PROTOTHEMA

Blogs

Η Ελλάδα έχασε τη μεγάλη ευκαιρία

ΕκτύπωσηΑποστολήΜέγεθος κειμένου 

Η μεγάλη πτώση των χρηματιστηρίων είναι πιθανότατα μια αναμενόμενη διόρθωση και όχι ο προάγγελος μιας νέας οικονομικής κρίσης. Η παγκόσμια οικονομία δείχνει σημάδια πλήρους ανάρρωσης, που στην παρούσα φάση δύσκολα θα ανατραπεί. 

Η εποχή όμως του φθηνού χρήματος φτάνει στο τέλος της. Τα τελευταία 3 χρόνια η συγκυρία ήταν πολύ ευνοϊκή, ιδίως για τις χώρες της ευρωζώνης: Μηδενικά επιτόκια, άφθονη ρευστότητα μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης, ελκυστικό-υποτιμημένο ευρώ, φθηνό πετρέλαιο. Όλοι αυτοί οι παράγοντες οδήγησαν στο τέλος της κρίσης του 2008 και σε μια παγκόσμια οικονομική άνοιξη.


Η Ελλάδα όμως αυτή την 3ετία ακολούθησε τη δική της μοναχική πορεία. Το πισωγύρισμα του 2015 έφερε τα capitalcontrols, ένα αχρείαστο 3ομνημόνιο με υπερφορολόγηση και οριζόντιες περικοπές, 2 χρόνια ύφεση και στασιμότητα. Μετά από 27% συσσωρευμένη πτώση του ΑΕΠ η οικονομία μας θα έπρεπε να είναι το συμπιεσμένο ελατήριο που θα εκτοξευόταν, ιδίως όταν την ίδια στιγμή η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται με 3,5%. Αντί αυτού, μόλις μετά βίας καταφέραμε το 2017 να καταγράψουμε μικρή ανάπτυξη, η οποία οφείλεται κυρίως στην άνοδο του τουρισμού.

Δεν καταφέραμε να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης,ώστε να πέσει χρήμα στην αγορά. Δεν εκμεταλλευτήκαμε τα μηδενικά επιτόκια δανεισμού, καθώς οι τράπεζες παραμένουν «ζόμπι» και δε δανείζουν τις επιχειρήσεις. Δεν προλάβαμε να βγούμε μόνοι μας στις αγορές και να σταθούμε εκεί για ένα επαρκές χρονικό διάστημα.

Και τώρα που σχεδιάζουμε την έξοδο μας, τα επιτόκια αναμένεται να αυξηθούν και η ποσοτική χαλάρωση τελειώνει. Άρα ο δανεισμός της χώρας θα γίνει πιο ακριβός. Επίσης, το ευρώ έχει ανατιμηθεί έναντι του δολαρίου, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά τόσο τον τουρισμό μας όσο και τις εξαγωγές. Το δε πετρέλαιο ακριβαίνει, βάζοντας ένα επιπλέον φρένο στην αυξημένη οικονομική δραστηριότητα.

Από τη στιγμή μάλιστα που η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να πάρει την προληπτική πιστωτική γραμμή για ένα χρόνο, ούτε οι Ευρωπαίοι καίγονται γι αυτό (επειδή πρέπει να περάσει από τα κοινοβούλιά τους), απομένει αναγκαστικά μία λύση: της συσσώρευσης ενός αποθέματος πάνω από €10 δις από τα χρήματα του μνημονίου ως «μαξιλάρι» ασφαλείας.

Έχοντας αυτό η χώρα θα προσπαθήσει να περάσει το δύσκολο 2019, όταν και λήγουν ομόλογα 12 δις συν τα βραχυπρόθεσμα δάνεια. 

Σε κάθε περίπτωση ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει.


Κ.Δ.Γαλλής10/02/201814:57

Μιλάμε συνέχεια, χρόνια τώρα, για ευθύνες των πολιτικών και τις επιπτώσεις αυτών στα οικονομικά της χώρας μας. Ιδιαίτερα την τελευταία τριετία, 2015-2017, οι χειρισμοί της εξουσίας υπήρξαν άκρως επιβαρυντικοί για την οικονομία , όπως πολύ σωστά επισημαίνεται από τον αρθρογράφο. Και το αποτέλεσμα είναι ότι όλοι αυτοί οι χειρισμοί αύξησαν το χρέος, έφεραν κεφαλαιακούς περιορισμούς και το χειρότερο έπληξαν την εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών προς το κράτος και τα όργανά του Και το ερώτημα που θέλω να θέσω είναι, αν συνεπάγονται ευθύνες. Ευχαριστώ.

Απάντηση
Ακόμα το αριστερός - δεξιός 10/02/201812:04

Συνκλονιστικα όλα αυτά. Η αλήθεια ότι είναι χιλιοειπωμενα, αλλά και κάποιος να μας πει, γιατι συμβαίνουν όλα αυτα , Και τολμώ να πω, επί δεκαετίες πριν. Αυτό είναι και το ζητούμενο για ένα αναγνώστη. Ευκαιρία να τα πω εγώ, τα πώς και τα γιατί. Και μπορώ να καυχιθω τοσων χρονών πειρα , υποζηγιο του κάθε κερατά, εγκληματια , κακοποιου,κάθε γιουσουφάκι, αλήτη, εχω κατασταλάξει πλέον. Μα είναι ο στρατος κατοχης, το δημοσιουπαλληλικο κατεστημενο, η δικτακτόρία του κοινοβουλίου είναι το γιατί που ψάχνουμε. Το έχουν αναλύσει εκατομμύρια αναλυτές και πικραμενοι, που τους λήστεψαν τους λοιδορισαν τους κατέστρεψαν. Οι φασίστες εκ γενετής. Ούτε και τώρα, με την επικαιρότητα ,το σκάνδαλο των φαρμάκων, θα βγει αποτέλεσμα. Και εμείς ο λαός θα λέμε πάλι "γαμω την ατυχία μου". Και με την Ενωμένη Ευρώπη , πάλι το ίδιο λέμε. Προσδοκουσαμε μία δημοκρατια και ένα σύνταγμα, αλλά αυτοί κοιτάνε τι θα αγοράσουν φτηνά και γιαυτο χρηματοδοτουν τον πελατειακο φασισμό προς ίδιον ωφελος.Και όλοι οι δείκτες πηγαινουν προς το χειρότερο. Δεν βαριέστε, έτσι να έχουμε να λέμε. Το πελατειακο σύστημα θα μας τυραννα πολλά χρόνια ακόμα. Ακόμα και οι νέοι έχουν μείνει στο αριστερός δεξιός.

Απάντηση
Γιουσουρης πελαγιος10/02/201810:49

Προσωπικη σας αποψη που την αποδεχονται μονο τα γαλαζοπρασσινα. Για τα 23 δις την περιοδο 06 - 14 και για τα 70 δις απο το '99 κουβεντα. Αυτοι τρωγανε και πινανε ομοτραπεζοι της Siemens και της Novartis και μεις πληρωνουμε ακομη τους λογαριασμους. Ειτε σας αρεσει ειτε οχι συριζα ανελ θα ξανακυβερνησουν. Καλημερα σας.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία