Mαύρες τρύπες και κοινωνική κατάθλιψη
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Mαύρες τρύπες και κοινωνική κατάθλιψη

Μαύρες τρύπες στο σύμπαν, είναι περιοχές στις οποίες οποίο οι βαρυτικές δυνάμεις είναι τόσο μεγάλες, ώστε τίποτε -ούτε καν τα σωματίδια και η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όπως το φως- να μην μπορεί να ξεφεύγει από αυτό.

Με τον όρο κατάθλιψη εννοούμε μια κατάσταση θλίψης και μελαγχολίας. Αυτό συνήθως είναι παροδικό και μάλλον οφείλεται σε κάτι σχετικά ασήμαντο και επουσιώδες. Αντίθετα η παθολογική κατάθλιψη , χαρακτηρίζεται από συμπτώματα που διαρκούν πάνω από δύο εβδομάδες και είναι τόσο σοβαρά ώστε να εμποδίζουν στην καθημερινότητα ενός ατόμου.

Σε αυτές τις παθολογικές περιπτώσεις που κάποιος περιγράφει τον εαυτό του ως λυπημένο, απεγνωσμένο, αποθαρρυμένο και απογοητευμένο η ιατρική επιστήμη και ειδικότερα η ψυχιατρική , συνήθως δίνει λύση.

Κλείσιμο
Ο διάσημος αστροφυσικός και καθηγητής Στήβεν Χόκινγκ ,  για δεκαετίες καθηλωμένος στο αναπηρικό καρότσι πάσχοντας από ανίατη ασθένεια του νευρικού συστήματος, προχώρησε στην επέκταση της θεωρίας του για τις μαύρες τρύπες του διαστήματος, υποστηρίζοντας ότι οι μαύρες τρύπες  είναι πύλες σε ένα άλλο σύμπαν.
 
Συγκεκριμένα, ο Χόκινγκ προχώρησε σε περαιτέρω ανάλυση της προηγούμενης θεωρίας του, επισημαίνοντας ότι οι τρύπες αυτές δεν είναι αυτό που νομίζαμε, δεν αποτελούν δηλαδή παγίδες και φυλακές για τα αντικείμενα που χάνονται στο σκοτάδι.

Σύμφωνα με τους νέους ισχυρισμούς του, κάποιος που ταξιδεύει μέσα από μια μαύρη τρύπα θα μπορούσε να επιβιώσει και να βγει από την άλλη πλευρά σε ένα διαφορετικό σύμπαν. 

 Η νέα επανατοποθέτηση στην θεωρία του, αναφέρει πως κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό. Και προχώρησε παραπέρα, παρομοιάζοντας την είσοδο σε μαύρη τρύπα του σύμπαντος με την είσοδο στην  κατάθλιψη!

Ένα απόσπασμα από την διάλεξη του Στήβεν Χώκινκ  στο Royal Institute του Λονδίνου: 
“…Οι μαύρες τρύπες δεν είναι τόσο μαύρες όσο περιγράφονται . Δεν είναι οι αιώνιες φυλακές που κάποτε πίστευαν ότι ήταν. Πράγματι μπορούμε να βγούμε από μια μαύρη τρύπα προς τα έξω και από τις δύο πλευρές, πιθανότατα σε ένα άλλο σύμπαν. Έτσι εάν νιώθετε ότι είστε σε μια μαύρη τρύπα μην τα παρατάτε! Υπάρχει οδός διαφυγής . 

Να θυμάστε να κοιτάτε επάνω στα αστέρια και όχι κάτω στα πόδια σας . Ποτέ μην σταματήσετε να δουλεύετε. Η δουλειά σας δίνει νόημα και σκοπό και η ζωή είναι άδεια χωρίς αυτήν…”
…Η κοινωνία στην πατρίδα μας , ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, αντικειμενικά παρουσιάζει φαινόμενα κατάθλιψης. Αυτό προκύπτει και από τις αναλύσεις των διαδοχικών δημοσκοπήσεων. Οι πολίτες στην πλειοψηφία τους, εκφράζουν απαισιοδοξία για το μέλλον της οικονομάς της χώρας , για την δυνατότητα ανάταξης του πολιτικού συστήματος, για την πιθανότητα ουσιαστικής κάθαρσης από τα σκάνδαλα και για την καλύτερη λειτουργία των θεσμών. Και το πλέον ανησυχητικό είναι, ότι εμπεδώνεται σταδιακά η άποψη ότι «όλοι είναι ίδιοι» και ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά διέξοδος.

Για αυτή την κοινωνική κατάθλιψη, την βασική ευθύνη φέρει το πολιτικό σύστημα, και κυρίως το κυβερνόν. Μέσα στην οικονομική κρίση και την σταδιακή φτωχοποίηση των Ελλήνων, ο λαός υποβάλλεται σε συνεχή πλύση εγκεφάλου. Αντικρουόμενες και αυτοαναιρούμενες επίσημες δηλώσεις που αφορούν την έξοδο από τα μνημόνια. Αντικρουόμενες δηλώσεις από τους κυβερνητικούς εταίρους σχετικά με τα μεγίστης σημασίας εθνικά θέματα, όπως  το Μακεδονικό, οι σχέσεις μας με την Τουρκία, το καθεστώς του Αιγαίου και οι ενεργειακοί πόροι του υπεδάφους μας . Αλλά και σε άλλα θέματα εσωτερικού ενδιαφέροντος , όπως οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, η δράση των διαφόρων αναρχικών ομάδων, οι μεγάλες επενδύσεις και η σκανδαλολογία…

Αυτή η πλύση εγκεφάλου είναι, κατά την άποψή μου, η βασική αιτία της επιδεινούμενης κοινωνικής κατάθλιψης. Δηλαδή της εισόδου της κοινωνίας μας σε μια μαύρη τρύπα, που όπως στις μαύρες τρύπες του αχανούς σύμπαντος,  εγκλωβίζει κάθε μορφή ενέργειας! Με αποτέλεσμα την αντιπαραγωγικότητα, την εσωστρέφεια, τις στείρες αντιπαραθέσεις, την παρακμή και τελικά τον εθνικό διχασμό…

Πως μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτό τον φαύλο κύκλο;

Την απάντηση και ενδεχόμενα την λύση μας την δίνει ο Στήβεν Χώκινκ , αυτό το λαμπρό μυαλό που έφυγε για άλλους κόσμους!..  

“…Να θυμάστε να κοιτάτε επάνω στα αστέρια και όχι κάτω στα πόδια σας. Ποτέ μην σταματήσετε να δουλεύετε. Η δουλειά σας δίνει νόημα και σκοπό και η ζωή είναι άδεια χωρίς αυτήν…”

 *Ο Χριστόδουλος Στεφανάδης
Είναι Καθηγητής Καρδιολογίας

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ