Η κάθαρση δεν γίνεται με κουκούλες
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Η κάθαρση δεν γίνεται με κουκούλες

Οι εξελίξεις και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών που θέτουν τη χώρα σε ένα νέο κύκλο σκανδαλολογίας, μου θυμίζουν την ιστορία με τον χωρικό που επειδή δεν μπορούσε να απαλλαγεί  από τα ποντίκια που είχαν φωλιάσει στην αποθήκη του, της έβαλε φωτιά  χωρίς φυσικά να κάψει και τα ποντίκια τα οποία πρόλαβαν κι έφυγαν.

Τα ερωτήματα, οι απορίες και τα κενά από τη δικογραφία της Novartis  που έφθασε στη Βουλή όλως τυχαίως  τη συγκεκριμένη ημερομηνία, με ονόματα πρώην πρωθυπουργών και υπουργών, πολλά.

Δεν ξέρω στο τέλος τι μπορεί να αποδειχθεί και ποια απόδοση ευθυνών θα καταλογισθεί στους εμπλακέντες .

 Αυτό που ξέρω σίγουρα, είναι πως το κακό που γίνεται στην ίδια τη χώρα, στο κύρος της, στους θεσμούς της, στο επενδυτικό κλίμα και στην αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος δηλαδή στο ίδιο το δημοκρατικό μας πολίτευμα, είναι τεράστιο.

Κλείσιμο
Προσοχή. Επ' ουδενί  ισχυρίζομαι πως δεν υπάρχει στη χώρα μας διαφθορά και πως όλοι όσοι κατείχαν ή κατέχουν δημόσια αξιώματα, είναι άσπιλοι και άμωμοι. 

Αυτό όμως απέχει από τις γενικεύσεις και τις γενικές ενοχοποιήσεις, από κάποιους που αποδεδειγμένα είναι ένοχοι και ντηλάρουν το δικό τους ξέπλυμα, με καταθέσεις που στοχοποιούν άλλους χωρίς αποδείξεις που όμως  αποτελούν ενδείξεις για διώξεις και περαιτέρω έρευνα που ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος, θα στιγματίσουν ανθρώπους και υπολήψεις για πολλά χρόνια.

Ναι, ο χώρος του φαρμάκου είναι δυσώδης κι αυτό το ξέρουν και οι πέτρες. Μια βόλτα σε ένα νοσοκομείο και θα αντιληφθεί και ο πλέον αδαής, βλέποντας όλους εκείνους του γραβατωμένους τύπους  που κυκλοφορούν ως ιατρικοί επισκέπτες και ξέρουν ακόμα και τον τελευταίο γιατρουδάκο με το μικρό του όνομα. Μια απλή επίσκεψη αρκεί να δει κανείς με πόση δουλικότητα τους φέρονται οι γιατροί, για να καταλάβει  πως η δοσοληψία και το νταραβέρι είναι καθημερινό φαινόμενο. Νταραβέρι με το αζημίωτο για συνταγογραφήσεις συγκεκριμένων φαρμάκων είτε με ταξίδια εξωτικά για συνέδρια ή με απευθείας φακελάκια μαύρου χρήματος ανάλογα με την παραγωγικότητα σε συνταγές!

Κι ούτε βάζω το χέρι μου πως  όλο το πολιτικό προσωπικό  και οι υπηρεσιακοί παράγοντες σε θέσεις κλειδιά ,είναι καθαροί και δεν έχουν κάνει διευκολύνσεις σε φαρμακευτικές εταιρείες με αποφάσεις τους.

Όμως πριν σταυρώσουμε κάποιον, χρειάζονται αποδείξεις και μάλιστα ισχυρές. Να βρεθεί το χρήμα της δωροδοκίας, κοινώς να πιαστούν με τη γίδα στην πλάτη και μετά στην πυρά. 
Με εικασίες, εκτιμήσεις, άκουσα, μου είπαν και διάφορα τέτοια και προστατευόμενους μάρτυρες την αξιοπιστία των οποίων δεν μπορούμε να κρίνουμε, πολύ φοβούμαι πως το αβίαστο συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως “κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας”.

Και τι σύμπτωση στ' αλήθεια που ανάμεσα στους εμπλακέντες πολιτικούς οι περισσότεροι είναι αυτοί που αντιπολιτεύονται και ξεμπροστιάζουν με τον πιο σκληρό τρόπο την κυβέρνηση.
Πάντως, κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτοί που αποφάσισαν να κινήσουν αυτό το θέμα με αυτό τον ρεβανσιστικό τρόπο ρίχνοντας στην κρεατομηχανή τους πολιτικούς τους αντιπάλους για να προσποριστούν προφανώς πολιτικά οφέλη και να αλλάξουν την ατζέντα, να πάνε σε εκλογές και ό,τι άλλο έχουν στο μυαλό τους, έκαναν δυο λάθος εκτιμήσεις. Η πρώτη που τα έβαλαν με κάποιους  αντιπάλους τους που δεν παίζουν κι είναι σκληρά καρύδια ( κι αυτό θα φανεί σύντομα) και η δεύτερη  που με αυτή τη μεγάλη λίστα υπόπτων, στο τέλος  μπορεί να τη γλιτώσουν ενδεχομένως και κάποιοι που όντως είχαν λερωμένη τη φωλιά τους.

Υ.Γ Και επιτέλους αυτό το  θεσμικό τερτίπι που  μόλις ο εισαγγελέας ακούσει όνομα πολιτικού σε οιαδήποτε υπόθεση που διερευνά, να το αποστέλλει και καλά αμελλητί  στη Βουλή, πρέπει να τελειώνει κάποτε. Αλλάξτε το νόμο και η εισαγγελική έρευνα να φθάνει μέχρι τέλους και μετά  να αποστέλλεται στη Βουλή με το αίτημα της άρσης της ασυλίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK