Το Μακεδονικό είναι πολιτικό, όχι χριστιανικό θέμα και ο Τσίπρας πολιτικός, όχι παιδί του Κατηχητικού...
felekis_nikos

Νίκος Φελέκης

Το Μακεδονικό είναι πολιτικό, όχι χριστιανικό θέμα και ο Τσίπρας πολιτικός, όχι παιδί του Κατηχητικού...

Από τη στιγμή, το τελευταίο διάστημα, που το "Μακεδονικό" μπήκε έντονα στην πολιτική ζωή και τη δημόσια συζήτηση είναι η πρώτη φορά που η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δίκαιο.

Η αναγόρευση του Καμμένου σε βασικού παράγοντα για την επίλυση ή μη του προβλήματος ήταν λάθος. Λάθος ήταν και η έγερση θέματος δεδηλωμένης. Όπως λάθος είναι και η ολίγον από συμμετοχή στο επικείμενο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.

Δεν ήταν όμως λάθος, κάθε άλλο, ήταν απόλυτη σωστή η διαμαρτυρία της ΝΔ για την επιλογή του πρωθυπουργού να ενημερώσει -και μάλιστα αμέσως μετά τη συζήτηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών του- τον αρχιεπίσκοπο και όχι τα πολιτικά κόμματα.

Μπορεί η εκκλησία να έχει πιστούς, πολλούς πιστούς, όμως η Ελλάδα δεν είναι Ιράν. Είμαστε δυτική δημοκρατία. Ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πολίτευμα μας είναι κοινοβουλευτικό. Δεν είναι θεοκρατικό ούτε κουμάντο κάνουν οι εγχώριοι μουλάδες. Το κοινοβούλιο είναι ο ναός της δημοκρατίας και όχι οι άμβωνες των εκκλησιών.

Κλείσιμο
Οι πολιτειακοί παράγοντες με τους οποίους οφείλει να συζητά και να συνεργάζεται ο πρωθυπουργός είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως και όχι ο αρχιεπίσκοπος.

Είναι λοιπόν χειρότερο κι από έγκλημα αυτό που έκανε ο Τσίπρας, είναι λάθος. Αναγορεύει σε κεντρικό παίχτη έναν ιερωμένο και αφήνει εκτός νυμφώνος τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού.

Ένα εθνικό θέμα αποφασίζει να το συζητήσει και να το διαπραγματευθει(;) με το ιερατείο της εκκλησίας και όχι με τους αντιπροσώπους του έθνους.

Κρίμα οι παλαιότερες αναφορές του Τσίπρα στον Καστοριάδη, τον Πουλαντζά, τον Μαρξ, τη Λούξεμπουργκ και τη Γαλλική Επανάσταση. Κρίμα η αδιαπραγμάτευτη θέση της Αριστεράς και ο ανειρήνευτος αγώνας για το χωρισμό εκκλησίας - κράτους.

Ειλικρινά εκπλήσσει το γεγονός ότι ένας πολιτικός και μάλιστα ο πρωθυπουργός της "πρώτη φορά κυβέρνηση της αριστεράς" συμπεριφέρεται ωσάν χριστιανόπαις κατηχητικού και όχι ως, κατά δήλωσίν του, άθεος που ενδιαφέρεται για την κοσμική και ουχί την επουράνια εξουσία.

Ενδεχομένως, το κάνει επειδή θέλει να εξευμενίσει τον κλήρο μετά την ανόητη, είναι η αλήθεια διαρροή, από το ΥΠΕΞ, περί ταυτίσεως της εκκλησίας με την Χρυσή Αυγή. Ακόμη και έτσι να είναι ο χειρισμός είναι εξ ολοκλήρου λάθος. Ενδεχομένως, ήθελε να αποσπάσει, όπως και το κατάφερε, μια δήλωση του αρχιεπισκόπου να μην πάνε οι πιστοί στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Ακόμη κι έτσι να είναι και πάλι ο χειρισμός είναι λάθος. Ενδεχομένως, θέλει να συγκρατήσει τους ιεράρχες για να μην δώσουν "γραμμή" στους πιστούς να ψηφίσουν τη ΝΔ. Ακόμη κι έτσι να είναι, ο χειρισμός είναι λάθος

Ενδεχομένως, θέλει να δοθεί η εντύπωση ότι αφού η θεσμική εκκλησία είναι κατά των συλλαλητηρίων (και επομένως συμπλέει με την κυβέρνηση) η αξιωματική αντιπολίτευση ταυτίζεται με τους ούλτρα εθνικιστές και τους ακραίους εκκλησιαστικούς κύκλους. Ακόμη κι έτσι να είναι -και η αντιπολίτευση όντως έχει ένα θέμα σ' αυτό- ο χειρισμός είναι λάθος επειδή θέτει ως προτεραιότητα την όξυνση στο κομματικό παιχνίδι και όχι την συμφωνία για μια ενιαία στάση σε ένα μείζον εθνικό θέμα.

Σε κάθε περίπτωση η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών προηγείται αυτής του αρχιεπισκόπου. Το ίδιο και η συζήτηση για την εξεύρεση κοινής γραμμής σ' ένα θέμα που χαρακτηρίζεται εθνικό. Η κυβέρνηση (οφείλει να) επεξεργάζεται και συνδιαμορφώνει θέση για το "Μακεδονικό" πρωτίστως με τους βουλευτές και τα κόμματα της αντιπολίτευση και πάντως όχι με τους αρχιμανδρίτες, τους πρωτοσύγκελους και τις εκκλησίες του Αγίου Νικολάου, του Προφήτη Ηλία και της Βρεφοκρατούσας.

Το άρθρο του Νίκου Φελέκη δημοσιεύθηκε στο matrix24
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα