Ferrari: Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα!

Ferrari: Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα!

Ο αγωνιστικός διευθυντής της Ferrari, Μάρκο Ματιάτσι που ανέλαβε τις τύχες της ομάδας αντικαθιστώντας το Ντομενικάλι απομακρύνθηκε σήμερα από τη θέση του.

Ferrari: Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα!
Το ρόλο του αναλαμβάνει άμεσα ο Μαουρίτσιο Αριβαμπένε, πρώην επικεφαλής της Phillip Morris με πολυετή συνεργασία με τη Ferrari και μέλος της επιτροπής F1, πλέον. Φυσικά τα πράγματα είναι εξαιρετικά πολύπλοκα στο Μαρανέλο και αυτό είναι μόνο η κουρφή του παγόβουνου. Ο Ματιάτσι που εμφανίστηκε εν μια νυχτί ήταν αχυράνθρωπος του Μοντεζέμολο που κάηκε μέσα σε λίγους μήνες. Ο Αριβαμπένε βρίσκεται στο περιβάλλον του Μαρκιόνε.

 

Κλείσιμο

Ο Αριβαμπένε δεξιά συζητά με το Μαρκιόνε και τον Έκλεστον.


Παρότι το έμβλημα της Ferrari είναι το πιο αναγνωρίσιμο παγκοσμίως
, δεν ξέρω αν συμφωνείτε μαζί μου αλλά το Όρθιο Άλογο γέρνει λίγο τελευταία. Το σχόλιο αφορά στο αγωνιστικό τμήμα, ειδικά στη F1 και όχι στη γραμμή παραγωγής όπου η Ferrari κάνει κάθε χρόνο ρεκόρ πωλήσεων ή στα οικονομικά μεγέθη. Η εισαγωγή της Ferrari ως ανεξάρτητης εταιρείας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έδωσε δυσθεώρητα μεγέθη σαν αποτίμηση και εντυπωσιακή ώθηση στις μετοχές. Προσωπικά δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι τόσο οι πωλήσεις όσο και η πορεία των μετοχών θα επηρεαστούν αρνητικά από τη σημερινή εικόνα της ομάδας F1.

Η Ferrari είναι η πιο παλιά ιστορική ομάδα στη F1 και τα έσοδά της από χορηγούς
και τηλεοπτικά δικαιώματα ξεπερνούν τα 300 εκ. δολάρια ετησίως. Προφανώς δεν υπάρχει θέμα οικονομικό που να επηρεάζει την απόδοση. Για να κατανοήσει κανείς σε βάθος τι ακριβώς συμβαίνει πρέπει να δημιουργήσει στο μυαλό του μια χρονοσήραγγα. Εκεί μέσα ο πανδαμάτωρ χρόνος αλλοιώνει τα πάντα, ακόμη και το μεγαλύτερο σύμβολο του πάθους για την αυτοκίνηση. Η Ferrari αγωνίζεται ανελλιπώς στη F1 από το 1950, όσο κι αν αυτό φαντάζει απίθανο, κυνηγώντας συνεχώς το δευτερόλεπτο δε βρήκε χρόνο ν' αναγεννηθεί. Εδώ θα πρέπει να προσθέσει κανείς το διαχρονικά στρεβλό κλίμα  στο Μαρανέλο όπου προτιμούν να κουκουλώνουν τα προβλήματα αντί να τα λύνουν.




Ο Ράικονεν είναι ο τελευταίος πρωταθλητής με τη Ferrari.

Η Ferrari έχει να κάνει κάτι αξιόλογο από την εποχή του Σουμάχερ. Ο Ράικονεν πήρε έναν τίτλο από κεκτημένη ταχύτητα το 2007, πήραν και έναν τίτλο στους κατασκευαστές το 2008 και από τότε ξηρασία. Φέτος ήρθε η στιγμή που δεν χωρούσαν άλλα προβλήματα κάτω από το χαλί και άρχισαν να φαίνονται. Ο Μοντεζέμολο έδιωξε το Ντομενικάλι τον Απρίλιο για να μην παραιτηθεί ο ίδιος. Έφερε το Ματιάτσι θεωρώντας πως θα είναι του χεριού του, όπως αποδείχτηκε αυτούς τους μήνες ο συμπαθής κατά τα άλλα Μάρκο είναι μόνο αυτό. Δε μας εκπλήσσει η ανακοίνωση της αντικατάστασής του. Προφανώς ο Αριβαμπένε είναι άνθρωπος του Μαρκιόνε, δεν είναι όμως θέμα προσώπων το πρόβλημα. Επισημαίνουμε πως η απόλυση του Ντομενικάλι δεν έλυσε τα προβλήματα, ούτε φυσικά η απομάκρυνση -  αυγουστιάτικα - του υπεύθυνου κινητήρων Λούκα Μαρμορίνι βοήθησε να βελτιωθεί η μονάδα ισχύος.

Ο ceo της FIAT, Σέρτζιο Μαρκιόνε βρήκε ευκαιρία να ξεφορτωθεί το Μοντεζέμολο με την ένταση που δημιουργήθηκε στη Μόντσα για να μην έχει τον ιστορικό πρόεδρο της εταιρείας μέσα στα πόδια του τη νέα εποχή του χρηματιστηρίου. Την ίδια εποχή ο Αλόνσο όπως μας αποκάλυψε στο Άμπου Ντάμπι αποφάσιζε να φύγει γιατί είναι πλέον 34 ετών και δε βλέπει φως στο κόκκινο τούνελ: " Μου έχει λείψει το βάθρο, οι πανηγυρισμοί με τη σαμπάνια, οι νίκες, οι τίτλοι και πιστεύω πως η νέα συνεργασία θα με βοηθήσει να επιστρέψω σ' αυτά. Ίσως όχι του χρόνου αλλά στο μέλλον είμαι σίγουρος ότι θα ξαναμπώ στο παιχνίδι".

Ο Ισπανός αγωνίστηκε χτες για τελευταία φορά με τη Ferrari στη Yas Marina, στην πίστα που ένα λάθος στρατηγικής του στέρησε το 2010 τον παγκόσμιο τίτλο. Η απόφαση να φύγει από το Μαρανέλο ήταν δική του και ο λόγος όπως ο ίδιος μας εξήγησε, είναι γιατί αναζητά τρόπο να επιστρέψει στο βάθρο: "Συγκινήθηκα, η χειρότερη στιγμή για μένα ήταν στην εκκίνηση, όταν μπήκα στο μονοθέσιο για να βάλω μπροστά. Είδα τους μηχανικούς που έπρεπε να απομακρύνουν τις ηλεκτρικές κουβέρτες από τα λάστιχα δακρυσμένους και ήταν δύσκολο για μένα να κουμπώσω την πρώτη σχέση στο κιβώτιο για να ξεκινήσω στον αγώνα".



Ο Αλόνσο μπαίνει για τελευταία φορά στο μονοθέσιο της Ferrari.


Ο Αλόνσο όπως αποκάλυψε σκέφτονταν από πέρυσι να φύγει από την Ferrari
όντας απογοητευμένος από την υστέρηση του μονοθεσίου. Τελικά αποφάσισε να μείνει ακόμη μια χρονιά και μόλις πριν δυο μήνες σιγουρεύτηκε ότι θέλει να φύγει. Εκείνη τη στιγμή όλες οι μεγάλες ομάδες είχαν κλείσει τους οδηγούς τους για το 2015: " Αυτό ήταν εν γνώση μου καθώς είχα αρνηθεί κάποιες προσφορές. Φεύγω από τη Ferrari χωρίς να ξέρω που θα πάω ούτε έχω στο μυαλό μου μια πιθανή επιστροφή εδώ. Στο παρελθόν πήγα από τη Renault, στη McLaren και από κει επέστρεψα στη Renault και μετά Ferrari. Προφανώς με θέλουν ξανά εκεί που έχω δουλέψει. Αν αξιολογήσω τα 5 χρόνια στη Ferrari βάζω εννιά με άριστα το 10. Το απόλαυσα, εξελίχθηκα σαν οδηγός και σαν προσωπικότητα. Δούλεψα με εκπληκτικούς ανθρώπους, αγωνίστηκα εγκάρδια και στο υψηλότερο επίπεδο της καριέρας μου. Δεν πήραμε τίτλο αλλά πέσαμε πάνω στην κυριαρχία της Red Bull. Πιστεύω πως θα είναι πολύ δύσκολο του χρόνου για κάποια ομάδα να μειώσει τη διαφορά από τη Mercedes αν κρίνω από τη διάσταση που έχει αυτή τη στιγμή. Ελπίζω εκεί που θα βρεθώ να έχω την δυνατότητα να δώσω μάχη και ν' ανέβω ξανά στο βάθρο. Είναι εξαιρετικά δύσκολο για μένα να κλείσω την πόρτα της Ferrari δεν μπορώ να δεχτώ εύκολα ότι του χρόνου δε θα φοράω την κόκκινη φόρμα. Πιστεύω ότι το ίδιο ένιωθε και ο Μάσα πέρυσι αλλά δείτε πόσο καλύτερα πήγε φέτος, στον αγώνα τερμάτισε 2ος ενώ εγώ ήμουν 9ος. 

Τους επόμενους μήνες θα γίνουν σαρωτικές αλλαγές στο Μαρανέλο, είναι απολύτως επιβεβλημένες. Μένει να δούμε αν θα θυμηθεί ο τελευταίος, να κλείσει την πόρτα...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης