Δοκιμάζουμε το νέο Ford Focus RS (video)

Δοκιμάζουμε το νέο Ford Focus RS (video)

Σπινάρει, αλλά όχι σαν τρελό, όχι παντού, όχι ανεξέλεγκτα. Σπινάρει λιγότερο από όσο θα περίμενε κανείς και ελέγχεται πιο εύκολα από ένα υπερτροφοδοτούμενο πισωκίνητο ίδιας ισχύος - π.χ. την BMW 135.
Οι άνθρωποι της Ford με το νέο RS ξεπέρασαν ακόμη μία φορά τον εαυτό τους. Ο,τι θυμάστε από το εξαιρετικό Focus RS πρώτης γενιάς συμβαίνει και στο καινούριο, αλλά σε υπερθετικό βαθμό! Εχει 35% παραπάνω δύναμη, 38% παραπάνω ροπή, κρατάει καλύτερα, περνά πιο ομαλά τη δύναμη στον δρόμο, «ψαρεύει»

Δοκιμάζουμε το νέο Ford Focus RS (video)

Σπινάρει, αλλά όχι σαν τρελό, όχι παντού, όχι ανεξέλεγκτα. Σπινάρει λιγότερο από όσο θα περίμενε κανείς και ελέγχεται πιο εύκολα από ένα υπερτροφοδοτούμενο πισωκίνητο ίδιας ισχύος - π.χ. την BMW 135.
Οι άνθρωποι της Ford με το νέο RS ξεπέρασαν ακόμη μία φορά τον εαυτό τους. Ο,τι θυμάστε από το εξαιρετικό Focus RS πρώτης γενιάς συμβαίνει και στο καινούριο, αλλά σε υπερθετικό βαθμό! Εχει 35% παραπάνω δύναμη, 38% παραπάνω ροπή, κρατάει καλύτερα, περνά πιο ομαλά τη δύναμη στον δρόμο, «ψαρεύει» (torque steering) λιγότερο, δεν γέρνει καθόλου και είναι πολύ πιο ασφαλές στο όριο λόγω ηλεκτρονικών.
«Ηταν συμβιβασμός όσον αφορά στην απόδοση του αυτοκινήτου η μετάδοση της κίνησης μόνο στους εμπρός τροχούς;», ρωτήσαμε τον αρχιμηχανικό της Ford, υπεύθυνο για το Focus RS: «Οχι, ήταν συνειδητή επιλογή. Πιστεύουμε ότι το δικίνητο μοντέλο πλεονεκτεί. Είναι πιο ελαφρύ, έχει χαμηλότερη κατανάλωση, κοστίζει λιγότερο, έχει μικρότερες απώλειες ισχύος και πιο προβλέψιμη οδική συμπεριφορά. Στην άσφαλτο με το διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης της Quaife μπροστά και το ειδικά εξελιγμένο για το RS ESP δεν υστερεί σε πρόσφυση από τα τετρακίνητα. Μόνο στο χώμα ή στο χιόνι μειονεκτεί».

Δυσκολεύεσαι να δεχτείς τα παραπάνω ακόμη και αν έχεις βάλει ήδη 150 km με τέρμα γκάζι πίσω από το τιμόνι του νέου RS, διαπιστώνοντας του λόγου το αληθές. Αυτό γιατί η θεωρία λέει άλλα. Περιμένεις από έναν turbo κινητήρα με δύναμη 305PS να σπάει την πρόσφυση μόλις πιάνει πίεση η τουρμπίνα και τα ελαστικά να περιστρέφονται σαν τρελά μέχρι να αφήσεις το πόδι από το γκάζι ή να διαλυθούν εις τα εξ ων συνετέθη. Ρίχνοντας όμως μια ματιά στις καμπύλες ισχύος και ροπής του αναβαθμισμένου 2,5lt κινητήρα της Ford παίρνεις την απάντηση: γραμμική αύξηση ροπής μέχρι τις 2300 rpm, ευθεία στη μέγιστη τιμή μέχρι τις 4.500 rpm και σταδιακή πτώση από εκεί και πέρα. Αντίστοιχα, περιμένεις η ισχύς να μην αυξάνεται άλλο μετά τις 5.000 rpm. Φτάνει όμως μέχρι τις 6.500 rpm, ενώ μπορεί να ανέβει ακόμα και μέχρι τις 7.050 rpm για 3 sec. Ανεβάζοντας ταχύτητα, πρακτικά πέφτεις στις 5.000 rpm, όπου η δύναμη και πάλι είναι κοντά στα 300PS.
Με απλά λόγια, δεν υπάρχει έκρηξη ροπής χαμηλά και ο κινητήρας στις πολύ υψηλές στροφές θυμίζει ατμοσφαιρικό σύνολο. Σημειώστε επίσης ότι η θερμοκρασία αναφοράς για τη μέτρηση ισχύος ήταν 25 βαθμοί Κελσίου και η μέτρηση έγινε με βενζίνη 98 οκτανίων. Ο αισθητήρας προανάφλεξης όμως είναι ρυθμισμένος για να ανιχνεύει χρήση βενζίνης 100 οκτανίων, κάτι που συνεπάγεται αύξηση ιπποδύναμης με τη χρήση της κατά 8% σύμφωνα με τους μηχανικούς της Ford. Αρα, στη θάλασσα με 0 βαθμούς Κελσίου και 100άρα το Focus RS αποδίδει κοντά στα 350PS!
Πάτα-άσε
Οδηγήσαμε το νέο Focus RS σε δρόμους με πυκνή κυκλοφορία στα περίχωρα της Νίκαιας. Ομολογούμε ότι παίζαμε ανώριμα με το γκάζι για να ακούμε τη βαλβίδα ανακούφισης του turbo. Ο ήχος της -σε συνδυασμό με αυτόν της εξάτμισης- είναι απόκοσμος και πραγματικά σε συνεπαίρνει σε έναν κολασμένο ρυθμό. Η μοναδική ακαμψία του πλαισίου επέτρεψε στους μηχανικούς της Ford να χρησιμοποιήσουν αντιστρεπτικές 30% πιο σκληρές από το προηγούμενο RS και ελατήρια-αμορτισέρ 15% πιο σκληρά πίσω και 25% πιο σκληρά μπροστά. Σε συνδυασμό με τα αυξημένα μετατρόχια και την εμπρός ανάρτηση, όπου ένα ειδικά τροποποιημένο «διπλό» γόνατο McPherson ελαχιστοποιεί τη μεταβολή του κάμπερ στις αλλαγές πορείας, το RS δεν γέρνει καθόλου όταν στρίβεις και έχει την κατευθυντικότητα-αμεσότητα ενός μεγάλου καρτ. Επιπλέον, το τιμόνι είναι κοφτερό και ακριβές με μόλις 2.3 στροφές απ’ άκρου εις άκρον. Πληρώνεις βέβαια το τίμημα στον κύκλο στροφής (12.3 m), αλλά χαλάλι.
Σε στενό δρόμο με στροφές πρέπει να είσαι φειδωλός με το γκάζι όσο οι τροχοί είναι στριμμένοι. Μόλις ισιώσεις, κανένα πρόβλημα - εκτός και αν ο δρόμος έχει ανομοιομορφίες. Σε μια τέτοια περίπτωση, εάν επιταχύνεις τέρμα με δεδομένο ότι τα φαρδιά χαμηλοπρόφιλα ελαστικά (235/35/19) έχουν την τάση να «διαβάζουν-ακολουθούν» τις ανωμαλίες του οδοστρώματος το αυτοκίνητο μπορεί να ψαρέψει απότομα και εκεί χρειάζεται εμπειρία για να διορθώσεις έγκαιρα.

Κλείσιμο


Ο τρόπος λειτουργίας του κινητήρα σε βοηθά να επιταχύνεις ομαλά στην έξοδο της στροφής, όμως στο μέσο της ευθείας με τέρμα γκάζι τα πράγματα μπορούν να γίνουν άγρια. Το «torque sensitive» διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης της Quaife παρεμβαίνει προτού σπινάρουν οι τροχοί, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα να συμβεί αυτό. Εάν συμβεί, επεμβαίνει το traction control, πολύ ομαλά μάλιστα: δεν φρενάρει κάποιον τροχό ούτε κόβει τη βενζίνη, απλώς βελτιστοποιεί τη δοσολογία γκαζιού και ηλεκτρονικών. Τόσο το TC όσο και το ESP είναι ρυθμισμένα ειδικά για τον χαρακτήρα του RS. Σύμφωνα με τον αρχιμηχανικό της Ford: «Το RS είναι στημένο για να ανταμείψει τον έμπειρο-γνώστη οδηγό και όχι για να κολακέψει τον αδαή».
Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύστημα ελέγχου ευστάθειας επιτρέπει στο αυτοκίνητο να «γυρίσει» όταν ο οδηγός αφήσει απότομα γκάζι μέσα στη στροφή. Ο έμπειρος οδηγός θα αξιοποιήσει αυτό το set up για να τοποθετήσει το αυτοκίνητο ευθεία στην έξοδο. Ο άπειρος θα κάνει κάποιον άτσαλο χειρισμό, που θα ενεργοποιήσει το ESP.
Σε σχέση με STI και EVO;
Είναι σίγουρα πιο γρήγορο στις μέσες επιταχύνσεις. Είναι επίσης σημαντικά φθηνότερο. Το Sti είναι πιο άνετο, το RS είναι εξίσου σκληρό με το EVO. Το τιμόνι του είναι καλύτερο από του Sti, αλλά δεν φτάνει το αντίστοιχο του EVO. Ο κινητήρας του είναι εφάμιλλος αυτού της Subaru, ο οποίος υπερέχει του αντίστοιχου της Mitsubishi λόγω χωρητικότητας. Δεν είχαμε την άνεση να πιέσουμε οριακά, οπότε δεν μπορούμε να εκφέρουμε άποψη για τη συμπεριφορά στο όριο. Θα προσφέρεται μόνο με μηχανικό 6άρι κιβώτιο - το EVO παραμένει το μόνο που διαθέτει κιβώτιο διπλού συμπλέκτη. Στη χώρα μας θα εισαχθούν 100 κομμάτια (έρχονται πριν από το καλοκαίρι) που απευθύνονται στους κατόχους του προηγούμενου RS, στους εραστές της Ford ή σε οδηγούς που τα Σαββατοκύριακα φορούν κράνος και γάντια. Το RS δεν απευθύνεται στους άπειρους ενθουσιώδεις, που έχουν τη δυνατότητα να το αγοράσουν. Αυτοί για την ασφάλεια όλων μας ας επιλέξουν κάτι άλλο…

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.402/1.842/1.497 χιλιοστά
Μεταξόνιο: 2.640 χιλιοστά
Χώρος αποσκευών: 385 λίτρα
Βάρος (kg): 1.468
Κινητήρας, 2.522
Ισχύς (PS/rpm): 305/6.500
Ροπή: (kgm/rpm): 44.8/2300 - 4500
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Χειροκίνητο 6 σχέσεων
Ανάρτηση
Εμπρός: Ειδικά τροποποιημένο γόνατο ΜcPherson, αντιστρεπτική 24 mm
Πίσω: Διπλοί ασύμμετροι βραχίονες, πολλαπλοί σύνδεσμοι και αντιστρεπτική 24 mm

 ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Τελική ταχύτητα: 263 km/h
Επιτάχυνση 0-100 km: 5,9 sec
Κατανάλωση (lt/100 km)
Μέση: 9,4
Εκπομπές CO2: 225 gr/km
ΤΙΜΗ: 35.095 ευρω

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης