Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα
Κωνσταντίνος Δέρβος

Κωνσταντίνος Δέρβος

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα

Αναμφίβολα, ένα από τα καλλιτεχνικά γεγονότα των τελευταίων μηνών είναι η συνάντηση του Σταύρου Ξαρχάκου με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη.

Δεν έχω προλάβει να παρακολουθήσω την παράσταση για να επιβεβαιώσω τα διθυραμβικά σχόλια, οπότε δεν γνωρίζω και αν ανάμεσα στα επιλεγμένα τραγούδια είναι και το «Μάνα μου Ελλάς». Ίσως, βέβαια, να μην ήταν τόσο καλή ιδέα να μπει στο πρόγραμμα ένα τραγούδι που θα θύμιζε στο ακροατήριο όσα θέλει να ξεχάσει πηγαίνοντας να θαυμάσει δυο σπουδαίους καλλιτέχνες.

Αν έπρεπε να χωρέσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ακραίους του δορυφόρους σε έναν και μόνο στίχο, «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», που έγραψε ο Νίκος Γκάτσος και μελοποίησε ο συνθέτης, θα έθεταν μια πολύ σοβαρή υποψηφιότητα: Ψέματα που αφορούν στην υπόσταση του κόμματός τους, ψέματα σχετικά με την πραγματικότητα, ψέματα που απευθύνονται σε πολιτικούς αντιπάλους. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι οι κυβερνητικοί μας δεν ψεύδονται μόνο όταν κοιμούνται – ευτυχώς, φροντίζουν να ξεκουράζονται αρκετά από την παραγωγή μικροπολιτικής που είναι και η μόνη τους απασχόληση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε την επιρροή του χάρη στα ψέματα σχετικά με αυτό που είναι: Εμφανίζονταν ανθρωπιστές, ευαίσθητοι, διανοούμενοι, αδιάφθοροι, δημοκράτες. Τι έκαναν όταν κλήθηκαν να το αποδείξουν στην πράξη: Στοιβάζουν ανθρώπους στο χιόνι, στήνουν ασθενείς και ηλικιωμένους σε ατελείωτες ουρές, χλευάζουν αδύναμους και ανυπεράσπιστους συμπολίτες τους, τσεπώνουν επιδόματα που θεσπίζουν νύχτα, διορίζουν σε θέσεις ευθύνης ακατάρτιστους και φαιδρούς κολλητούς τους, κάθε μέρα οικοδομούν ένα ανελεύθερο καθεστώς προσπαθώντας απροκάλυπτα να ελέγξουν όλες τις εξουσίες.

Κλείσιμο
Έπειτα, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να συγκρατήσει τις δυνάμεις του διαστρεβλώνοντας πλήρως την πραγματικότητα: Προεκλογικά υπόσχονταν λεφτόδεντρα, εξαπάτησαν τους πολίτες και υπέκλεψαν την ψήφο τους για να περικόπτουν ακόμα και τις πιο χαμηλές συντάξεις, για να εφευρίσκουν κάθε μήνα μια νέα εισφορά ή έναν καινούργιο φόρο και στο τέλος του έτους να πανηγυρίζουν γιατί επιστρέφουν ένα μικρό μέρος των επιπλέον βαρών που εκείνοι φόρτωσαν στους πολίτες. Βαφτίζει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ως ακραίους επειδή αντιδρούν σε ένα πρωτοφανές όργιο μυστικής διπλωματίας χαμηλού επιπέδου και αφήνει τον υπερπατριώτη του καναπέ κυβερνητικό του εταίρο να διοργανώνει θλιβερά one man show που καταλήγουν σε άτακτη και ατιμωτική εξαφάνιση όταν τα πράγματα ζορίζουν.

Τέλος, όταν πλέον η προπαγάνδα προς τους πολίτες για την καθημερινότητά τους συγκρούεται βίαια με την πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγει στο τελευταίο οχυρό: Τα ψέματα προς τους πολιτικούς του αντιπάλους, ώστε να τους πάρει μαζί του στον πάτο. Η υπόθεση της Novartis είναι το αποκορύφωμα μιας μεθοδικής προεργασίας που περιλαμβάνει αδίστακτους κονδυλοφόρους, πρόθυμους κρατικούς λειτουργούς και ευφάνταστους σεναριογράφους. Τα ίδια έκαναν και με την περίφημη λίστα Λαγκάρντ, η οποία παραγράφηκε στα χέρια τους, χωρίς να κάνουν τίποτα – προφανώς γιατί ψεύδονταν ασύστολα.

Όταν όλα καταρρέουν, η κυβέρνηση θυμίζει έναν άλλο στίχο αυτού του τραγουδιού, εκείνον που λέει «Μα τώρα που η φωτιά φουντώνει πάλι εσύ κοιτάς τα αρχαία σου τα κάλλη». Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνεργοί του στα δύσκολα κοιτούν πίσω, το παρελθόν που έχουν βαφτίσει ένδοξο, αλλά στην πραγματικότητα δεν περιέχει τίποτε άλλο από αίμα, πόνο, δυστυχία και φτώχεια. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα που μας αξίζει και δεν θα κάνουμε τη χάρη στο συνασπισμό των άκρων να την κάνουν πραγματικότητα μέσα από τα ψέματά τους.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ