
μαζί με τον Ζαν Πωλ Ντριό στον οποίο ανήκει η DAMS. Η ομάδα έχει την υποστήριξη της Renault και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα πάρει τον τίτλο του κατασκευαστή στο διπλό αγώνα του Λονδίνου, αύριο βράδυ.  Δεν είναι όμως μόνο η Renault στη Formula E. Η Audi αξιολογεί την κατάσταση μέσω της ομάδας Audi Sport ABT που ανήκει στην οικογένεια ABT, η BMW είναι επίσημος συνεργάτης του θεσμού παρέχοντας τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα για υποστήριξη (σ.σ: τα i3 μεταφέρουν τους επίσημους καλεσμένους, το i8 είναι το safety car).



Ο poleman Σεμπαστιάν Μποεμπί επιστρέφει στα πιτ.


Σήμερα εδώ στο Λονδίνο ανακοινώθηκε η συνεργασία της Virgin Racing Formula E
με την πολυτελή φίρμα της Citroen, την DS. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο αγωνιστικός διευθυντής της ομάδας Άλεξ Τάι, ο sir Ρίτσαρντ Μπράνσον και ο ceo της DS, Υβ Μπονεφόντ. Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκε ο πρόεδρος της FIA, Ζαν Τοντ σηματοδοτώντας έτσι τη σημασία που έχει η Formula E για την Ομοσπονδία. Ο πρόεδρος της FIA, έκανε λόγο για το μέλλον σήμερα, για πραγματική επανάσταση και δήλωσε πως ήταν αδιανόητο πριν κάποια χρόνια ότι θα γίνονταν αγώνας στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας και στο κέντρο του Λονδίνου.  Από την πλευρά του ο sir Ρίτσαρντ Μπράνσον (σ.σ: γέρασε πολύ από την εποχή που τον θυμάμαι στη F1) εντυπωσίασε μιλώντας για την κατανάλωση ενέργειας στο μέλλον: "Η πιο αποδοτική επένδυση σήμερα αφορά στην πράσινη τεχνολογία. Σε 30 χρόνια η ενέργεια που καταναλώνουμε θα κοστίζει τα μισά και σε 60 χρόνια θα είναι δωρεάν, θα παίρνουμε ενέργεια μόνο από τον ήλιο.



Διακρίνονται από αριστερά: Ο αγωνιστικός διευθυντής της ομάδας Άλεξ Τάι, ο sir Ρίτσαρντ Μπράνσον και ο ceo της DS, Υβ Μπονεφόντ.


Το εγχείρημα εδώ στο Battersea Park είναι κάτι πρωτοποριακό.
Βρισκόμαστε σ' ένα πάρκο όπως αυτό της Μόντσα μόνο που δεν ακούγεται τίποτα κατά τη διάρκεια του αγώνα, εκτός ίσως από έναν ήχο που μοιάζει μ' αυτόν των τρόλεϊ. Στα πιτ απόλυτη ησυχία είναι επικίνδυνο να κινείσαι στο pit lane γιατί τα μονοθέσια δεν ακούγονται! Καθώς ο καιρός είναι πολύ καλός έχει πάρα πολύ κόσμο στο πάρκο, όχι απαραίτητα ή μόνο για τον αγώνα.
 


Ο Formula E Project Manager της Michelin Motorsport, Σερζέ Γκρίσιν, μας εξηγεί τα μυστικά των ελαστικών 18 ιντσών που χρησιμοποιούνται στη Formula E. Σύμφωνα με το Γάλλο αν τα τοποθετούσαμε σ' ένα αυτοκίνητο παραγωγής δεν θα υπήρχε κάποιο θέμα εκτός από μειωμένη διάρκεια ζωής.

Εκτός των άλλων είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον επικεφαλής της Michelin
Motorsport, Πασκάλ Γκουανσόν και τον Formula E Project Manager της Michelin Motorsport Σερζέ Γκρίσιν. Αμφότεροι τόνισαν την προσπάθεια της Michelin στη Formula E να φτιάξει ένα ανθεκτικό ελαστικό που να δουλεύει σε όλες τις συνθήκες έχοντας ταυτόχρονα καλή πρόσφυση αλλά και αντοχή. Οι Γάλλοι μηχανικοί θεωρούν πως ο καλύτερος τρόπος για να μεταφέρει κανείς την τεχνογνωσία από τους αγώνες στα ελαστικά παραγωγής, είναι η χρήση διάστασης κοινής μ' αυτά (18 ίντσες) χάραξης στο πέλμα αλλά και η καταγραφή όλων των καταπονήσεων θερμικών ή όχι διαμέσου ενός ειδικού αισθητήρα.  Κάθε οδηγός στη Formula E έχει στη διάθεσή του μόνο ένα σετ ελαστικών καθόλη τη διάρκεια του αγωνιστικού διήμερου και ο μόνος λόγος για αλλαγή είναι αν υπάρξει κάποιο κλατάρισμα. Οι οδηγοί πραγματοποιούν πιτ στοπ για ν' αλλάξουν αυτοκίνητα(!) όταν ξεφορτιστούν οι μπαταρίες τους.

Πλησιάζει η εκκίνηση του αγώνα στην pole position βρίσκεται ο Μποεμί με την e.dams Renault. Ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Νέλσον Πικέ jr είναι στην 4η θέση. Η εξέλιξη του αγώνα ήταν αρκετά πρωτότυπη. Η εκκίνηση δόθηκε χωρίς ν' αναστατωθεί ούτε ένας σκίουρος στο παρακείμενο δάσος.


Εμείς στεκόμασταν στην στροφή Νο 3 μια κλειστή αριστερή όπου τα ηλεκτρικά μονοθέσια έφταναν με 150km/h προτού φρενάρουν στα 50km/h επιλέγοντας την 2η σχέση στο 5αρι κιβώτιο. Ο τρόπος που επιτάχυναν αμέσως μετά ήταν εντυπωσιακός απαιτώντας έλεγχο της υπερστροφής. Ο Γιάρνο Τρούλι μπροστά μας χρειάστηκε να διορθώσει αρκετές φορές με το τιμόνι το πίσω μέρος του μονοθεσίου της ομάδας στην οποία είναι και ιδιοκτήτης.

Ο Μποεμί διατήρησε το προβάδισμα στην εκκίνηση και η εμφάνιση του αυτοκινήτου ασφαλείας
δις τον βοήθησε όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε στην συνέντευξη Τύπου να διατηρήσει την πρωτοπορία. Πίσω του έδωσαν μάχη για το βάθρο οι Αμπρόσιο, Βερν, ντι Γκράσι και Πικέ έχοντας φυσικά στο μυαλό τους και το πρωτάθλημα. Ο Μποέμι με τη νίκη του μείωσε τη διαφορά του από τον πρωτοπόρο Πικέ από τους 23 στους 8 βαθμούς ενώ ο ντι Γκράσι στους 15 βαθμούς. Αύριο θ' αναδειχτεί ο πρωταθλητής με τον Πικέ φυσικά να είναι φαβορί.

Στην ομάδα edamsRenault πανηγύρισαν την κατάκτηση του πρωταθλήματος κατασκευαστών
με τη νίκη του Μποεμί. Ήταν η 3η φετινή νίκη για τον Ελβετό οδηγό που έχει κερδίσει επίσης στην Πούντα ντε Εστέλ και στο Μονακό. Αύριο θα έχουμε και πρωταθλητή στους οδηγούς στον δεύτερο αγώνα στον Λονδίνο οπότε μείνετε συντονισμένοι...


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης