Μία ομιλία, που δεν θα γίνει ποτέ
makrigiannis_giannis

Γιάννης Μακρυγιάννης

Μία ομιλία, που δεν θα γίνει ποτέ

Ένας ηγέτης με διορατικότητα και ευρύητερη ματιά, θα μπορούσε να κάνει σήμερα την εξής ομιλία σήμερα στη Βουλή: «Διεθνώς αποκαλύφθηκε ένα μεγάλο σκάνδαλο, που αφορά παράνομες ενέργειες της Novartis.

Το σκάνδαλο αφορά και τη δράση της εταιρίας στην Ελλάδα. Ειδικά, λόγω και της τεράστιας αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης, που έγινε κυρίως επί των ημερών του Κ. Καραμανλή. Στη δικαιοσύνη υπήρξαν καταθέσεις τριών μαρτύρων, σύμφωνα με τις οποίες φέρεται να έχουν κατευθυνθεί χρήματα από τη Novartis σε πολιτικά πρόσωπα.

Δεν μπορούμε ακόμη να αξιολογήσουμε, εάν αυτές οι καταθέσεις και οι αναφορές σε συγκεκριμένα ονόματα, έχουν κάποια βάση, αν ανταποκρίνονται στην αλήθεια και τι σχετικά στοιχεία υπάρχουν, εάν υπάρχουν. Χρήζουν περαιτέρω έρευνας και η αξιοπιστίας τους θα κριθεί από τα πραγματικά αποδεικτικά στοιχεία που θα εμφανιστούν – εάν εμφανιστούν. Δυστυχώς με τον σκανδαλώδη νόμο περί ευθύνης υπουργών η Βουλή έχει συγκεκριμένα περιθώρια κινήσεων, καθώς υπάρχουν προσδιορισμένα, προνομιακά για τους πολιτικούς, πλαίσια έρευνας.

Είμαστε βέβαιοι για τις βαριές πολιτικές ευθύνες μίας σειράς κυβερνήσεων, κομμάτων, πρωθυπουργών και υπουργών για τα όσα ανεπίτρεπτα και επιβλαβή για το δημόσιο συμφέρον έγιναν στο χώρο του φαρμάκου εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια. Μέρος των πολιτικών αυτών ευθυνών αποδόθηκαν από τους ίδιους τους πολίτες στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά ζητάμε να μην ξεχαστούν ποτέ και να λαμβάνονται πάντοτε υπόψη στην κρίση των ψηφοφόρων, γιατί το έγκλημα είναι τεράστιο και πολλά πράγματα σε σχέση πάντα με πολιτικές επιλογές δεν έχουν καν αποκαλυφθεί ευρέως.

Κλείσιμο
Ωστόσο για τις όποιες ποινικές ευθύνες φαίνεται ότι αρμόδια πλέον είναι η δικαιοσύνη. Προκειμένου να ξεκαθαριστεί αυτό, θα συσταθεί προανακριτική επιτροπή με πρώτο στόχο να το αποσαφηνίσει. Θα μπορούσαμε να το ζητήσουμε αυτό από το αρμόδιο γνωμοδοτικό συμβούλιο, που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής, αλλά θεωρήσαμε πιο ορθό και αντίστοιχο του μείζονος θέματος, να συσταθεί προανακριτική επιτροπή.

Δεν θέλουμε να συκοφαντήσουμε ή να βλάψουμε ρεβανσιστικά τους πολιτικούς μας αντιπάλους, αλλά δεν πρόκειται να κουκουλώσουμε τίποτα, ούτε να χαριστούμε σε κανέναν, όπως συνήθιζαν να κάνουν κάποιοι προκάτοχοί μας. Αν υπάρχει οτιδήποτε ποινικά μεμπτό να ξεκαθαριστεί. Δεν κάνουμε πολιτικές διώξεις, δεν υιοθετούμε καμία εικασία ή μαρτυρία, που δεν αποδεικνύεται στην πράξη.

Στέλνουμε όμως το πολιτικό μήνυμα ότι θα στηρίξουμε οποιαδήποτε προσπάθεια διαλεύκανσης και απόδοσης ευθυνών, κάνουν οι αρμόδιοι Θεσμοί και Αρχές. Ζητούμε τη συστράτευση όλων των υγιών πολιτικών δυνάμεων σε αυτή την προσπάθεια. Να στείλουμε όλοι μήνυμα ότι τέτοιες υποθέσεις δεν μπορούν να μένουν στο απυρόβλητο.  

Σε μία περίοδο που διαμορφώνονται νέες γεωστρατηγικές ισορροπίες και συσχετισμοί στην ευρύτερη περιοχή και πρέπει να ληφθούν σοβαρές, ή ακόμα και ιστορικές αποφάσεις για εθνικά μας θέματα, θεωρούμε ορθό να ρίξουμε όλοι τις δυνάμεις μας στη προάσπιση των εθνικών μας θεμάτων και τη χάραξη της περαιτέρω πορείας της χώρας. Να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συνεννόηση και μία ουσιαστική προσπάθεια ευρύτερης συναίνεσης. Όπου συμφωνούμε, πάμε μαζί, αλλά και όπου διαφωνούμε, πάλι θεωρούμε ότι όλοι συμβάλουν στη διαμόρφωση μίας στρατηγικής που μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας».

Θα μπορούσε να είναι μία ομιλία κι αυτή. Αλλά δεν θα είναι. Διότι όταν τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα προσδοκούσες και υποσχόσουν για την επόμενη ημέρα των μνημονίων, καθώς δεν υπάρχει Γη της Επαγγελίας στον ορίζοντα, ούτε Ευρωπαίοι να σε κατανοούν, όταν ο συμβιβασμός για το όνομα των Σκοπίων συναντά τεράστιες αντιδράσεις στο εσωτερικό και πιθανόν να προκαλέσει πολιτικό κόστος, αλλά και τα ελληνοτουρκικά αποδεικνύονται πολύ δύσκολα για τα κυβικά μίας κυβέρνησης, που δείχνει να εναποθέτει τις ελπίδες της στον αμερικανικό παράγοντα και μόνο, είναι λογικό και επόμενο να επιλέγει κανείς τη συνταγή «κι αν είναι όλα δύσκολα και επώδυνα, τουλάχιστον έχουμε τη Novartis για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, την εσωτερική κριτική και αμφισβήτηση»…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK