Θα το πατήσει το κουμπί… ο Ερντογάν!
antipas

Γιάννης Αντύπας

Θα το πατήσει το κουμπί… ο Ερντογάν!

Από τον Κιμ το περιμέναμε, τον Τραμπ φοβηθήκαμε, αλλά αυτός που έχει αποδείξει ότι το πατάει το κουμπί και η εκτίμηση κινδύνου δείχνει ότι θα το κάνει και στο μέλλον, είναι ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, της  χώρας που είναι ο ιστορικός ανταγωνιστής της Ελλάδας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου τους τελευταίους αιώνες. 

Στο πρόσφατο παρελθόν ο Ερντογάν πάτησε το κουμπί ρίχνοντας ρωσικό μαχητικό στη Συρία και δεν δίστασε να εισβάλλει στην πολύπαθη χώρα σε θύλακα Κούρδων που εκπαιδεύονται από τις ΗΠΑ. 

Νωρίτερα είχε «φλερτάρει» και με τον ISIS, κόντρα σε ολόκληρο τον πλανήτη. 

Κλείσιμο
Αν πατά το κουμπί απέναντι στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον ποια θα πρέπει να είναι η εκτίμηση για τη στάση του απέναντι την Αθήνα; Απέναντι σε μια Ελλάδα σε κρίση;   

Είναι προφανές ότι αν του δοθεί η ευκαιρία θα το πατήσει το κουμπί. Άλλωστε, το καθεστώς του χτίζεται με κρίσεις. Το πραξικόπημα τον έκανε «σουλτάνο».

Άδειασε το κράτος και γέμισαν οι φυλακές στη γειτονική χώρα. Ο Τύπος φιμώθηκε και οι διαφωνούντες γνώρισαν τη «φιλοξενία» των Τούρκων δεσμοφυλάκων. 

Με αυτή την προσλαμβάνουσα ο Ερντογάν δεν δίστασε να απελευθερώσει τους σωματοφύλακές του ακόμη και στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Θα θυμάστε όλοι τις κλωτσιές και το ξύλο που έριξαν σε κούρδους διαδηλωτές, στη διάρκεια της τελευταίας του επίσκεψης;

Τι κι αν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τους χαρακτήρισε ανεπιθύμητους, το αυτί του Ερντογάν δεν ίδρωσε. Τους κράτησε δίπλα του. Διαχειρίστηκε ακόμη και τη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Άγκυρα. 

Παρά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, παρά τη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή φαίνεται να τα έχει βρει με τον Πούτιν. 

Ο Ερντογάν είναι από τους πολιτικούς που τρέφονται με τις εντάσεις. Εκμεταλλεύεται κάθε κενό στις σχέσεις των μεγάλων δυνάμεων, κάθε αδυναμία των γειτόνων του. Για αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη για όλα. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ