Γιατί θολώνει η καθαρή έξοδος
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Γιατί θολώνει η καθαρή έξοδος

Οι διοικήσεις των τραπεζών έχοντας την αίσθηση ότι το περιβάλλον για τον χρηματοπιστωτικό τομέα  είναι εξαιρετικά ρευστό και μπορεί να επιφυλάσσει  δυσάρεστες εκπλήξεις οργάνωσαν μια σειρά συναντήσεων με στελέχη της ΕΚΤ. Ο στόχος ήταν να διερευνήσουν ποιες είναι οι προθέσεις στην ΕΚΤ προκειμένου να προσαρμοστούν κατάλληλα.

Οι τραπεζίτες μαζί με έλληνες επιχειρηματίες είχαν και γεύμα εργασίας με το επιτελείο της Bundesbank. Τόσο από την πλευρά των επαφών με την ΕΚΤ όσο και από την  Bundesbank έγιναν αποδέκτες του ίδιου μηνύματος: Η έξοδος της Ελλάδας από τα προγράμματα στήριξης -μνημόνια  θα πρέπει να συνοδευτεί από κάποιο δίκτυ ασφαλείας: Ένα είδος εγγύησης, μια μορφή πιστοληπτικής γραμμής που για πολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους θα βαπτιστεί κατάλληλα.

Το μήνυμα που δόθηκε ήταν ότι η έξοδος της  Ελλάδος από το πρόγραμμα δεν θα θυμίζει αυτή της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας, αλλά θα περιλαμβάνει κάποιας μορφής εγγυήσεις ώστε να διατηρηθεί το  waiver, δηλαδή η φθηνή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών με ενέχυρο ομόλογα. Το υβριδικό μοντέλο που θα εφαρμοστεί για την περίπτωση μας δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. Είναι σε φάση επεξεργασίας και δεν πρόκειται να πάρει τελική μορφή αν δεν αναλάβει καθήκοντα η νέα γερμανική κυβέρνηση που θα δώσει το πράσινο φώς.

Σε ανάλογη κατεύθυνση κινήθηκε και η συνέντευξη που έδωσε ο απερχόμενος  επικεφαλής του Εurowοrking Group Τόμας Βίζερ, που περιέγραψε μια συμφωνία  για το χρέος που θα συνοδεύεται από υποχρεώσεις για την Ελλάδα. Το μήνυμα από τους δανειστές φαίνεται πως έχει πάρει και η κυβέρνηση που κατεβάζει τους τόνους για καθαρή έξοδο. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ