Χαμένοι στη μετάφραση
malelis_stamatis

Σταμάτης Μαλέλης

Χαμένοι στη μετάφραση

Η αντιπαράθεση και οι εξελίξεις στην υπόθεση του σκοπιανού αντικατοπτρίζουν και την πολιτική κατάσταση στη χώρα. Οι δυσκολίες, οι παλινωδίες, οι παλικαρισμοί ,οι οπορτουνισμοί αποτελούν στοιχεία τη πολιτικής επικαιρότητας.

Η κυβέρνηση φαίνεται να πνίγεται από έναν λανθάνοντα πατριωτισμό που εκφράζεται για το όνομα της γείτονος χώρας και να απεμπολεί και πάλι βασικές της αρχές. Η θέση να συμφωνήσουμε σε …σλαβικό όνομα στο οποιο δεν θα αναφέρεται το όνομα  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ αλλά MAKEDONIGA …αμετάφραστο θα αποτελέσει ιστορικό ανέκδοτο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει για άλλη μια φορά ότι δεν μπορεί απεγκλωβιστεί από σφιχταγκαλιάσματα που εμοιαζαν τακτικά και μάλλον τείνουν να γίνουν στρατηγικά. Ισως στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να μην μπορούν να αντιληφθούν τις ιστορικές ευκαιρίες που προκύπτουν για μια άλλη πολιτική στη χώρα. Στο κοντινό μέλλον όταν ο απολογισμός θα είναι αρνητικός τίποτα δεν θα μπορέσει να διορθωθεί.

Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται να διαψεύδει αυτούς που πίστευαν σε μια πιο φιλελεύθερη πολιτική που θα σηματοδοτούσε τη νέα πορεία της μεταμνημονιακής Ελλάδος. Ο Κυριάκος φαίνεται να εγκλωβίζεται από το ακροδεξιό βάθος του κόμματος του. 

Κλείσιμο
Το Κίνημα της Αλλαγής φαίνεται να βρίσκει τα προοδευτικά αντανακλαστικά του. Οι θέσεις της Γεννηματά για το σκοπιανό σηματοδοτούν μια νέα ελπιδοφόρα πολιτική. Σοσιαλδημοκρατική που δεν φοβάται το πολιτικό κόστος και προτιμάει τη μεγάλη εικόνα από αυτήν των μικροκομματικών συμφερόντων.

Εχω γράψει πολλές φορές και κουραστικά ότι στόχος μου είναι μια Δημοκρατική Παράταξη που κοιτάζει μπροστά και Αριστερά.

Η προοδευτική παράταξη οφείλει να ξεπεράσει τα φαντάσματα του παρελθόντος και να πάρει ξανά την ιστορική της θέση στην πολιτική γεωγραφία ης χώρας. Το νέο κίνημα δεν έχει καμία ελπίδα εάν περάσειστη συνείδηση της κοινής γνώμης  σαν ακολούθημα της Δεξιάς. Οι διαφορές είναι μεγάλες και το σκοπιανό έδωσε μια ακόμη ευκαιρία να φανούν ξεκάθαρα. Ας το αντιληφθούν και αυτοί πουπροσπαθούν με θεμιτά και αθέμιτα μέσα να σπρώξουν την κεντροαριστερά στην αγκαλιά της Δεξιάς.

Το Μακεδονικό και τα συλλαλητήρια απέδειξαν ότι τα τραύματα που γέννησε ο λαικισμός παραμένουν μεγάλα. Θα χρειαστεί ίσως πολύς ακόμη χρόνος για την επούλωση τους. Ο διχασμός είναι πανταχού παρών . Ισως όμως η συμφορά που ζούμε γεννήσει την ελπίδα. Το καινούργιο.

Οι κινήσεις της ηγεσίας της Δημοκρατικής Παράταξης βρίσκονται σεκαλό δρόμο. Όμως πρέπει να υπάρξει συνέχεια. Με νέες προοδευτικές θέσεις. Με αριστερή αντίληψη που θα πείσει τους πολίτες ότι εν θα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ